Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Bloggen met (gegevens uit) Google Analytics

Google AnalyticsNog een laatste keer laat ik de cijferfetisjist in mij op jullie los. Want ja, je kan cijfertjes kijken tot je een ons weegt (op zich erg leuk vind ik), maar uiteindelijk moet een en ander toch leiden tot concrete acties om je blog beter te maken. Ziehier 6 tips om te bloggen met gegevens uit Google Analytics. Ik sluit dit drieluik af met enkele bedenkingen.

Oh ja, neem er voor het gemak misschien even deze blogpost bij.

Voordelen van blogstatistieken via Google Analytics

1. Statistieken geven de blogger moed en doorzettingsvermogen

Bloggen kan – zeker in den beginne – nogal eenzaam zijn. Zelfs als je de lancering van je blog met een een beetje overleg aanpakt. Bezoekers schuifelen erg mondjesmaat binnen, reacties onder een blog worden stilaan een zeldzaamheid en als die er wel zijn gaat het om mensen uit je naaste omgeving. Niks mis mee, maar dat zijn doorgaans mensen die sowieso weinig objectief zijn en sowieso geneigd zijn je naar de mond te praten.

Cijfers kunnen misschien wel confronterend uit de hoek komen, ze hebben zelden de gewoonte je iets op de mouw te spelden. Cijfers en grafieken, ze worden je door Google Analytics (GA) je en masse aangeleverd. Voor menig blogger zijn de statistiekjes van het blog een constante motivator in afwachting van reacties van lezers, animo (rondom het blog) op sociale media, of verzoeken tot samenwerkingen allerlei.

Kijk in het doelgroepoverzicht van GA naar de evolutie die je blog ondergaat. Natuurlijk trek je je als blogger op aan de piek(jes) terwijl je de dalletjes straal negeert.

2. Via statistieken kent een blogger (sneller) zijn fans

En die moet je dan ook aanhalen natuurlijk! Kijk in de sectie acquisitie naar de verwijzingen om te zien welke blogs er allemaal naar die van jou linken. Grote kans dat jij meer dan een ding gemeen hebt en een prima excuus om één of andere vorm van samenwerking met je collega-blogger te starten.

3. Via Google Analytics weet een blogger langs welke het blog het best te promoten

Op welk social media platform kan ik mijn blog het beste promoten? Of waar valt misschien nog een tandje bij te steken? Ook dat leer je in de sectie Acquisitie.

Overigens ook in deze sectie te vinden: de organische zoekwoorden. Met andere woorden: als bezoekers via een zoekmachine op jouw blog terecht komen, welke zoektermen tikten zij dan in? Een uitermate interessante toevoeging, maar omdat Google 95% van de zoektermen geheim houdt heb je daar als blogger nog verdomd weinig aan. De oplossing bestaat erin Google Webmaster Tools te gebruiken…

4. Via Google Analytics zie je het onmiddellijke effect van je promo op social media

Ga daarvoor naar de sectie Realtime. Vanwege de korte doorlooptijd van een gemiddelde tweet is de functie vooral erg leuk als je Twitter gebruikt om je content te promoten. Verslavend om te zien hoe je bezoekers binnenkomen op je blog en te zien wat ze allemaal op je blog uitrichten!

5. Google Analytics geeft inspiratie om te bloggen

Onder andere in de sectie Gedrag kan je zien welke berichten en pagina’s het vaakst worden aangeklikt. Vooral de zogenaamde bestemmingspagina’s zijn hier van belang: op welke pagina of bericht komt je bezoeker het blog binnen. Ontdek je hier een uitzonderlijke piek, dan is het bericht populair bij je doelgroep. Je hebt hier blijkbaar ergens een gevoelige snaar geraakt. Het loont dus de moeite om:

 6. Google Analytics kan helpen bij de indeling van je blog

Is je Bouncerate aan de hoge kant, dan zou je kunnen overwegen om de indeling van de homepage van je blog aan te passen. Zodat bezoekers er maximaal toe aangezet worden meer berichten aan te klikken. Ook is het dan aan te raden wat meer werk te maken van je interne linkbuilding.

Je vindt in de sectie Gedrag ook de zogeheten Gedragstroom. Het schema leert je ruwweg:

 • via welke pagina’s het gros van je bezoekers op je blog terecht komt
 • of ze doorklikken en zo ja, naar welke pagina’s (je ziet ook meteen hoe belangrijk die pagina’s zijn voor je blog)
 • waar de meeste bezoekers je site weer verlaten

Wat je met die wetenschap moet beginnen? Nou vooruit, één voorbeeldje dan. Stel dat op je site aan affiliate markting doet, dan zou je de banner/link kunnen plaatsen daar waar het meeste verkeer naartoe trekt…

Tot zover enkele concrete acties die je zou kunnen ondernemen om je blog te verbeteren in de nasleep van een onderonsje me GA. Deze blogpost is echter niet volledig zonder enkele bedenkingen.

Enkele kanttekeningen bij het gebruik van blogstatistieken

1. Tweesnijdend zwaard

Cijfers en grafiekjes kunnen een geweldige motivator zijn. Maar het tegendeel is natuurlijk ook waar: ze kunnen je blog enthousiasme finaal de grond inboren. Misschien ben jij wel iemand die snel de moed verliest. In dat geval is het de moeite waard om in het ijle te bloggen: te bloggen zonder dat er statistieken mee over je schouder kijken.

2. bloggen met hart en buik

Laten we na die cijferlawine toch maar niet vergeten waar het ons allemaal om te doen is: het plezier van jouw lezers én dat van jezelf. Echte mensen van vees en bloed dus. Immers, cijfers mogen dan nooit liegen, ze vertellen zelden de hele waarheid. Blog daarom met je hart, maak plezier en vertrouw op je buikgevoel. Achteraf kan je dan in de Google Analytics gaan kijken wat het allemaal heeft opgeleverd. Zie je bepaalde tendensen terugkomen, dan weet je in ieder geval welke richting het in de toekomst uit moet.

3. Elke pageviewteller zijn eigen waarheid

Natuurlijk zijn er meer programma’s die webstatistieken bijhouden. Google maar eens op “pageviewtellers” of “webstatistieken bijhouden.” Het kan in veel gevallen gratis. Het is gewoon een kwestie van een stukje code in een tekstwidget gooien en deze in de zijbalk van je blog neer te zetten. Echter, of je dan ook betrouwbaar cijfermateriaal in handen hebt is nog maar de vraag. Elk van die programmaatjes telt volgens een eigen logica.

Installeer Google Analytics en je kan er redelijkerwijs van uit graan dat de data die uit GA rollen ook voor ’s werelds grootste zoekmachine enige waarde hebben. Bovendien, adverteerders die bereid zijn met geld over de brug te komen om met jou samen te werken baseren zich graag op de cijfertjes uit Google Analytics.

 


Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

,

door

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

Eén reactie op “Bloggen met (gegevens uit) Google Analytics”

 1. Karine Maes avatar
  Karine Maes

  Ik heb je vermeld in een blogbericht. Ik weet niet zeker of ik dit moet laten weten.
  http://www.littlestoriestoread.be/2016/04/bernadette-lookalike-breien-wie-doet.html

  Bedankt voor je leerrijke informatie. Ik heb er al veel aan gehad. Maar ik laat ook te weinig mijn waardering blijken.
  Foei! Bij deze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.