Homebeter bloggenBloginspirator10 onderwerpen om over te bloggen als ondernemer
0
(0)

Natuurlijk wil je als zelfstandig ondernemer of kenniswerker graag makkelijk klanten vinden op het web. Het is geweten dat Google je daarbij een flink eind op weg helpen. Mooi toch? Helemaal als het kan zonder tussenkomst van duurbetaalde specialisten. Kijk, dan kan een blog plots bijzonder nuttig blijken.

Ik wil het niet voor de zoveelste keer hebben over het SEO-verhaal, en ook de technische kant van de zaak laat ik even links liggen. Want zo’n blog, allemaal leuk en aardig, maar waar zal je het in godsnaam over hebben? Ziehier enkele suggesties voor onderwerpen om over te bloggen als ondernemer of beoefenaar van een vrij beroep.

Overigens kan ook de fervente nicheblogger wat aan deze blogpost hebben.

1. Beantwoord de 5 meest gestelde vragen van je klanten

Ik neem zomaar even aan dat iedere vakman of -vrouw wel weet met welke vragen en bedenkingen (potentiële) klanten zitten voor ze bij jouw over de drempel stappen. Het zijn van die vragen die jij elke dag een keer of drie – tot vervelens toe – moet beantwoorden. Giet ze in een aantrekkelijke blogpost en verlaag op die manier de drempel voor je klanten. Tips:

 • Houd een lijst bij van vaak gestelde vragen en misverstanden binnen je niche
 • Open je blog voor commentaren van je bezoekers

2. Help vooroordelen en misverstanden over je vakgebied de wereld uit

Je bent begrafenisondernemer? Vertel waarom dit niet het meest triestige of meest ernstige beroep ter wereld is…

3. Leg uit hoe je product of dienst precies werkt

Neem een populair product uit je assortiment en schrijf er een blogpost over. Maak een how-to video, of schrijf een simpel stappenplan. Tip:

 • Toon je expertise, maar mijd vakjargon als de gloeiende bloedpest

4. Leg uit hoe je klant optimaal kan genieten van je product of dienst

Je verkoopt messen? Leg dan ook uit hoe je ze het best behandelt/reinigt/opbergt opdat ze zolang mogelijk als nieuw en messcherp blijven. Tip:

 • Laat een klant/blogger een sterproduct reviewen bij wijze van gastblog

5. Geef doe-het-zelf tips

Iedere vakman wordt wel eens geconfronteerd met vragen waarvan ‘ie denkt: “Dat probleem is zo simpel op te lossen. Daar hoeft eigenlijk geen professional aan te pas te komen…”.

Op het eerste zicht lijkt het niet zo slim om doe-het-zelf tips te geven. Het heeft soms wat weg van het op straat gooien van je bedrijfsgeheimen. Jij geeft handzame tips mee en de klant heeft het fijne gevoel dat hij of zij dat varkentje toch maar mooi zelf gewassen heeft. Maar waar het om draait is dat jij een (vertrouwens)band met mensen van vlees en bloed opbouwt.

6. Leer je klant waarop te letten bij de aankoop van een product

Als geen ander weet jij welke producten er zoal op de markt zijn. En als het goed is heb je ook een duidelijk beeld van wat je gemiddelde klant nodig heeft. Scheid het kaf van het koren.

7. Geef de klant inzicht in de prijsvorming van je dienst of product

Je verkoopt fietsen die 20% duurder zijn dan die in het grootwarenhuis? Moet kunnen! Wat mij als consument vooral interesseert is waarin dat prijsverschil ‘m dan mag zitten. Want voor mij ziet fiets A er net hetzelfde uit als fiets B. Wedden dat ik liever het duurdere rijwiel koop als ik weet waarom ik dieper in de buidel moet tasten?

8. Leer je klant hoe jij goedkoper (voor hem) kan werken

Al de klant zich al grondig kan voorbereiden nog voor ‘ie bij jou binnenstapt, kan jij hem sneller helpen en is hij goedkoper uit. Klopt? Blog daarover! Het is (wederom) een prima gelegenheid om te tonen dat het je niet alleen om steeds hogere omzetten te doen is, maar in tegendeel je klant op de eerste plaats komt.

9. Vertel wat over je persoonlijke drijfveren (als ondernemer)

Mensen kopen van mensen. Het is een boutade maar ook in dit online tijdperk blijft de menselijke factor van groot belang. Toon lezers/volgers dus ook de mens(en) achter de onderneming. Vertel wat over jezelf, je persoonlijke ambities als ondernemer. Wees niet bang jezelf af en toe een tikje kwetsbaar op te stellen.

10. Promoot je product of dienst

Niet voor niets komt deze tip als laatste aan bod. Bij zo’n bedrijfsblog draait het immers in de eerste plaats om je klanten en niet zo zeer om je producten, diensten en/of bedrijfsomzetten. Maar het mag dus wel, ongegeneerd diensten aanprijzen, nieuwe producten lanceren, met ongelofelijke kortingen zwaaien en winacties organiseren. Het brengt verkeer naar je blog (en business). En ook daar is het je om te doen, dat spreekt. Overdrijf daar echter niet in. De verhouding promotie/toegevoegde waarde voor de lezer zou rond de 20%/80% moeten schommelen.

Tot hier 10 onderwerpen om over te bloggen als ondernemer of consultant. De suggesties en concepten zijn uiteraard naar believen om te turnen naar je eigen branche of niche.


 

photo credit: JASElabs via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?5 reacties op “10 onderwerpen om over te bloggen als ondernemer”

 1. Danny Verhoeven avatar

  Behalve het onderwerp is de vorm ook belangrijk. Een stuk content kan je publiceren in verschillende vormen (tekst – audio – video). Dan haal je het meeste uit je inspanningen.

 2. Flib avatar

  Als je niet weet waarover je moet bloggen dan blog je gewoon over waarover iemand anders moet gaan bloggen haha. Slim bedacht!

 3. Kim avatar

  Als ondernemer zijnde is het altijd erg handig om je kennis en ervaringen te delen op het internet. Ikzelf ben er ook mee begonnen en vindt het nog leuk om te doen ook!

 4. Wesley Velroij avatar

  Bij punt 7 mag zo’n ondernemer toch wel wat bronnen aanhalen, want ik was een tijd terug ook bij een fietsenzaak die ook dure fietsen verkochten en die waren oh zo goed volgens de verkoper. Echter het zijn in dit geval maar verkoop praatjes, dus het overtuigd mij als consument alsnog niet en dan koop ik alsnog die goedkope fiets.

  Dus ik denk dat je als ondernemer zijnde wel met bronnen aan dient te komen, want anders bestaat het risico snel dat mensen een beeld krijgen van ”Wij van WC-Eend”.

 5. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Ha Ben,

  Dit artikel is voor mij weer een reden om meer onderwerpen te verzinnen en weer meer te gaan bloggen!

  Grt. Rowdy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.