Homebeter bloggenBloginspiratorAlle ideeën voor blogonderwerpen afgezaagd? 7 tips

Jaren aan een stuk met enige regelmaat bloggen, het is en blijft een uitdaging. De inspiratie raakt op, de drive ebt weg. En zelfs al heb een stuk of wat fantastische ideeën voor blogonderwerpen, groot is de kans dat ze op andere blogs ook al ettelijke keren aan bod zijn gekomen. Wat doe je dan? 7 mogelijke oplossingen.

Let’s face it: hoe groot is de kans dat jij met een geniaal en uniek idee op de proppen komt dat nog op geen enkel ander blog is gecoverd?

7 verfrissende ideeën voor blogonderwerpen

Het is dus zeker geen schande als jij een artikel schrijft over een topic dat elders al tot in den treure is uitgekauwd. Maar doe het dan op jouw onnavolgbare manier, probeer iets extra’s aan tafel te brengen.

Zo bijvoorbeeld:

1. Doe een literatuurstudie

Dat klinkt wat saai en academisch, maar toch. Zoek een interessant topic waar veel om te doen is en kijk wat andere bloggers erover schrijven. Verzamel de opvallendste artikel in een blogpost, vat de (voor jou) belangrijkste punten/lessen samen, trek er een paar opzienbarende quotes uit en voorzie het geheel van jouw persoonlijke commentaar. Niet zo moeilijk toch?

2. Kijk vooral naar wat anderen NIET zeggen

Hoe val je op met je blog vandaag de dag? Onder meer door in ieder geval niet zomaar met de wolven mee te huilen. Heeft iedereen het over – roep nog eens wat – de 10 beste blogtips heeft, is het voor jou misschien tijd om 5 dingen te noemen die je niet mag doen om een succesvolle blogger te worden. En als de halve blogosfeer valt over een of andere domme quote van een celebrity, kan jij misschien advocaat van de duivel spelen (en zijn verdediging opnemen).

3. Kom met markante lijstjes

Lijstjesposts zijn erg populair, maar ze voelen soms aan als ietwat goedkope bladvulling. Kijk wat verder dan je neus lang is en maak bijvoorbeeld:

 • een lijst met 10 populaire WordPress-plugins die je beter kan mijden (in plaats van je 10 favoriete plugins)
 • 5x waarom appels niet zo gezond zijn als gedacht
 • 7 lessen die ik leer van mijn Franse buldog (over)…

In het geval van de te mijden WordPress-plugins zou je eventueel kunnen eindigen met een lijstje met plugins die je dan wél de moeite waard vindt…

4. Neem een ongewone invalshoek

Wat vaak goed kan werken is dat je een op het eerste gezicht compleet van de pot gerukte vergelijking maakt. Je prikkelt gegarandeerd de nieuwsgierigheid van je lezer (in spe).

 • Wat ik als blogger leerde van mijn hyperkinetische kleuter
 • Waarom iedere kok zou moeten leren breien

5. Maak jouw artikel uitgebreider

Hier kan je verschillende kanten mee uit. Je kan het zoveelste lijstje met korte tips maken. All the way gaan kan natuurlijk ook. Wring je hersens uit en spuw er 99 tips uit. Of omgekeerd: in plaats van je te beperken tot het oplijsten van je favoriete producten (met een korte beschrijving), maak je een uitgebreide review over je topproducten.

Denk daarbij ook na over hoe je het zaakje (beter) kan presenteren:

 • met foto’s (screenshots van digitale producten)
 • vergelijkende tabelletjes
 • (gekleurde) tekstvakken met pro’s en cons van elk product
 • videomateriaal

6. Ga voor laser focus

Je kan een populair onderwerp pakken en dat helemaal gaan toespitsen op jouw specifieke doelpubliek.

In welke niche zit je? Wat is de doelgroep van je blog?

 • 20 fitnesstips (voor mama’s met weinig tijd)
 • 10 makkelijke desserts (voor diabetici)
 • 7 blogtools (die ook door bloggers op blogspot.com kunnen worden gebruikt)

7. Laat je lezer een inbreng doen

Lezers vergeten je blog een stuk minder makkelijk als ze er zelf een aandeel in hebben (gehad). Organiseer bijvoorbeeld een online enquête onder je lezers omtrent een topic dat verband houdt met je blog.Dat kán wat voeten in de aarde hebben. Maar op het einde van de rit heb je wel een uitgebreid artikel. Met eigenhandig verzameld cijfermateriaal!

Ziedaar 7 manieren om met nieuwe ideeën voor blogonderwerpen te komen.

Mijn favorieten? Tip 4 en tip 6!


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.comGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.