Homebeter bloggen5 populaire blogtips die ik zelden toepas
0
(0)

bloggen, blogtips, beter bloggen,De meeste van de blogtips die ik met jullie deel probeer ik zelf ook toe te passen. “Practise what you preach”, zoals de Engelsen het zo mooi kunnen zeggen. Toch zijn er ook populaire blogtips die ik nauwelijks toepas. Omdat ik vind dat ze niet bij mij passen, of gewoon uit pure balorigheid.

1. Zoveel mogelijk bloggen

Wellicht een van de adviezen die het vaakst worden gegeven aan beginnende bloggers met ambitie. Terecht natuurlijk. Het komt erop aan je blog vaak genoeg on top of mind te houden bij je lezers. Je moet hen telkens opnieuw een verdomd goede reden geven om je blog nog eens aan te klikken. Dat doe je ook in 2014 met kraakverse content. Zoekmachines zijn trouwens evenzeer in hun nopjes met blogs die dikwijls met nieuwe artikelen komen. Als beloning wordt zo’n blog sneller opgenomen in de zoekresultaten en wordt ‘ie ook hoger gerangschikt.

Ik  vind 2 publicaties per week meer dan welletjes. Tuurlijk, ik zou – met periodes dan toch – 3 of 4 keer per week iets nieuws kunnen serveren, maar dan is de lol er voor mij snel af. En ik wil ook voldoende kwaliteit kunnen leveren en tijd overhouden “onderzoek” en andere randactiviteiten die bij het bloggen horen.

2. Je eigen beeldmateriaal voor je blog maken

Het belang van leuk fotomateriaal op een blog kan nauwelijks worden onderschat. Het geeft je blog meteen een heel eigen persoonlijkheid mee. Bovendien trekt een goed gekozen plaatje menig lezer naar je stuk.Het liefst maak je de foto’s voor je blog zelf, dat is nogal wiedes. Kan dat niet, dan is het wel zaak om legaal andermans beeldmateriaal te gebruiken.

Deze blog heeft het vrij lang zonder noemenswaardige kiekjes gedaan. Zelf ben ik namelijk vreselijk onhandig met een camera. De afbeeldingen op Blogtrommel.com zijn voor het grootste deel afkomstig van deze fotodienst of van screenshots.

3. Reacties achterlaten bij andere bloggers

Als blogger inhoudelijke reacties achterlaten op andere blogs, het is één van de manieren om je pas gestarte weblog onder de aandacht te brengen bij een groep potentiële volgers/lezers. Het kan ook een prima onderdeel zijn  van een linkbuilding strategie.

Ik ben echter van mening dat een reactie ook wezenlijk moet bijdragen aan de discussie die op dat moment aan de gang is. Of toch minstens een waardevolle aanvulling op de blogpost waaronder je een commentaar plaatst. Dat kost allemaal erg veel tijd.

Maar de belangrijkste reden waarom een reactie van mij onder een artikel een zeldzaamheid is ligt misschien minder voor de hand. Ik denk vaak: “Als ik hier reageer, zou ik op nog 10 andere plaatsen een commentaar moeten schrijven.”

En dan is er nog een derde reden die ik hier omstandig uit de doeken doe.

Wees echter overtuigd van één ding: laat een reactie achter op dit blog en je zet je blog in de kijker!

4. Het aantal woorden van de blogpost beperken

Hoeveel woorden moet een artikel op een blog tellen? 500 woorden per blogpost wordt het vaakst geciteerd als zijnde ideaal. Maar als het gaat om de geschikte lengte van een artikel heb ik zo mijn eigen theorie.

Trouwe lezers kennen mij als een breedsprakig man. Het lukt me zelden om het bij 500 woorden te houden. De aard van het beestje, zeg maar. En verder houd ik ervan een verhaal zo volledig mogelijk te vertellen. Bovendien, een niet onbelangrijk deel van de mensen die zich de moeite getroosten hier te komen lezen, doen dat misschien juist omwille van mijn taalgebruik en schrijfstijl. De kip met de gouden eieren slachten is misschien niet zo verstandig. 😉

5. Niet alleen maar je eigen blogs promoten op social media

Het is een constant aandachtspuntje voor mezelf. Ik vind namelijk dat men op social media weinig uitstaans hoort te hebben met het privéleven van een blogger. Tenzij bepaalde aspecten in dat privéleven een weerslag hebben op diens blog.

Dat neemt niet weg dat ik ook anderen het licht in de ogen gun. Ik deel dus graag vermakelijk werk van anderen, zeker als dat lekkers ook binnen mijn interessesfeer valt…

photo credit: Daniel Y. Go via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

12 reacties op “5 populaire blogtips die ik zelden toepas”

 1. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Kan ik me helemaal in vinden! Ik ben ook een man van veel woorden 🙂 en schrijf dus heel regelmatig posts langer dan 500 woorden….

 2. Paul avatar

  Ik schrijf zelf stukjes van vergelijkbare lengte, omdat ik verwacht dat dat bij mijn vaste lezers een punt van herkenning is. Het kost je slechts een paar minuten om te lezen, en dat staat vooraf vast.

  Qua reageren heb ik dat jarenlang (toen ik zelf slechts 1x per maand eens een nieuw blog online zette) niet gedaan. Als je wilt groeien in je publiek, dan is het wel zinvol om een blogrondje te maken en her en der wat reacties achter te laten. Heb je niets zinvols te zeggen, houd dan je mond. Want de reacties die geplaatst zijn door bloggers die gewoon aan linkdumping willen doen, die pik je er binnen no-time tussenuit. En dat is gewoon geen goede reclame voor je blog.

  Wat ik merk is dat het reacties achterlaten erg tijdsintensief is, als je echt iets wilt zeggen… daarom maak ik tegenwoordig alleen nog een rondje nadat ik een stukje heb gepubliceerd. Doe ik dat andersom dan houd ik geen tijd meer over om zelf aan schrijven te beginnen.

 3. Andjena Prins avatar

  Handige big five! Ik kijk ervan op dat Google zo langere blogposts meer waardeert… ik zou juist denken dat de meeste lezers niet al te lange teksten wilt lezen. Maar goed, fijn om dit te lezen!

  En uiteindelijk is het inderdaad doen waar je jezelf het prettigst bij voelt, zo houd je het ook het langst vol denk ik!

  groetjes
  Andjena

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Over de ideale lengte van een blogbericht: Google heeft nog altijd aardig wat tekst nodig. Vooral om de context ervan te begrijpen (en het artikel dus op de juiste plaats te kunnen rangschikken in de zoekresultaten).

   In tegenstelling tot gebruikers kan Google geen plaatjes, filmpjes of andere documenten “zien.” Tot nader order blijft tekst dus de belangrijkste bron van informatie.

   Voor mensen liggen de kaarten natuurlijk anders. Die willen natuurlijk liever kortere berichten lezen.

 4. Charlotte avatar

  Grappig, ik zie juist dat er op veel van die tips wordt teruggekomen.
  Een blog moet gewoon goed zijn, waardoor de lengte niet uitmaakt. Hooguit voor Google, omdat er in een langere blogpost beter context gegeven kan worden aan het onderwerp.
  En eigen beeld maken, volgens mij wordt er steeds vaker verwezen naar gratis en goedkope bronnen. Er zijn ook steeds meer mensen die hun beeld gratis ‘weggeven’.
  Volgens mij is trouwens ook meer het advies om regelmatig te bloggen niet meer per se vaak. Bij vaak bloggen krijg tenslotte veel dezelfde bezoekers terug en niet per sé nieuwe bezoekers.

  Maar moet absoluut zeggen dat ook ik me niet aan alle tips houd hoor. Je moet doen wat voor jezelf werkt, toch?

 5. Ximaar avatar

  Ik zou moeiteloos dagelijks kunnen bloggen en het zou misschien wel minder tijd nemen dan nu eens per 2,7 dag. Gewoon m’n verhalen opdelen in meer aparte berichtjes. Toch doe ik dat niet en dat komt omdat ik zaken die bij elkaar horen bij elkaar wil laten. Voor je het weet krijg je dubbele discussies met herhalingen van zetten. Daar kan ik slecht tegen. Als het al voor komt, dan voeg ik reacties (ook van anderen) samen of haal de dubbele weg en plaats verwijzingen.

 6. Jenny avatar

  Ik schrijf eigenlijk pas een paar maanden met regelmaat, daarvoor was het soms vrij veel, soms weinig. Nu zit ik op ongeveer 4-5 artikelen oer maand voor mijn eigen site en een paar gastblogs. Ik heb geen tijd voor meer.

  Woorden tel ik nooit, maar sommige artikelen op mijn site zijn vrij lang. Ik ga graag de diepte in. Ik ben begonnen in een tijd dat er geen regels waren, dus waarom dingen veranderen? Het moet wel bij mij(n site) passen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor je reactie hier 🙂

   Nee, je hoeft inderdaad helemaal niets te veranderen aan je blog(stijl). Bloggen is tot op de dag van vandaag toch vooral een lange termijn project, en dus komt het erop aan met je blog te doen wat jijzelf fijn, leuk en lekker vindt. Al de rest is bijzaak…

 7. Wesley Velroij avatar

  Ik publiceer zelfs maar drie of vier artikelen per maand, want ik ben net als jou van mening dat het om kwaliteit gaat en niet kwantiteit. Dat betekend gewoon dat ik de tijd neem om een artikel te schrijven, en het artikel pas publiceer als het echt af is.

  Ik werk momenteel namelijk al langer dan een week aan de review van mijn nieuwe smartphone, de Oneplus One en ik ben er bijna klaar mee maar wacht wellicht nog even met publiceren. Ik vind namelijk ook dat een artikel minimaal een week in de spotlight hoort te staan, dus zo plan ik mijn artikelen in.

 8. Carolien Geurtsen avatar

  hmm of ik nou vermakelijk werk schrijf, denkelijk is dat niet een woord dat mensen gauw zullen gebruiken voor mijn blogposts, alhoewel de toon de laatste maanden beduidend lichter is geworden 😉

  Als ik je Big 5 even naloop voor mezelf dan
  1 1. Zoveel mogelijk bloggen – post ik wel bijna iedere dag

  2. Je eigen beeldmateriaal voor je blog maken – dat doe ik altijd – hooguit beeldmateriaal met een link naar een site waar ik naar verwijs in een blogpost

  3 reacties achterlaten bij andere bloggers – doe ik te weinig vind ik – ik lees de meeste in mijn mail en dan nog ben ik vaak te ongeduldig, maar ik probeer het inderdaad wel regelmatig te doen omdat ik vind dat ze dat verdienen. Soms, als de breedsprakige ik die ik nu eenmaal ben, meer dan tien regels gebruik , maak ik er ook een iegne blogpost van – ooit eens met mezelf afgesproken, al zal ik dat in dit geval denk ik niet doen – want ik hou niet van lijstjes in blogpostst

  4 het aantal woorden van blogpostst beperken – gaat me steeds beter af al kies ik er regelmatig voor om mezelf te laten gaan 😉 tot 1400+

  5 niet alleen maar je eigen blogs promoten op social media – zefls dat doe ik amper – er gaat een automatisch bericht uit als ik post, dat wel. En zodra ik een leuke of interessante post van iemand anders lees, staat mijn cursor al op de deelknop, ook dat vind ik weer ‘good manners en uitermate aan te raden behaviour

  Dank voor het bezinnignsmomentje
  Nu weer verder met naNoWrIMo
  groet en tot leesz
  *vrijwaring voor spelvauten want in haast geschreven

 9. Laira avatar

  Handig, weer een extra beeldbank erbij. Dank! Met twee drie artikelen per dag is het onmogelijk om alleen maar eigen beeld te maken (buiten productbeeld van producten die we aanraden trouwens), dus we zoeken ons rot naar mooi beeld. Want mooi beeld doet enorm veel 🙂

  Ik reageer wel vaak op blogs, maar tot nog toe met name vanuit mijn privé blog (heeel klein) i.p.v. vanuit mijn online magazine. Waar van toepassing (hier!) doe ik dat nu wel. Want het levert ook wel weer wat op en meer bezoekers is altijd fijn. Maar ik ga daar niet mijn bestaan aan ophangen: Google & social blijft meest belangrijk.

  Overigens, het aantal woorden beperken: niet doen! Althans, tenzij je heel veel overbodige worden neerzet, dan liever wel. Maar Google is dol op uitgediepte artikelen, die langer zijn dan voorheen de standaard van 300 woorden. En als je het juiste medium hebt (hier kan dat prima!) dan zou ik zeker voor langere artikelen gaan. Voor Like & Love (it!) is het lastiger, ander publiek, ander soort artikelen.

  1. Carolien Geurtsen avatar

   Zie mijn comment hieronder, en het kan echt, al moet het je ook liggen en je moet het belangrijk genoeg vinden. Maar ik post dus (bijna) iedere dag en heb inmiddels ene grote voorraad beeldmateriaal waar ik uit kan putten, allemaal zelf geschoten – ik verklein het snel in pixlr en zet er als ik zin heb mijn naam nog op en hou ze op voorraad. Echt wel aan te raden hoor. Beeldbanken kan natuurlijk echt wel, maar bevredigender om zelfvoorzienend te zijn – vind ik dan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.