HomeSEOOrphan pages wil je niet hebben op je blog
0
(0)

Je doet er alles aan om de SEO van je blog op orde te krijgen? Dan wil je zo weinig mogelijk orphan pages. Wat zijn orphan pages? Waarom zijn ze een probleem, en hoe ga je ermee aan de slag? Ontdek het hier.

Leestijd: ca. 4 minuten

Wat zijn orphan pages?

Heel simpel gezegd zijn orphan pages webpagina’s – vaste pagina’s en blogberichten – waar geen enkele interne link heengaat. Je kan deze pagina’s dus niet aanklikken. Orphan pages zijn eilandjes op je blog (en zonder interne link is er geen boot om ernaartoe te varen). Of heel letterlijk vertaald: weespagina’s.

Orphan pages
Orphan pages zijn niet gelikt aan enige andere webpagina. Daarom zijn ze lastig te bereiken, zowel voor je bezoekers als voor Google. Dat is uiteraard nadelig voor je SEO.

Waarom zijn orphan pages nadelig voor je blog?

Het ontdekken van en navigeren naar webpagina’s gaat via interne links. Maar omdat er geen enkele link naar zo’n orphan page verwijst is ‘ie zo goed als onzichtbaar voor je bezoekers.

Trouwens ook voor de SEO van je blog zijn orphan pages niet fijn. Google ontdekt (nieuwe) pagina’s vooral via interne linkjes. Maar omdat die er niet zijn heeft Google de grootste moeite om ze überhaupt te vinden, met elkaar in een logisch verband te brengen. Van de gebruikerssignalen kan het ook niet komen. Immers, pagina’s die onvindbaar zijn genereren uiteraard nauwelijks verkeer.

Kortom, kijk met een SEO-bril naar een orphan page en je kan gerust spreken over nutteloze ballast. Niet voor niks wordt er zo gehamerd op interne linkbuilding, waarbij elk artikel minstens één link naar een andere pagina moet hebben.

Weespagina’s voorkomen

Je hebt er dus alle belang bij om orphan pages tegen te gaan. Vooral ook omdat Google je site als minderwaardig gaat beschouwen wanneer je te veel van dit soort webpagina’s hebt. Je kan een aantal dingen doen:

Nieuwe content?

Het is slim om ervoor te zorgen dat er van meet af aan interne links verwijzen naar je nieuwste artikels en blogs. Vanuit je nieuwste artikels verwijzen naar oudere content, dat is meestal geen probleem. Links plaatsen naar je nieuwste stukken, dat wordt te vaak vergeten. Daardoor krijgen nieuwe pagina’s vaak lange tijd erg weinig link juice, en met een beetje pech blijft je nieuwe content zelfs langere tijd een orphan page.

Geen blog, wel een kleine website?

Heb je nou geen blog, maar wel een statische website dan zou je ervoor kunnen kiezen om (een link naar) je nieuwste pagina toe te voegen aan je menubalk. Zo is ‘ie in ieder geval makkelijk bereikbaar voor je bezoekers.

Maar dat is natuurlijk geen oplossing voor alle webpagina’s die je aanmaakt. Je menu wordt immers snel veel te uitgebreid. Keuzes maken is de boodschap!

En dan nog is het opletten. Wanneer je wijzigingen aanbrengt in je menu (en je pagina verwijdert) heb je alsnog een orphan page. Vandaar toch de voorkeur voor de interne link naar de pagina in kwestie.

Orphan pages opsnorren met Google Search Console

Je mag aannemen dat elk blog dat al een tijdje in de lucht is wel een paar orphan pages heeft. Vaak is dat trouwens een onbewust proces:

  • Je maakt statische pagina’s, maar je plaatst er geen enkele interne link naartoe
  • Je verwijdert een blog of pagina met daarin de enige link naar een bepaald artikel
  • Je verwijdert een link uit je menubalk

Eén van de troeven van Google Search Console? De tool kan je je eventuele orphan pages (gratis) laten zien.

  1. Open Google Search Console
  2. Klik links onderaan het tabje Links aan
  3. Ga dan naar het venster Meest gelinkte pagina’s
  4. Scrol verder naar beneden en klik op Meer
  5. Wijzig de rangorde van laag naar hoog

Je krijgt dus een lijst met de webpagina’s op je site met de meeste interne links eerst. Maar we zijn op zoek naar de pagina’s met de minste interne links. Vandaar de vraag om je selectie om te keren.

Alternatieven voor Google Search Console?

Heb je geen Google Search Console, dan zou je kunnen kijken naar tools als Screaming Frog en Ahrefs Webmaster Tools om orphan pages te tracken.

Screaming Frog is een desktop tool die in zijn gratis versie beperkt is tot het tracken van maximaal 500 url’s. De betaalde versie is er vanaf € 129 per jaar.

De online tool Ahrefs Webmaster Tools kost € 89 per maand. Al heb je hier wel een periode van 7 dagen waarin je het programma gratis kan gebruiken. Je zou er dus voor kunnen kiezen om in die proefperiode op zoek te gaan naar je weespagina’s en het rapport te downloaden, zodat je ermee aan de slag kan.

Wat te doen met orphan pages?

Speciale aandacht gaat uit naar die pagina’s met 0, 1, 2 of 3 linkjes. Voor de duidelijkheid: elk item met 0 is een orphan page. Daarnaast wil je ook sommige pagina’s waarnaar maar een paar links verwijzen versterken door er meer links aan toe te voegen. Maar voor nu concentreren we ons op de echte orphan pages. Je kan:

De orphan page verwijderen

Dat doe je wanneer de pagina verouderd is of geen toegevoegde waarde meer heeft én geen bezoekers meer trekt.

Als de orphan page inhoudelijk sterk genoeg is, zorg dan dat er ook interne links naartoe lopen.

Werk met een 301 redirect

Zo’n 301 redirect is vooral handig als je pagina nog waarde heeft/bezoekers aantrekt, maar je intussen een beter artikel online hebt dat eigenlijk meer aandacht verdient.

Een pagina op no index zetten

Niet alle orphan pages zijn even schadelijk. Zo zijn er pagina’s die niet noodzakelijk zichtbaar moeten zijn voor elke bezoeker (en voor Google). Denk maar aan de bedankpagina voor mensen die zich inschreven op je nieuwsbrief.

Veel bloggers staan nauwelijks stil bij hun orphan pages. Maar ja, ze vallen dan ook bijna niet op. Toch loont het de moeite om om de zoveel tijd je weespagina’s te checken. Je lezers en Google zullen je dankbaar zijn.

Gratis e-book:

13 tips voor dé groeispurt van je blog

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.