HomeKennisbank bloggen voor beginnersOnmisbare blogelementen?Wat is een megamenu (en wat zijn de voor- en nadelen)?
0
(0)

Heel wat bloggers lopen tegen een probleem aan als ze de menubalk van hun blog willen inrichten. Je kan immers maar een beperkt aantal menu-items aan je menu toevoegen. Zeker als je het voor je lezers en bezoekers ook nog een beetje overzichtelijk wil houden. Een megamenu kan hier een oplossing zijn. Maar wat is een megamenu? En wat zijn de voor- en nadelen ervan voor je blog?

Wat is een megamenu?

Zoals de naam het al zegt, kan een megamenu voor een flinke uitbreiding van de menubalk van je blog of website zorgen. Het megamenu kan letterlijk tientallen linkjes bevatten naar alle uithoeken van je blog. En het hoeft daarbij ook niet bij gewone tekstlinks te blijven. Heel wat megamenu’s bevatten ook nog (uitgelichte) foto’s naar artikelen en thumbnails naar video’s.

Vooral WordPress-thema’s in de magazinestijl pakken graag uit met mogelijkheden om zo’n megamenu in te richten. Deze video (geen aanbeveling voor de plugin in kwestie) geeft je enig idee wat zo’n reuzemenu eventueel kan:

Dat gezegd zijnde zie je ook vaak megamenu’s met alleen maar tekstlinks. Momenteel heeft dit eigenste blog zo uitgebreid menu – in dit geval uitgesmeerd over 4 kolommen – met enkel tekstlinkjes. Klik maar eens even op Snel naar… in mijn menubalk.

Overigens kan het megamenu dezelfde items bevatten als een klassiek menu binnen WordPress:

Voordelen van een megamenu

Megamenu’s komen vooral goed tot hun recht op blogs met erg veel artikels. Bij een klassieke menubalk is het vrij lastig om bezoekers snel naar bepaalde content te sturen. Wil je de menubalk niet te druk maken, dan moet je al gaan werken met uitklapmenu’s. Het megamenu rolt zich uit over de volledige breedte van je blog. Plaats zat voor het plaatsen van (verrijkte) links.

En omdat de meeste megamenu’s ook aardig wat grafische mogelijkheden hebben, helpt het als je artikels mooie uitgelichte graphics bevatten.

Wees er maar zeker van dat het zaakje de aandacht trekt van bezoekers en lezers! Een beetje afhankelijk van hoe je het megamenu indeelt kan je je lezerspubliek maximaal toe aanzetten om meerdere pagina’s aan te klikken. En – belangrijk – jij kan als blogger je lezers snel naar je beste content sturen. Ook al werden de bewuste artikelen reeds heel lang geleden geschreven. Aldus is het megamenu één van de tools om je blogarchief toegankelijk te maken.

En de nadelen van zo’n megamenu?

Ik zie er een drietal:

  1. Je stuurt je bezoeker wel heel erg. Doordat het megamenu zo in het oog springt duw je de gebruikerservaring van je lezer wel erg. Meestal is dat een voordeel, maar dus niet altijd. Wanneer de artikels die op dat moment in je megamenu zitten je bezoeker niet aanstaan, is de kans groot dat ‘ie meteen weer vertrekt. Ik geef er de voorkeur aan het megamenu te “verstoppen” achter een menu-item. Het megamenu schuift dan pas tevoorschijn als het bewuste menu-item word aangeklikt.
  2. Het megamenu vreet veel ruimte above the fold. Dit sluit nauw aan bij mijn vorig punt. Is het megamenu uitgeklapt, dan beslaat het vaak zo goed als alle ruimte boven de vouw. Terwijl net die ruimte veruit de drukst bekeken plek is van je hele blog. Iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld advertentieblokken of een opt-in formulier voor je nieuwsbrief wil plaatsen. Dit is een probleem dat uiteraard niet speelt als je ervoor kiest je megamenu onder te brengen in de footer van je blog.
  3. Opletten voor de laadtijd van je blog. Net zoals bij een slider is het ook hier goed om de laadtijd van je blog in de gaten te houden. Zeker wanneer die goed gestoffeerd is met grote foto’s en ander (bewegend) beeld.

Een megamenu maken voor je blog

Wil je graag een megamenu op je WordPress-blog dan kan je best eerst nagaan of je huidige WordPress-theme een dergelijke functie heeft ingebouwd (die jij nog niet hebt geactiveerd). Is er geen mogelijkheid om binnen je thema een megamenu  in te stellen, dan zou je kunnen werken met een WordPress-plugin. Dan ben je natuurlijk weer afhankelijk van een plugin die 100% compatibel moet zijn met het WordPress-thema waar je op dat moment mee werkt.

Veel liever zou ik op zoek gaan naar een nieuw WordPress-thema dat een megamenu-functie ingebouwd kreeg.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?