Homezakelijk bloggenAdvertorials schrijven: waar je op moet letten

Je blog en jezelf verkopen op het internetIndien je echt wat aan dit artikel mocht hebben, dan moet ik je zeker feliciteren: het simpele feit dat je gevraagd advertorials te laten verschijnen op je blog betekent immers dat je blog ook waarde heeft in de ogen van commerciële partijen. Je kan dus een voldoende groot publiek bereiken en het aan je binden. Het tijdperk van je blog als een puur hobbyproject is daarmee voorbij.

Je mag je dus terecht op de borst kloppen, maar het is ook opletten geblazen. Want advertorials schrijven is een vak apart. Maar nog veel belangrijker: zowel Google als de lezers van je blog hebben een op z’n zachtst gezegd moeilijke relatie met advertorials.

2 soorten content

Google maakt onderscheid tussen 2 soorten content:

Redactionele inhoud: min of meer objectief gemaakte content (artikelen, nieuwsberichten, blogs, video’s, foto’s,…) die gemaakt is puur omdat individuen of redacties het leuk, belangwekkend of interessant genoeg vonden om er “belangeloos” over te schrijven.

Gesponsorde content: artikelen die geschreven zijn op vraag, initiatief of met medeweten van (commerciële) belanghebbenden. Waarbij dan redelijkerwijs wordt aangenomen dat er één of andere vorm van vergoeding/betaling in het spel is.

Advertorials of native content?

Beide termen worden vrolijk door elkaar heen gebruikt. Vooral omdat er voor de lezers/bezoekers van een blog nauwelijks een onderscheid tussen beiden kan worden gemaakt vermoed ik. Advertorials zien er als het goed is uit als gewone, redactionele blogartikels, maar de insteek is natuurlijk totaal anders. Aangezien er geld mee gemoeid is kunnen er vragen worden gesteld bij de objectiviteit van het artikel.

Voor zover ik weet is native content inhoud die afkomstig is van een commerciële partij, maar integraal – zonder wijzigingen aan te brengen – geplaatst op een blog of website. Een advertorial is ook een commercieel getint stuk; ditmaal geschreven door de blogger zelf in opdracht of op aansturen van een bedrijf of organisatie. Alvast op Blogtrommel.com wordt het onderscheid niet gemaakt. Beiden worden gewoon Advertorials genoemd.

En wat dan gezegd van die zogenaamde objectieve reviews? Want kan je als blogger nog wel helemaal vrijuit spreken wanneer een commerciële partner je een gratis product of dienst ter beschikking stelt. Ik kan me heel goed voorstellen dat het je als blogger moeilijk valt om – mocht dat het geval zijn – een product tot op de grond af te kraken als je ’t gratis kreeg. Hoe anders zou de review er hebben uitgezien als je het product in kwestie met je eigen zuur verdiende centen aankocht?

Waarom doet Google moeilijk over advertorials?

Het feit alleen al dat Matt Cutts – medewerker van het Google webspam team – moet komen uitleggen hoe Google probeert om te gaan met advertorials en native content zou al een indicatie kunnen zijn natuurlijk. De missie van Google is niet veranderd. Via de zoekmachine wil men internetters nog steeds maximaal toegang bieden tot de beste informatie. En daar wringt het schoentje natuurlijk. Want aangezien steeds meer mensen het internet ook gebruiken om propaganda en reclame te maken (en dus geld te verdienen), wordt het voor Googlebots – voor gebruikers ook trouwens – moeilijker om het reclame te onderscheiden van objectieve, eerlijke, redactionele informatie/inhoud.

Voor Google komt daar nog bij dat het ranken van blogs en websites nog steeds voor een belangrijk deel gebeurt via links. En als een groot deel van die linkjes worden geplaatst uit commerciële overwegingen (affiliate links), krijg je op zijn minst een vertekend beeld, dat spreekt voor zich.

Zo komt het dat Google tegenwoordig uiterst voorzichtig omspringt met artikelen waarvan het vermoedt dat ze eerder in het kader van een marketing strategie tot stand komen dan vanuit puur redactioneel/objectief/informatief oogpunt. Concreet gaan de voelsprieten van Google recht overeind staan zodra ergens een stuk verschijnt waarin bijvoorbeeld de woorden “advertorial,” “promotie,” “in samenwerking met,” enzovoort. Al helemaal wanneer in datzelfde artikel de naam van een bedrijf of organisatie wordt genoemd.

In onderstaande video legt Matt Cutts ook uit dat Google misschien nog wel kan leven met advertorials, zolang maar voor alle partijen duidelijk is wanneer het om betaalde content gaat, wanneer het om betalende links gaat. Transparantie hieromtrent is zeer belangrijk.

Het leidt intussen wel geen twijfel meer dat blogs die slag om slinger advertorials schrijven en minder focussen op kwalitatieve redactionele inhoud daar vroeg of laat zullen worden voor gestraft.

En je lezer?

Wat denk je zelf? Die is de content overgoten met een commercieel sausje ook liever kwijt dan rijk. Logisch ook: meestal is het immers niet echt boeiend geschreven, het blijft allemaal nogal oppervlakkig en de commerciële bijbedoelingen liggen er vaak net iets te dik bovenop. Tenzij… je van de nood een deugd maakt en er een winactie aan koppelt!

Wil je dus aan de slag met advertorials op je blog, zorg dan dat je zeker voldoende kwaliteitsvolle redactionele stukken hebt waar je af en toe zo’n advertorial kan tussen schuiven. Let erop dat je blog geen advertentieblad wordt!

In het verlengde daarvan moet je stilstaan bij welke product of bedrijf je wil promoten – want dat is wat je doet – op je blog. Je kan je afvragen of het bijvoorbeeld zin heeft om samen te werken met een bedrijf dat kettingzagen verkoopt terwijl jij een boekenblog hebt. Het liefst maak je reclame voor producten en diensten die een beetje aansluiten bij de leefwereld van je gemiddelde lezer. Kettingzagen en boeken: de link tussen beiden is moeilijk te maken. Je boekenblog heeft waarschijnlijk veel meer aan een webshop met zelfgemaakte bladwijzers, om maar eens wat te noemen.

Ik wil advertorials schrijven, wat zijn de regels?

Wil je je blog openstellen voor advertorials en gastartikelen van bedrijven dan komt het erop aan je lezer in te lichten.

In de disclaimer van je blog kan je omstandig uit de doeken doen hoe je met commerciële samenwerkingen omgaat.

Overigens verplicht ook de wet op de eerlijke reclamepraktijken je hier klare wijn te schenken.

Gelukkig kan dat al bij al redelijk subtiel gebeuren. Maak bijvoorbeeld een categorie Advertorials aan en breng daarin alle commercieel getinte stukken onder. Sowieso is een of andere melding in de blogpost zelf ook aan te raden.

Wil je het echt slim spelen dan komt het erop aan je lezer duidelijk te maken dat het om een advertorial gaat, zonder dat je het er voor Google al te dik bovenop legt. Hoe je dat kan doen? Door in je artikel op geen enkele manier te verwijzen naar een commerciële samenwerking, maar bij je stuk wel een foto te voegen. Een screenshot met daarop de tekst “Advertorial,” bijvoorbeeld. Het is natuurlijk maar de vraag hoelang het zal duren eer Google ook dat trucje weet te omzeilen.

Op dit blog is alle native content – net als de gewone gastblogs overigens – te herkennen aan de integraal schuingedrukte alinea’s en wanneer een artikel er is gekomen met medewerking van een derde partij wordt dat ook nog eens onderaan vermeld.

Voor wat betreft de betalende links (affiliate links), die zouden per definitie no follow links moeten zijn, wat inhoudt dat Google aan deze links geen waarde toekent. Ze tellen met andere woorden niet mee in de berekening van de zoekresultaten in de zoekmachines. Om die reden zullen bedrijven vaak aandringen om follow links te gebruiken in advertenties, reviews en advertorials.

Hoe je een no follow link maakt?

Vrij simpel eigenlijk. Open je blogbericht in de HTML-tekst modus. Een no follow link ziet er als volgt uit:

<a href=”http://www.jrwebsite.be/” rel=”nofollow”>Link</a>

Werk je met WordPress.org, dan zijn er bepaalde plugins die je helpen  om snel no follow links te maken.

Ik zou als blogger niet al te verbaasd zijn als je adverteerder vraagt om van de link naar zijn bedrijf/product wel een follow link te maken, omdat zulks beter is voor zijn ranking…

Nog omwille van de transparantie worden op Blogtrommel.com alle affiliate links aangeduid met de melding (Aff) onmiddellijk na de link in kwestie.

Advertorials schrijven: wat mag/kan ik ervoor vragen?

De prijs van zo’n advertorial kan enorm verschillen van blog tot blog. Het is een kwestie van onderhandelen tussen blogger en diens adverteerder. Niet zelden zal de adverteerder proberen je gratis in de pen te laten kruipen in ruil voor een gratis (te reviewen) product. Of er wordt jou gratis een panklaar artikel aangeleverd dat jij bij wijze van gastblog mag publiceren. Men maakt gewoon graag schaamteloos misbruik van je onwetendheid op dat vlak. Aan jou om als blogger op je strepen te blijven staan.

Wat dan wel een faire prijs is voor zo’n gastartikel? Een vaak gebruikte formule is:

50 euro startbedrag + 10 euro voor iedere 1.000 unieke bezoekers per maand. Heb je bijvoorbeeld een blog met 2.000 unieke bezoekers per maand dan kom je zo op een bedrag van 70 euro voor het schrijven/plaatsen van een advertorial of gastartikel.

Je kan eventueel nog een verschillende prijs maken voor een (zelfgeschreven) advertorial en een kant en klaar geleverd artikel, maar dat is geen noodzaak. Op vele grotere blogs wordt gewoon dezelfde prijs aangerekend. Voor veel bedrijven is het artikel op je blog relatief bijkomstig. De bijbehorende link op jouw blog is hen veel meer waard (linkbuilding). Staar je trouwens niet blind op dat artikel dat je gratis in de schoot valt. Vaak moet jij nog wat foutjes verbeteren, bijpassende plaatjes zoeken, de content “stroomlijnen” met de gang van zaken op je blog,…

Moet ik ingaan op elk aanbod?

Nee, natuurlijk niet. Op jouw blog ben jij de baas en bepaal jij de spelregels. Je bent dus niemand wat dan ook verplicht. Krijg je gratis content toegestuurd waar je blog niks mee kan? Krijg je ongevraagd een gratis product in de bus met de vraag het te reviewen (en erover te schrijven)? Mooi! Je mag het houden, maar je bent niet verplicht er wat dan ook over te bloggen.

Maar het spreekt voor zich dat als mediabureaus en bedrijven je regelmatig wat toesturen en ze er nooit wat van terugzien op je blog, je vroeg of laat toch van de perslijst zal worden geschrapt. Het is dus een evenwichtsoefening!

Gratis artikels aannemen?

Dat kan natuurlijk ook. Omdat je blog nog niet zo groot is of als een vriendendienst, om gewoon wat ervaring op te doen ook. Heb je geluk dan kan het zelfs zo zijn dat iemand komt aandraven met een erg hoogwaardige blogpost die een perfecte aanvulling is op wat al op je blog is verschenen….

Advertorials schrijven? Focus op de lezer/gebruiker!

Advertorials schrijven verschilt in wezen niet van andere artikels. Het komt erop aan producten en diensten in het zonnetje te zetten. En daarbij vervallen we nogal eens in ellenlange beschrijvingen en vertellen we graag hoe goed een product wel niet is. Op zich is daar niks mis mee, maar vergeet toch niet voldoende aandacht te schenken aan de voordelen die het product biedt voor de lezer/toekomstige gebruiker:

 • Speel in op diens angsten en “verlangens”
 • Hoe zal het product zijn/haar pijn verlichten?
 • Welk concreet probleem zal worden opgelost door dit product?

Zo, met deze kleine bonustip – ook een werkpunt voor mezelf – sluit ik dit stuk af.


Meer van dat?

photo credit: Peter E. Lee via photopin cc7 reacties op “Advertorials schrijven: waar je op moet letten”

 1. Kaat Krabbelt avatar

  Het duizelt me een beetje maar ga eerdaags nog eens lezen.
  Toevallig net mijn eerste verzoek gekregen om over een product te schrijven.

 2. Nienke avatar

  Leuk artikel! Handige tips 😉

 3. Simovic-Vuceljic Natasa avatar

  Dank je voor deze tips Ben. Ik heb enkele dagen geleden mijn eerste aanbieding gekregen en deze tips ga ik zeker toepassen bij het schrijven van dit artikel 🙂

 4. Debbie avatar

  Dank je wel voor deze informatie Ben. Ik heb pas een vraag voor een advertorial binnengekregen, dus ik ga je tips meteen toepassen.

 5. Aileen avatar

  Een goed artikel, hoewel ik nu wel een beetje de weg kwijt ben wat betreft richtlijnen. Heeft niets te maken met dit stuk maar meer met wat ik eerder las op internet. Ik heb zelf eerder gelezen dat je pas vanaf 10.000 unieke bezoekers ongeveer 50€ kunt vragen voor een artikel en nu lees ik dat dit een start bedrag is en je voor iedere 1000 bezoekers 10€ meer kunt vragen. Dan zou je met 10.000 bezoekers al 150€ kunnen vragen. Ook las ik dat je pas vanaf 10.000 unieke bezoekers interessant wordt voor partijen. Natuurlijk verschilt dat per partij maar ik blijf het moeilijk vinden om te achterhalen wat realistisch is. Als je met 1000 unieke bezoekers per maand al 60€ kunt vragen, wanneer is je blog dan te klein zodat je het gratis doet? Ik kreeg met 800 unieke bezoekers mijn eerste aanbod en heb dat toen als vriendendienst gratis gedaan omdat ik er sowiezo vanuit ging dat je pas vanaf 10.000 unieke bezoekers geld kunt vragen. De enige voorwaarde die ik heb gesteld is dat de andere partij mijn artikel zal verspreiden via social media om meer bezoekers naar mijn website te krijgen.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor je uitgebreide reactie. 🙂

   Het is inderdaad erg moeilijk om te bepalen wat nou precies een juiste prijs is voor een advertorial/gastartikel op je blog. De formule die ik in dit artikel gebruik is slecht één van de vele mogelijkheden die vaak gebruikt wordt net omdat het zo’n eenvoudige berekening is. Ik kan me wel voorstellen dat de prijzen ook variëren in de loop der tijd, en dat ze ook zullen verschillen naargelang de bron. Bovendien hangt een en ander ook af van je blogniche. Heb je een beautyblog dan zou het me bijvoorbeeld niet verbazen dat de prijzen er wat lager liggen. Net omdat de concurrentie in dat segment zo groot is. Pin me dus niet vast op die cijfers.

   Intussen ga ik er wel van uit dat als een partij je benadert, je blog in principe interessant genoeg is om er ook iets voor in ruil te krijgen. Je loopt natuurlijk het risico dat een adverteerder dan op zoek gaat naar een blogger die zijn advertorial gratis plaatst.

   Sowieso is de prijs van zo’n advertorial voorwerp van onderhandeling tussen jou en de adverteerder. En als jij dus zin hebt om 150 euro per advertorial te vragen, dan wel om ‘m gratis te plaatsen, dan doe je dat gewoon.

 6. Saskia Poppeliers avatar

  Bedankt Ben, momenteel is dit voor mijn blog nog niet aan de orde, maar je weet nooit misschien in de toekomst wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.