Homebeter bloggenKan je gastbloggen voor Blogtrommel.com?

Sinds jaar en dag vind je hier de Gastbloggers gezocht!-pagina. Webmasters en bloggers die op zoek zijn naar een gastschrijver voor hun project kunnen er een link achterlaten. Zo kunnen bloggers met elkaar in contact komen en eventueel gaan samenwerken. Wie de lijst doorsnuffeld zal echter geen link naar Blogtrommel.com vinden. Dat kan vreemd lijken voor iemand die het gastbloggen ziet als een krachtige manier om een site te promoten. Eén en ander wil niet zeggen dat je niet zou kunnen gastbloggen voor Blogtrommel.com.

Wil graag gastbloggers aantrekken voor je blog? Dan is het een goed idee om voor dat doel een speciale pagina aan te maken waar je je blog nog even kort voorstelt en uitlegt wat je precies verwacht van je gastblogger/gastartikel. Zo geef je aan geïnteresseerde lezers en bezoekers duidelijk te kennen dat gastblogs welkom zijn.

Het is op zo’n pagina dat je terechtkomt wanneer je één van de links op Gastbloggers gezocht! aanklikt.

Ook een dergelijke pagina zal je tevergeefs zoeken op Blogtrommel.com. Toch kan wie dat wil onder bepaalde voorwaarden zeker gastbloggen op Blogtrommel.com. Ik vind het alleen niet nodig om dat aan de grote klok te hangen. Ik wil immers:

1. Geen lawine aan gastblogverzoeken

Een blog kunnen uitbouwen met een zekere reputatie en goede posities in de zoekmachines is leuk, maar er zitten ook een paar nadeeltjes aan. Zo wordt je bij momenten overstelpt door aanvragen voor het plaatsen van (commerciële) artikelen. Allemaal organisaties op zoek naar waardevolle backlinks. De kwaliteit van de content die jij daarvoor aangeleverd krijgt varieert meestal ergens tussen erg matig tot ronduit waardeloos. Of wat natuurlijk net zo goed kan: de blogposts zijn wel oké, maar de onderwerpen passen niet bij (de visie van) dit blog.

Goed, er is niks dat niet is op te lossen met een beleefd standaardmailtje. Da’s dan wel weer een extra stap. ik zet de kat liever niet te dicht bij de melk.

2. Dat alle gastblogs echt een meerwaarde hebben

De gastblogs die ik plaats hoeven niet perfect te zijn. Mijn artikels zijn ook verre van foutloos. Zodra er passie en visie in zit kan er echter veel. En verder vind ik het vooral fijn als er dingen worden verteld die nieuw zijn, zowel voor mij als voor de lezers. Met andere woorden: kom met onderwerpen die ik niet of nauwelijks heb behandeld – waar gepassioneerde bloggers wat aan hebben – en de kans is groot dat ik je met open armen ontvang op mijn blog.

3. Dat Blogtrommel.com herkenbaar blijft

Een lezerspubliek voor een blog opbouwen is hard werken. Dus als je je publiek gevonden hebt (of je publiek jou) dan moet je er toch voor opletten dat de eigenheid van je blog niet verloren gaat.

Ik ben nooit vergeten wat collega Nicole van Bloggenenloggen.nl ooit zei over gastartikels schrijven. Het kwam ongeveer hierop neer:

“Wat heeft iedereen met gastbloggen? Dan heb je eindelijk bezoekers en dan trakteer je ze op blogposts van iemand anders? Mensen komen voor jou!”

Ze heeft daar wel een punt, natuurlijk. Zelfs al is de kwaliteit van het geschrevene oké en past zo’n gastartikel goed bij de rest van je blog, jouw blogstem, jouw eigen aanpak is toch even niet of veel minder aanwezig. Publiceer te vaak gastblogs en sommige trouwe volgers haken op den duur af.

’t Is iets waar je extra op beducht moet zijn als je – zoals ik op dit moment – weinig blogt. Plaats elke 14 dagen een gastblog terwijl jijzelf slechts met moeite één keer per week een artikel online zet, dan verwatert jouw eigen inbreng zeer snel!

4. De handen zoveel mogelijk vrij hebben

Het is met gastblogs ontvangen op je blog precies hetzelfde als met andere vormen van samenwerken: minstens tijdelijk heb je niet meer de volledige regie over je eigen blog(berichten) in handen.

  • Iemand anders levert jouw een artikel aan (of belooft dat te zullen doen)
  • Zal het inderdaad passen bij jouw blog (zoals afgesproken en beloofd)?
  • Zal het stuk aan mijn standaarden voldoen (en wat doe ik als dat niet zo is)?
  • Mag ik de tekst van mijn gastblogger eventueel aanpassen of herwerken?

Het zijn maar een paar dingen waar je rekening moet mee houden als je je inlaat met gastartikels. En als je dat stuk donders graag wil hebben, heb je dat extra geduld en het surplus aan stress er graag voor over, dat spreekt. Is de aangeleverde content maar zo zo dan is één en ander toch minder evident. Water bij de wijn doen of mensen dan maar teleurstellen?


Gastbloggen voor Blogtrommel.com?

Ziedaar een paar redenen waarom ik er niet per se alles aan doe om zoveel mogelijk gastblogs aan te trekken voor dit blog. Ik laat het nu klinken alsof dat hele gastbloggen – gastblogs ontvangen – altijd een verdomd lastig karwei is. Zo erg is het nu ook weer niet. Ik kan er voor mezelf gewoon niet omheen dat het soms niet zo evident is om rekening te houden met ’n ander terwijl het wel om Blogtrommel.com gaat…

Gastartikels zijn welkom op deze blog. Ik kijk naar elk concreet voorstel dat me gedaan wordt. Maar ik ga lang niet overal op in. Het draait er vaak op uit dat ik zelf op gezette tijden mensen uitnodig om een artikel te schrijven over een topic dat me wel geschikt lijkt. Of iets waar ik zelf te weinig ervaring mee heb om erover te kunnen schrijven. Ik doe meestal een concreet voorstel en let daarbij extra op dat het onderwerp heel goed in het straatje van mijn gastblogger past. Een garantie voor passie en kwaliteit!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.