HomeSEODe beste zoektermen vinden met Google Search Console

De basis van een succesvolle zoekmachineoptimalisatie? De beste zoektermen vinden voor jouw blog of website. En die zoektermen vervolgens verwerken in content waar zoveel mogelijk lezers echt op zitten te wachten. Geschikte zoektermen vinden kan alvast een stuk makkelijker als je gebruik maakt van Google Search Console (GSC).

Leestijd: ca. 4 minuten

Gokspelletje

Er zijn verschillende manieren om op zoek te gaan naar (focus) zoektermen voor je online project. Als je jezelf en je publiek en beetje kent kan je waarschijnlijk een hele trits interessante keywords oplijsten. En anders zijn er wel een hoop – soms erg duur betaalde – online tools om je uit de brand te helpen.

Maar hoe je ’t ook draait of keert, uiteindelijk blijft het beredeneerd gokwerk. Je zal inderdaad keywords tegenkomen waar je op kan scoren. Voor hetzelfde geld ga je echter helemaal los op zoektermen waar je geen schijn van kans hebt om iets te betekenen in Google.

https://search.google.com/search-console/about

Waarom je de beste zoektermen kan vinden met Google Search Console

Als je aan de gang gaat met de SEO van je blog, heb je vaak sneller resultaat als je – letterlijk – uitgaat van je eigen kracht.

Tof is dat GSC je niet alleen snel zicht geeft op je meest populaire pagina’s en blogberichten, je weet ook welke zoektermen door Google met die webpagina’s in verband worden gebracht. En wees gerust: als je een beetje je best doet maak je ook echt kans om topposities te bekleden in Goog met deze zoekwoorden.

En ja, soms zitten daar best verrassende zoektermen tussen. Dingen waarvan je niet eens wist dat mensen er op je blog naar zochten… Ga er maar van uit dat, als je ergens per ongeluk op scoort, je nog veel beter kan scoren als je je er speciaal op toelegt.

Zeker als je site al wat ouder is (en je niet zo goed meer weet waarover je nog zou kunnen bloggen), kan dit een extra bron van inspiratie zijn.

Een blik in GSC op zoek naar jouw krachtigste zoektermen

 1. Open je GSC-account
 2. Klik in het menu links – onder het kopje Prestaties – op Zoekresultaten
 3. Scrol iets naar beneden. Je vindt een lijst met zoekopdrachten waarop je blog scoort. Die negeren we voorlopig.
 4. Klik daarnaast op de kolom Pagina’s
 5. Dit zijn je (meest populaire) blogpagina’s
 6. Klik een pagina url aan
 7. Tik vervolgens de kolom Zoekopdrachten aan
 8. Je vindt nu een lijst met tot zoektermen die met die specifieke pagina in verband worden gebracht.

Je zoekopdrachten worden standaard getoond in aflopende volgorde:

 • Aantal klikken: Het aantal keren dat een gebruiker van Google op jouw link heeft geklikt in de zoekresultaten
 • Vertoningen: Het aantal keren dat jouw link ergens in de zoekresultaten aan een gebruiker werd getoond (jouw link kwam in beeld naar bij Google naar aanleiding van een zoekopdracht)

De beste zoekopdrachten voor je blog gevonden: hoe nu verder?

Wil je meer verkeer uit Google naar je blog halen, dan kan je grosso modo 2 dingen doen:

1. Nieuwe artikels schrijven

Schrijf nieuwe artikels met de focus op die bewuste zoektermen uit GSC. Eventueel zelfs met een zoekopdracht uit de lijst als focus trefwoord. Dit doe je vooral wanneer je merkt dat er veel vertoningen zijn bij een bepaalde zoekopdracht in GSC, de zoekterm ook past binnen je blog(niche) maar eigenlijk nog niet veel over dat onderwerp hebt geschreven.

2. Bestaande artikels op je site updaten

Wanneer je in GSC een zoekopdracht tegenkomt die past bij een onderwerp waar je wel al veel over schreef, kan je overwegen om bepaalde artikels een update te geven. Bedoeling is om je artikel indien mogelijk en nuttig uit te breiden. Met in het achterhoofd natuurlijk de nieuwe zoekterm.

De beste zoektermen vinden: nog enkele tips

1. blijven nadenken over de beste zoektermen om achteraan te gaan

Spontaan ben je misschien geneigd om meteen de zoektermen aan te pakken met het grootste aantal vertoningen. Daar zit immers je grootste potentieel, niet?

Echter, de kans is vrij groot dat het hier gaat om short tail keywords. Zoekopdrachten met een groot zoekvolume, maar ook heel veel grote concurrerende blogs en websites.

Voor een veel sneller effect kan je vaak beter kiezen voor long tail keywords. Wat langere zoektermen met een (veel) kleiner zoekvolume, maar vooral ook veel minder concurrentie.

2. Bundel gelijkaardige zoektermen

Van bepaalde zoektermen krijg je heel wat verschillende varianten op je bord. Maak niet de fout om voor elk van die varianten aparte artikels te gaan schrijven. Google weet intussen allang dat appelbiscuit, appelcake en appelgebak goeddeels dezelfde dingen zijn. Daar hoef je dus geen 3 aparte blogs voor te schrijven.

Wat je wel kan doen is de 3 termen door elkaar gebruiken op een natuurlijke manier.

3. Gebruik populaire zoektermen ook elders op je blog

Vind je in GSC een populair trefwoord binnen je blog(niche)? Gebruik dat dan niet alleen bij het schrijven van blogs. Kijk ook of je het niet kan integreren in:

 • de (titels van) de vaste pagina’s op je blog
 • de labels van je menu-items
 • je slogan(s) of ondertitel van je blog
 • de kopjes boven de widgets in je sidebar
 • de knoppen die je in je blog gebruikt

Natuurlijk is het wat oppassen dat je niet aan keyword stuffing doet. Maar het gaat erom dat belangrijke trefwoorden vaak in beeld komen. Zowel bij Google als bij je (potentiële) lezers.

Conclusie?

Met Google Search console kan je snel de beste zoektermen vinden. Die zoekopdrachten waarmee je de grootste kans maakt om te scoren op SEO-vlak. Laaghangend fruit als je meer verkeer uit Google naar je blog wil trekken.

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.