Homebeter bloggenBloggen: 5 misvattingen

Bloggen: 5 misvattingen

1. Om succesvol te bloggen moet je goed kunnen schrijven

Als ik in de afgelopen drie jaar iets geleerd heb dan is het wel dat een beetje leuk schrijven heel wat kan betekenen voor het succes van een blog. Maar let op! Een beetje leuk schrijven staat niet noodzakelijk gelijk met een schrijfstijl die naast die van de genomineerden voor de Gouden Uil kan staan. Liever niet zelfs. In de blogosfeer gelden andere wetten. Hier draait het vooral om het delen van mooie verhalen en het gepassioneerd overbrengen van hapklare informatie waar gewone stervelingen wat aan hebben. Kan jij daarvoor zorgen, dan wordt die dt-fout en die foute interpunctie je met alle gemak vergeven.

2. (goed) Bloggen hoeft niet veel tijd te kosten

Dat klopt! Maar alleen als het je werkelijk geen ene moer kan schelen hoeveel lezers je blog zal hebben. Dat is een keuze. Anderzijds, waarom zou je dan al die moeite doen om een blog op te zetten?

Mirakeloplossingen zijn er dus niet. Wil je bloggen, dan doe je er goed aan minimaal enkele uurtjes per week vrij te maken. Om content te maken, maar ook om je bezig te houden met allerlei randactiviteiten.

3. De SEO van je blog kan je beter aan specialisten overlaten

Ik wil graag komaf maken met de idee dat de zoekmachineoptimalisatie van een blog of website moeilijk zou zijn. Dat is het dus niet! Het bewijs? In vergelijking met twee jaar terug krijgt Blogtrommel.com acht keer méér bezoekers uit Google. Het recept? Twee keer per week – niet meer – een nieuw stuk online zetten, de basisprincipes van SEO in het achterhoofd houden en een degelijke SEO-plugin gebruiken.

Bovendien, jij kent je blogniche als je broekzak, jij kent je doelgroep/lezers en jij weet dus als geen ander wat ze zoeken. Bijgevolg ben jij ook het beste geplaatst om te bepalen op welke zoektermen er gescoord dient te worden in de zoekmachines.

4. Succesvolle blogs hebben alleen maar unieke content

Zonder Blogtrommel.com daarom per se als een succesvol blog te willen bestempelen, moet ik je iets bekennen. 80 tot 90% van wat ik hier vertel is al minstens één keer elders (op het net) te vinden. Het is een fabeltje dat je als blogger altijd origineel moet zijn, steeds opnieuw het warm water moet uitvinden.

Leuke stukken schrijven, oké. Originele verhalen brengen, natuurlijk! Maar bloggen is evenzeer observeren, capteren, (voor je lezer) nuttige informatie bundelen, op een handzame manier (her)verpakken en ter beschikking stellen, besprenkeld met jouw parfum.

Schrijf met andere woorden niet alleen goede artikels, toon je lezer ook de weg naar (nog betere/completere informatie.

5. Linkbuilding brengt veel extra verkeer naar je blog

Vooral de beginnende blogger verwacht veel te veel heil van de plaatsing van een link op een andere blog of website. Op korte en middellange termijn brengt (externe) linkbuilding weinig doorgaans weinig extra verkeer naar je blog. Zo een externe link kan er wel voor zorgen dat je blog sneller in beeld komt bij Google. Op voorwaarde natuurlijk dat je blog gelinkt kan worden aan een blog/website van goede kwaliteit.
6 reacties op “Bloggen: 5 misvattingen”

 1. Laura avatar

  Toch kan een basiscursus SEO geen kwaad. Ik heb al heel wat trainingen gegeven en gehoord: “maar ik doe alles via Yoast”. Maar dan vielen er nog veel optimalisatie-slagen te halen. Overschat SEO niet, maar onderschat het ook zeker niet.

  Bij punt 5: het gaat niet alleen om links van goede websites, relevantie speelt een nog veel grotere rol in mijn ogen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Vooral dat laatste ga ik onthouden…

  2. Wesley Velroij avatar

   Ik hou mij er helemaal niet mee bezig, ik geloof namelijk dat het niet nodig is omdat Google wel automatische zijn werk doet en ik als niche blogger ( Via Blogger.com ) dan wel automatische hoog in de zoekresultaten komt.

 2. Bloggelientje avatar

  Leuk om die mythes om een rijtje te zien! Veel dingen vallen in de praktijk inderdaad erg mee. Ik heb heel lang niets met SEO gedaan omdat ik dacht dat het veeeeel te moeilijk was. Maar vooral dankzij de Yoast plugin gebruik ik het nu wel degelijk.

 3. Marjanne56 avatar

  Ik ben blij met deze mooie woorden. Je spreekt mijn taal zal ik maar zeggen 😉
  Opsteker ook al twijfel ik veel over of ik verder ga met bloggen. Ik zit de laatste 2 mnd. te dubben zal ik wel zal ik niet, 2x per week moet gaan lukken. Stok achter de deur. Heb voorlopig toch weinig anders te doen. Dank!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Wat dacht je van: “Gewoon even de tijd nemen om rustig te kijken wat je wil en leuk vindt – binnen en buiten het blog(gen) – en verder te bloggen als je daar zin in hebt, zonder je al te veel zorgen te maken?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.