Homebeter bloggenBloginspirator18 inspiratiebronnen voor bloggers en schrijvers
0
(0)

aanbevolen blogsVooral op de iets langere termijn is het moeilijk om onderwerpen te blijven vinden om over te bloggen. Maar geen nood! Op het internet zijn tal van quasi onuitputtelijke inspiratiebronnen voor bloggers te vinden. Een overzichtje.

1. Google

Google is de meest bekende aanbrenger van blog onderwerpen en bovendien ook het makkelijkst te gebruiken. Tik gewoon enkele trefwoorden van je toekomstig artikel in en Google doet meteen een paar suggesties die aan je zoekwoord zijn gerelateerd. De hints zijn gebaseerd op wat mensen eerder in Google zochten. Je kan er dus vanop aan dat er een “markt” is voor wat je zal gaan schrijven.

2. Twitter

Twitter is niet alleen een geweldig medium om bezoekers en lezers naar je blog te halen. In het zoekvak van Twitter rechtsboven kan je gericht op zoek gaan naar tweets over een bepaald onderwerp. En omdat Twitter zich sowieso erg “in het hier en nu” afspeelt is de kans groot dat jij snel kan inspelen op de brandende actualiteit. Wederom, tik een zoekwoord in, en er verschijnen recente berichten aangaande je topic. Wees niet bang om hashtags (#) te gebruiken. De hashtag #dtv staat bijvoorbeeld voor durf te vragen. Altijd leuk als je in een artikel een probleem of vraag kan oplossen, toch?

3. Facebook

Ook op Facebook kan je zoeken in berichten. Het zijn echter vooral de Facebook-groepen die voor jou(w blog) erg veel inspiratie kunnen opleveren.

4. Google+

Zie Facebook, al heten de groepen hier communities. En natuurlijk kan je ook op topic doorheen alle mogelijke berichten bladeren.

5. Pearltrees.com

Betrekkelijk nieuw en dus nog onbekend social netwerk dat ik zou willen omschrijven als een kruising tussen Getpocket en Pinterest. Een persoonlijke bookmarking tool en een erg visueel ingesteld social medium dus. In tegenstelling to Pinterest beperkt Pearltrees zich niet tot foto’s. Bovendien krijg je hier onmiddellijk een screenshot van de gedeelde content te zien. Verzamel al je artikelen, foto’s, links en documenten, catalogeer ze naar eigen goeddunken zodat je ze achteraf makkelijk kan terugvinden. Je verzameling bookmarks is echter openbaar en raadpleegbaar voor andere Pearltrees-gebruikers. Zij kunnen delen van jouw collectie toevoegen aan hun collectie, maar het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Je kan ook gebruikers uitnodigen om mee te werken aan jouw collectie.

6. Google Alerts

Gratis en (automatisch) artikelen over jouw hot topic in je mailbox.

7. Persberichten

Ook persberichten kunnen je danig op weg zetten. En hoewel het me niet verstandig lijkt ze integraal over te nemen voor je blog, kàn en mag het wel.

8. Topsy.com

Via Topsy.com krijg je een goed beeld van wat er zoal gedeeld wordt op social media. Misschien kan je mee op de kar springen met een hot topic. De werkwijze is steeds meer dezelfde: typ een zoekterm in dat betrekking heeft met het onderwerp waarover je zou willen schrijven en kijk wat er op je pad komt. Afhankelijk van  de niche waarin je vertoeft mag je niet bang zijn om ook Engelstalige zoekwoorden in te geven.

9. Pinterest

Ook Pinterest is geweldig om inspiratie op te doen als blogger. De informatie komt naar je toe via beelden en een minimum aan teksten. Je laten inspireren voor je volgend artikel wordt zo uiteraard een stuk leuker. En omdat het een in hoofdzaak visuele bedoening is, is er veel minder sprake van een taalbarrière. Verzamel/maak je eigen pins (maak andermaal gebruik van de zoekmachine door specifieke zoektermen in te tikken). Volg de collecties van andere gebruikers met dezelfde interesses. Pinterest geeft trouwens zelf om de haverklap suggesties over de te volgen borden. Nog een laatste tip: op Pinterest krioelt het van de ijzersterke titels.

10. Berichtenfora

Sinds de opkomst van social media zijn de wat ik noem “klassieke berichtenfora” wat in verval geraakt. Maar ze bestaan wel degelijk nog! Hoe je ze vindt? Google even op “forum” gevolgd door het trefwoord van jouw keuze. Maar eerlijk is eerlijk: het kan wel even duren eer je op een forum stuit dat nog actief is. Kijk wat er leeft en beter nog: neem actief deel aan de conversaties. Als je dan een link naar je blog in je profiel zet, kan je via deze weg ook aardig wat verkeer naar je blog brengen.

11. Youtube

Een Youtube-filmpje embedden kan natuurlijk altijd. Vertel er een (kort) persoonlijk verhaal bij en klaar is Kees.

12. Google Analytics

Het wiel hoeft niet altijd (helemaal) opnieuw te worden uitgevonden. Gebruik Google Analytics om de meest populaire berichten van je blog op te snorren. Misschien kan je soortgelijke artikelen schrijven of voortborduren op een ouder succesnummer.

13. Google webmaster tools

Koppel je blog aan Google webmaster tools en er valt je heel wat nuttige info in de schoot. Niet in de laatste plaats kostbare info over de zoekwoorden die worden ingetikt om op jouw blog terecht te komen.

14. Google keyword planner

“Op welke zoekwoordcombinaties wordt het meest gezocht?” Op die vraag krijg je een antwoord via de Google keyword planner. Oorspronkelijk is deze tool bedoeld als hulpmiddel bij het opzetten van advertentiecampagnes, maar jij kan er als blogger dus ook je voordeel mee doen. Geef een aantal trefwoorden in en de keyword planner zal je meteen een aantal suggesties geven met gerelateerde zoekwoordcombinaties. Je krijgt telkens een idee over hoe vaak er op dat zoekwoord wordt gezocht én hoe groot de concurrentie is.

Leer hier hoe je de Google keyword planner gebruikt.

15. Content idea generator

Zoals je waarschijnlijk vermoedt komt de Content idea generator ook met geweldige blogideeën op de proppen. Een nadeel is wel dat deze tool enkel in het Engels werkt. De generator komt in de eerst plaats aandraven met som buitenissige titels om jou op weg te zetten.

16. Wikipedia

Nog zo’n geweldige bron van inspiratie: de grootste internet-encyclopedie! Maak een lijstje van de belangrijkste trefwoorden van je blog (of de trefwoorden waarover je zou willen schijven) en ga daarmee aan de slag op Wikipedia. Trek het daarbij ook een ietsje verder open:

 • Zoek informatie over mensen en dingen die belangrijk zijn voor jouw blogniche
 • Zoek op de datum van vandaag (en haak in op jubilea)
 • Vind je niets op de Nederlandse versie, gebruik de Engelstalige versie
 • Laat je inspireren door de grote hoeveelheid linkjes de Wikipedia zelf rondstrooit

17. Citaten.net

Laat je inspireren door een quote. Op Citaten.net zijn momenteel meer dan 24.000 citaten, uitspraken en wijsheden uit binnen- en buitenland samengebracht. 15 jaar is al aan deze database gewerkt. Je kan zoeken op auteur, trefwoord, bron, categorie en meer.

18. …en tal van bloggers die je van dienst zijn

Want ja, zowat iedere blogger stelt zich wel eens de vraag: “Waar moet ik nu nog over bloggen?” Dit onderwerp wordt dan ook slag om slinger behandeld. En gelukkig voor ons heeft iedereen wel één of meerdere artikels met zijn of haar favoriete schrijftips of inspiratiebronnen voor bloggers.

Gewoon even Googlen of snuisteren, dus!

photo credit: ervega via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

2 reacties op “18 inspiratiebronnen voor bloggers en schrijvers”

 1. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Enkele leuke ideetjes (sommigen kende ik nog niet), want het blijft inderdaad altijd een uitdaging om telkens inspiratie te vinden…

 2. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Ha Ben,

  Toffe nieuwe update van Blogtommel.2.0 :D!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.