HomeSEODe Flesch Reading Ease-test: wat kan een blogger ermee?

De Flesch Reading Ease-test: wat kan een blogger ermee?

Sinds kort is er een nieuwe versie van Yoast SEO beschikbaar. Belangrijkste nieuwigheid: het feit dat de scores nu tijdens het typen van de tekst reeds worden aangepast. Daarnaast maken we ook kennis met een nieuwe parameter. De Flesch Reading Ease-test. Wat is het precies en moet je er als blogger überhaupt rekening mee houden?

Wat is de Flesch Reading Ease-test?

De Flesch Reading Ease-test werd in 1949 ontwikkeld door de Amerikaanse schrijfadviseur Rodolf Flesch. Bedoeling was om de leesbaarheid van een tekst te meten. Met leesbaarheid wordt hier niet de tekstopmaak bedoeld, maar de moeilijkheidsgraad van het leesniveau.

De exacte formule zal ik je besparen. Ben je toch nieuwsgierig, dan vind je hier alle info. Men telt onder andere het aantal lettergrepen per honderd woorden en houdt ook rekening met het gemiddeld aantal woorden per zin.

Let wel, Flesch ontwikkelde zijn methode voor de Engelse taal. Een zekere W.H. Douma paste de formule toe op het Nederlands.

Hoe dan ook mondt de hele bewerking uit in een bepaalde totaalscore, waarbij:

  • een tekst met een score van 0 tot 30 bedoeld is voor academici
  • een tekst met een score tussen 30 en 50 begrijpbaar zou moeten zijn voor ’t gros van de studenten
  • een score tussen 50 en 60 maakt een tekst geschikt voor het hoger middelbaar onderwijs
  • een score tussen 60 en 70 is haal baar voor het lager middelbaar onderwijs
  • kinderen uit groep 8 van de basisschool verteren een score van 70 tot 80
  • kinderen uit groep 7 zouden baat hebben bij een score van 80 tot 90
  • leesvoer voor kinderen uit groep 6 heeft het best een score van 90 tot 100

Waarom komt Yoast SEO met een leesbaarheidsformule aandraven?

Dat een SEO plugin op de proppen komt met een dergelijke test, daar zit een zekere logica achter. Wil je immers dat je artikel goed scoort in Google, dan heb je er alle belang bij dat je tekst goed leesbaar is. Voor iedereen verstaanbaar ook. Een stuk waar geen doorkomen aan is wordt amper gelezen en wordt niet gedeeld. Met alle gevolgen van dien voor je bounce rate. Wil je op het internet echt potten breken dan zou je tekst idealiter ergens tussen de 50 en de 60 moeten scoren.

Moeten we als blogger echt rekening houden met de Flesch Reading Ease-test?

Persoonlijk zou ik mijn slaap niet laten omwille van een belabberde score op de Flesch Reading Ease-test binnen Yoast SEO. En wel hierom:

a) Engels is geen Nederlands

Het is mij helemaal niet duidelijk of Yoast SEO de leesbaarheidstest ook aanpast aan de taal waarin jij de plugin gebruikt (en de taal waarin jij je artikelen schrijft. Dat heb ik niet kunnen achterhalen. Hoe dan ook, Nederlandstalige blogberichten schrijven en dan via een formule die bedoeld is om Engelstalige teksten te beoordelen een leesbaarheidscore bepalen lijkt mij allesbehalve accuraat.

b) De ideale score hangt af van je doelpubliek

Ik stamp een open deur in als ik zeg dat je je artikelen moet aanpassen aan het publiek waarvoor je schrijft. Mikken op een score boven de 60 – zoals Yoast SEO schijnt te adviseren – is redelijk onzinnig als je een stel vakidioten op universitair niveau wil aanspreken. Anderzijds is die score ook te hoog gegrepen als je een site wil opzetten met knutseltips voor 10-jarigen.

Overigens, in het louter hypothetische geval dat je boeiend zou willen schrijven voor het breedst mogelijke publiek: zorg dan dan je tekst zonder moeite leesbaar is voor een gemiddelde 14-jarige!

c) Boeiend en leesbaar schrijven is niet noodzakelijk hetzelfde

Dit sluit natuurlijk aan bij het vorige puntje. Je kan het artikel inderdaad zo schrijven dat het in potentie voor iedereen begrijpbaar is. Van de scholier tot en met de hoogleraar. Maar heb je dan een leerrijk en boeiend stuk geschreven dat voor iedereen de moeite van het lezen waard is?

d) Ook andere dingen bepalen de leesbaarheid van een tekst

Taal is geen wiskunde, chemie of fysica. De leesbaarheid van je artikel behelst zoveel meer dan het aantal lettergrepen per zin of per woord. Denken we maar aan de schrijfstijl of de opmaak van een tekst bijvoorbeeld.

Hoe Blogtrommel.com scoort in de leesbaarheidstest?

Voor de lol heb ik even gekeken hoe enkele van mijn berichten het doen t.o.v. de Flesch Reading Ease-test. Over het algemeen kan je stellen dat ik het moeilijk heb om boven de 60 uit te komen. Ik maak te lange zinnen, aldus Yoast SEO Een enkele keer heeft men het over het feit dat ik te moeilijke woorden gebruik. Al bij al niks dat ik nog niet wist.

Opvallend is wel dat de blogposts waarvan ik dacht dat ze een goede score zouden behalen het juist minder goed deden: de lijstjesposts komen vaak onder de 50 uit…

Samenvattend durf ik te zeggen dat het ronduit onzinnig is om je artikel aan te passen op basis van een uitslag van de Flesch Reading Ease-test. Gebruik deze puur ter indicatie!

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “De Flesch Reading Ease-test: wat kan een blogger ermee?”

  1. Nathan Veenstra avatar

    Grappig, ik schreef hier al eens een vergelijkbaar soort artikel over (https://letterzaken.nl/waarom-de-flesch-reading-ease-onzin/). Daarna verdween de Flesch Reading Ease uit Yoast en bij 3.0 kwam deze weer terug.
    Joost de Valk zelf reageerde al op mijn artikel met de melding dat Flesch uit de plugin zou verdwijnen 🙂

  2. Ali Molenaar avatar
    Ali Molenaar

    Ben net bezig met WordPress en kwam het gisteren voor het eerst tegen, heb er mee zitten spelen en kreeg heel tegenstrijdige resultaten. Dank voor je artikel, dat maakt meer duidelijk

  3. Falco Renierkens avatar

    Dank Ben voor dit duidelijke artikel. Gisteren was ik toevallig een artikel aan het publiceren en keek nog even naar de SEO score. Toen zag ik daar deze score dus staan.

    Ik dacht even “Wat is dit nu weer in godsnaam…?” Maar de naam en score maakten gelukkig vrij gauw duidelijk wat het moest zijn. Dankzij dit artikel begrijp ik ook net wat beter hoe de technische details in elkaar steken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.