Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenTips voor de nieuwbakken blogvolger

Ik geef hier meestal tips voor beginnende en meer gevorderde blogger, maar laat me deze keer eens aan de andere kant gaan staan: de kant van de bezoeker, de lezer en de blogvolger. Omdat het kan en omdat het – zelfs aan de vooravond van 2016 – gewoon nog nodig is.

De (doorwinterde) blogger hoeft echter niet direct weg te zappen. Immers, heb je onder je potentiële lezers veel mensen die niet vertrouwd zijn met het fenomeen bloggen, dan kan het verdomd nuttig zijn om onderstaande punten nog eens haarfijn uit te leggen. Uiteraard pas je een en ander aan aan de specifieke situatie op jouw blog.

Wat is een blog ook al weer?

Elke blog is een website, maar niet elke website is een blog. Waar dan precies het verschil tussen beiden zit? Wat mij betreft zijn er twee grote verschillen.

Een website bevat een aantal vaste webpagina’s, vooral bedoelt om informatie over te brengen naar de bezoeker/lezer. Deze info is vaak nogal statisch en wijzigt relatief weinig naarmate de tijd verstrijkt. Hier is het niet zo zeer de bedoeling dat er veel interactie ontstaat tussen jou (als gebruiker van de site) en de (makers van) de website. Er is een contactformulier, er zijn adresgegevens en een telefoonnummer en that’s it.

Bij een blog liggen de zaken toch een beetje anders. Naast de vaste webpagina’s is het hier vooral om de – als het goed is regelmatig gepubliceerde artikelen te doen. In deze berichten deelt de blogger waardevolle informatie en verhalen, zijn/haar persoonlijke visie over/op de meest uiteenlopende onderwerpen en gebeurtenissen. Het laatst gepubliceerde artikel is daarbij bovenaan te vinden.

​Dé meerwaarde – voor alle betrokkenen, dat geef ik je op een briefje – is dat je als blogvolger ook een erg waardevolle bijdrage kan leveren aan het blog. Je kan erg makkelijk een reactie achterlaten, suggesties doen of vragen stellen, bijvoorbeeld…

​Het is dan erg leuk wanneer jij als bezoeker niet alleen per ongelijk een artikel leest, maar het blog ook met enige regelmaat opnieuw bezoekt om verdere avonturen te volgen of nieuwe inzichten te krijgen. Helemaal fijn is het als je niet alleen passief mee leest, maar ook een bijdrage levert aan de discussie door een reactie achter te laten. Aldus ontstaat er een conversatie tussen jouw blogger aan de ene kant en jij als blogvolger/lezer aan de andere kant.

Waar doet zo’n blogger het eigenlijk allemaal voor? Goeie vraag! In de eerste plaats schrijft ‘ie graag. Hij of zij wil je graag iets meedelen, een of andere boodschap overbrengen waar jij hopelijk echt wel wat aan hebt. En verder zou ik niet verbaasd staan kijken mocht eerder vroeg dan laat blijken dat de blogger lichtelijk bezeten is door het onderwerp van zijn keuze…

Hoe word ik een blogvolger?

​Blogvolger worden is eigenlijk belachelijk simpel! Het volstaat om met enige regelmaat het blog van je keuze te bezoeken en je tegoed te doen aan de fijne artikels die je te lezen krijgt. Tik daarvoor de url van het bewuste blog in in je webbrowser en that’s it! En dan zijn er de zo mogelijk nog eenvoudigere manieren:

a) Bewaar het blog in je favorieten van je internetbrowser

​Op die manier ben je altijd slecht één klik verwijderd van je favoriete blog. Nu alleen nog regelmatig het bewuste linkje aanklikken, natuurlijk!

​b) Volg je favoriete blog(ger) op social media

​Als je blogger het een beetje slim aanpakt heeft hij op zijn blog knoppen naar social media staan. Klik daarop en je blijft voortaan op de hoogte van alles wat jouw blogger deelt. Groot is de kans dat hij – wanneer hij iets nieuws heeft geschreven dat ook laat weten op de social media waar ‘ie actief is. Het enige dat jij moet doen is het bijgaande linkje aanklikken.

c) Volg het blog via Bloglovin’ of een RSS-feed

​Je kan er ook voor zorgen dat je als blogliefhebber niet meer moet surfen, maar volautomatisch verwittigd wordt wanneer er op je favoriete blog een nieuw bericht is verschenen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, wordt je hier omstandig uit de doeken gedaan.

d) Abonneer je via e-mail

​Heel wat blogs bieden je de mogelijkheid om je te abonneren via e-mail. Je laat je e-mailadres achter en jij krijgt een seintje in je inbox wanneer er op je favoriete blog een nieuw artikel is verschenen. Makkelijk, toch?

Lezen en reageren op een blog?

​Vanaf nu heb je dus geen geldig excuus meer om een blog te vergeten! Wat doe je dan eens je op het blog bent aangekomen? Lezen en rondsnuffelen mag ik hopen. Daar is zo’n blog tenslotte voor gemaakt!

Zoals ik eerder al zij vind je eerst de laatst verschenen berichten. Oudere stukken raadplegen betekent (meestal) verder naar beneden scrollen en/of verder bladeren Wil je verder in het archief duiken dan kan dat. Klik in het archief een link aan en alle artikelen die werden gepubliceerd in die bepaalde periode komen te voorschijn. Ook via de categorieën en tags kan je snel op zoek naar oudere berichten over specifieke onderwerpen. Vergeet tot slot ook het zoekvak niet; heel vaak bovenin de zijbalk te vinden (tik een zoekterm in en klik vervolgens Enter).

​Een beetje blogvolger laat zich niet onbetuigd en kruipt zo nu en dan in de pen. Nogmaals, dit kan je doen omdat je het roerend (on)eens bent met je blogger, een vraag wil stellen. Ook suggesties doen voor meer en beter behoort tot de mogelijkheden. En reacties achterlaten kan makkelijk. Onder het artikel hangt een formuliertje dat er ongeveer als volgt uitziet:

 • reactie blog veldenReactie: Tik hier de volledige tekst van jouw reactie. Het liefst met inachtneming van deze regels.
 • Naam: Dit spreekt voor zich. Je naam kan zowel je echte naam zijn als een pseudoniem. Heb je een blog dan kan het handig zijn om de naam te gebruiken waarmee je ook op je eigen blog je berichten ondertekent.
 • E-mail: Het e-mailadres waarop de eigenaar van het blog je eventueel kan bereiken.
 • Site: Je kan hier de url van je eigen blog of website ingeven. Op die manier kan is je favoriete blogger – maar ook de andere bezoekers van het blog – slechts één muisklik van je eigen blog verwijderd. Via deze weg kan dan ook aardig wat verkeer naar je blog toe komen.

Merk op dat het vaak de eerste drie velden zullen zijn die je verplicht bent om in te vullen. Het laatste item is vaak optioneel. Meer dan logisch is dat niet. Immers, niet iedereen die een reactie achterlaat heeft een blog of website.

Onderaan het reactieformulier kan je eventueel nog twee vakjes aanvinken: ze laten je toe om automatisch een melding te krijgen wanneer (nog) iemand anders heeft gereageerd op dit bericht (zodat jij niet om de haverklap moet gaan kijken of er nog reacties zijn binnengelopen). Dit kan handig zijn wanneer je in een discussie bent verwikkeld of wanneer je een vraag hebt gesteld waarop je graag een antwoord zou willen. Als je het andere vakje aanvinkt krijg je automatisch een melding in je inbox wanneer er een nieuw artikel online is gekomen.

Wanneer je reactie is ingetikt, klik op Verzenden/Verstuur. Wees niet verbaast als je reactie niet meteen gepubliceerd wordt. Nogal wat bloggers nemen je (eerste) reactie in moderatie. Pas als zij je tussenkomst goedkeuren wordt ze daadwerkelijk gepubliceerd. Zoek er niks persoonlijks achter. Het is gewoon een veiligheidsprocedure om spamreacties tegen te gaan.

Zo, dan ben je nu klaar om je favoriete blogger een ferme boost te geven!

Foto: Morguefile.com

 

 3 reacties op “Tips voor de nieuwbakken blogvolger”

 1. Bregje avatar

  Handig! Heb je link gedeeld op mijn Facebook. Ik herken bovenstaande inderdaad, dat niet-bloggers liever reageren op Facebook dan onder het blog. Als beginner snapte ik er ook niks van, dus ik snap het ook wel. Wie weet helpt dit artikel veel mensen aan duidelijkheid! 🙂

 2. Sharp Ben avatar
  Sharp Ben

  Het heeft denk ik ook gewoon te maken met het feit dat heel veel bezoekers – misschien zelfs het grootste deel ervan werkelijk geen flauw idee heeft hoe ’t er op zo’n blog aan toegaat. Simpelweg het feit dat je meestal een e-mailadres moet achterlaten is voor sommigen al een behoorlijke drempel.

 3. Ximaar avatar

  Een duideljk verhaal. Toch mis ik iets, maar heb daar zelf ook niet direct een goede oplossing voor. Op veel blogs reageren vooral medebloggers. Hier is dat niet gek omdat dit blog vor (beginnende) medebloggers is gemaakt. Maar andere blogs over bijvoorbeeld voetbal zijn niet gemaakt voor medebloggers maar voor mede voetbal-geïneteresseerden. Maar ook daar reageren vaak alleen medebloggers die iets met voetbal hebben. Mijn vermoeden is dat zo’n vast groepje reageerders er voor kunnen zorgen dan een nieuwe langskomer zich niet direct met het verhaal wol bemoeien. Een deel is al gezegd, en voor de toevoeging is het maar de vraag hoe de anderen er op reageren. Simpeweg: ‘Kom ik dom over? of ‘Zitten die anderen op mijn visie te wachten?’

  Eigenlijk is dit niet anders als in een kroeg. Iemand verteld een verhaal (‘de blogger’) en er staan wat mensen omheen die af en toe daarop reageren (‘de vaste reageerders’). En dan kom jij als nieuwe geïneterseerde langs en luisterd mee. Ga je dan ook direct op die verteller in met de opmerking ‘Daar duegt niets van, ik heb andere ervaringen.’ Of hou je dat voor je e n loop je verder naar een volgende verteller? Zo’n verteller heeft daar niet zoveel invloed op behalve dat zijn verhaal ineteressant moet zijn en dat de vaste reageerders niet een soort ons-kent-ons-clubje wordt waar nieuwe reageerders zich niet meteen in thuisvoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.