beter bloggen bloggen, blogtips, beter bloggen,

bloggen, blogtips, beter bloggen,De meeste van de blogtips die ik met jullie deel probeer ik zelf ook toe te passen. “Practise what you preach”, zoals de Engelsen het zo mooi kunnen zeggen. Toch zijn er ook populaire blogtips die ik nauwelijks toepas. Omdat ik vind dat ze niet bij mij passen, of gewoon uit pure balorigheid.

1. Zoveel mogelijk bloggen

Wellicht een van de adviezen die het vaakst worden gegeven aan beginnende bloggers met ambitie. Terecht natuurlijk. Het komt erop aan je blog vaak genoeg on top of mind te houden bij je lezers. Je moet hen telkens opnieuw een verdomd goede reden geven om je blog nog eens aan te klikken. Dat doe je ook in 2014 met kraakverse content. Zoekmachines zijn trouwens evenzeer in hun nopjes met blogs die dikwijls met nieuwe artikelen komen. Als beloning wordt zo’n blog sneller opgenomen in de zoekresultaten en wordt ‘ie ook hoger gerangschikt.

Ik  vind 2 publicaties per week meer dan welletjes. Tuurlijk, ik zou – met periodes dan toch – 3 of 4 keer per week iets nieuws kunnen serveren, maar dan is de lol er voor mij snel af. En ik wil ook voldoende kwaliteit kunnen leveren en tijd overhouden “onderzoek” en andere randactiviteiten die bij het bloggen horen.

2. Je eigen beeldmateriaal voor je blog maken

Het belang van leuk fotomateriaal op een blog kan nauwelijks worden onderschat. Het geeft je blog meteen een heel eigen persoonlijkheid mee. Bovendien trekt een goed gekozen plaatje menig lezer naar je stuk.Het liefst maak je de foto’s voor je blog zelf, dat is nogal wiedes. Kan dat niet, dan is het wel zaak om legaal andermans beeldmateriaal te gebruiken.

Deze blog heeft het vrij lang zonder noemenswaardige kiekjes gedaan. Zelf ben ik namelijk vreselijk onhandig met een camera. De afbeeldingen op Blogtrommel.com zijn voor het grootste deel afkomstig van deze fotodienst of van screenshots.

3. Reacties achterlaten bij andere bloggers

Als blogger inhoudelijke reacties achterlaten op andere blogs, het is één van de manieren om je pas gestarte weblog onder de aandacht te brengen bij een groep potentiële volgers/lezers. Het kan ook een prima onderdeel zijn  van een linkbuilding strategie.

Ik ben echter van mening dat een reactie ook wezenlijk moet bijdragen aan de discussie die op dat moment aan de gang is. Of toch minstens een waardevolle aanvulling op de blogpost waaronder je een commentaar plaatst. Dat kost allemaal erg veel tijd.

Maar de belangrijkste reden waarom een reactie van mij onder een artikel een zeldzaamheid is ligt misschien minder voor de hand. Ik denk vaak: “Als ik hier reageer, zou ik op nog 10 andere plaatsen een commentaar moeten schrijven.”

En dan is er nog een derde reden die ik hier omstandig uit de doeken doe.

Wees echter overtuigd van één ding: laat een reactie achter op dit blog en je zet je blog in de kijker!

4. Het aantal woorden van de blogpost beperken

Hoeveel woorden moet een artikel op een blog tellen? 500 woorden per blogpost wordt het vaakst geciteerd als zijnde ideaal. Maar als het gaat om de geschikte lengte van een artikel heb ik zo mijn eigen theorie.

Trouwe lezers kennen mij als een breedsprakig man. Het lukt me zelden om het bij 500 woorden te houden. De aard van het beestje, zeg maar. En verder houd ik ervan een verhaal zo volledig mogelijk te vertellen. Bovendien, een niet onbelangrijk deel van de mensen die zich de moeite getroosten hier te komen lezen, doen dat misschien juist omwille van mijn taalgebruik en schrijfstijl. De kip met de gouden eieren slachten is misschien niet zo verstandig. 😉

5. Niet alleen maar je eigen blogs promoten op social media

Het is een constant aandachtspuntje voor mezelf. Ik vind namelijk dat men op social media weinig uitstaans hoort te hebben met het privéleven van een blogger. Tenzij bepaalde aspecten in dat privéleven een weerslag hebben op diens blog.

Dat neemt niet weg dat ik ook anderen het licht in de ogen gun. Ik deel dus graag vermakelijk werk van anderen, zeker als dat lekkers ook binnen mijn interessesfeer valt…

photo credit: Daniel Y. Go via photopin cc