Homesocial mediaDringende social media tips voor bloggers

Dringende social media tips voor bloggers

Eén van de grootste troeven die je blog heeft? Juist, je (aanwezigheid op) social media. Maar de laatste tijd hebben meer en meer bloggers grote moeite om via de socials bezoekers aan te trekken. Hoe dat komt en of er wat aan te doen valt? Hier volgen social media tips voor bloggers die het verschil willen maken.

6x waarom social media je blog niks meer oplevert

Tot voor enkele jaren was het recept eigenlijk nogal simpel: blogbericht schrijven, op social media een mededeling doen – met een linkje naar het bewuste artikel – en laat het aantal views maar lekker aandikken. Maar dat was vroeger! Rest de vraag wat je nu dan verkeerd doet.

1. Je bent niet consistent genoeg met social media

Als het goed is ben je als blogger vooral bezig met het schrijven van artikels, het maken van content. En zo hoort het ook! Het gevaar is wel dat die social media kanalen “er tussendoor even bij genomen worden” als er tijd voor is.

Wil je echter rendement halen op social media anno 2020, dan is het van enorm belang dat je er ook vaak actief komt opdagen. Natuurlijk heb je tools zoals Hootsuite die volautomatisch berichtjes op je socials zetten. Maar je zal toch ook live aanwezig moeten zijn om het verschil te kunnen maken.

Eén van de belangrijkste social media tips voor bloggers wordt te makkelijk vergeten: houd de verschillende social media platformen te vriend.

Het liefst ben je dan ook nog consistent in wat je precies post. Mensen gaan je volgen om een bepaalde reden, om de dingen die je te vertellen hebt. Gebruik je je social media-accounts vooral in functie van je blog, dan verwachten je volgers waarschijnlijk ook dat je dingen deelt die aansluiten bij je blogonderwerpen en niet zozeer over meer persoonlijke zaken en vice versa.

2. Je houdt geen rekening met de “regels” van het platform waar je actief bent

Nog even iets over die geautomatiseerde statusberichten. Berehandig zijn ze, maar vooral de Twitters en de Facebooks van deze wereld hebben liever niet dat je ze gebruikt. Zij hebben veel liever dat je live aanwezig bent. Gevolg? Je geautomatiseerde berichten worden maar aan zeer weinig volgers getoond. Dus kunnen ze uiteraard ook niet zorgen voor veel bereik.

Meer in het algemeen willen social media platforms hun gebruikers graag zo lang mogelijk vasthouden. Echter, wat doet de doorsnee blogger? Die plaatst een bericht-met-link-naar-de blog. Logisch, maar zo werkt ‘ie het algoritme van sociale media danig tegen. Want wanneer een gebruiker/volger de link aanklikt verlaat die het platform.

Los daarvan dien je natuurlijk rekening te houden met “bijkomstigheden” als het soort content dat je plaatst op welk platform en het meest geschikte formaat voor de afbeeldingen die je insluit.

3. Je zoekt geen interactie met je volgers

Alles staat of valt met de interactie tussen jou en je volgers. Idealiter doe je dat niet door alleen maar geautomatiseerde berichtjes rond te sturen met linkjes naar de laatste nieuwe blogpost. Interactie is ook lezen, luisteren, raad geven, suggesties doen, helpen en (opnieuw) delen.

Doe dat en je bezoekersaantallen gaan waarschijnlijk niet meteen door het dak. Maar houd dit een tijdje vol en je naamsbekendheid gaat erop vooruit? Volgers zullen je echt gaan waarderen.

Dat engagement heeft een mooi neveneffect: social media zullen jouw tussenkomsten aan méér mensen laten zien (ook de berichtjes met linkjes naar je blogberichten).

4. Je hebt geen plan van aanpak

Dat kost allemaal veel tijd, laten we daar niet flauw over doen. En je hebt uiteindelijk maar twee handen en één hoofd. Vermoedelijk zit er niks anders op dan naast je bloggen ook nog tijd te maken voor social media.

Op voorhand de tijdstippen vastzetten die je aan social media besteedt (en je daaraan houden) kan al helpen. De ervaring leert trouwens dat je als blogger best ook momenten inbouwt waar je helemaal niét op je socials te vinden bent. Kwestie van gefocust te blijven tot je artikel geschreven is…

Wat te delen op social media? Niet alleen je eigen materiaal. Scrol door je tijdlijn en kijk of je geen dingen tegenkomt die jouw volgers ook interessant zouden kunnen vinden. Of maak in het informatiesysteem van je blog (ook) een sectie met interessante linkjes om te delen op je socials. Uit die verzameling kan je dan putten tijdens je social media sessies.

5. Je gaat er te makkelijk van uit dat volgers je kanalen wel weten te vinden

Ik kom ze nog steeds tegen. Bloggers die druk zijn op sociale media maar in hun profiel geen enkele verwijzing maken naar hun blog. Terwijl dit toch veruit de makkelijkste manier is om een backlink te scoren! Zo kunnen volgers je blog natuurlijk niet vinden.

Overal waar je met goed fatsoen online melding kan maken van je blog – met een aanklikbare link – moet je dat gewoon doen.

En de omgekeerde beweging kan natuurlijk ook. Toon je lezers de weg vanop je blog naar de social media kanalen waar je actief bent (om daar de discussie eventueel verder te zetten). Links naar je socials, ze horen thuis op een blog. Niet ergens verdoken in een hoekje, maar duidelijk in beeld. En tot slot kan je je lezers “trainen” door in je berichten regelmatig te verwijzen naar je (activiteiten op) sociale media.

6. Je maakt niet optimaal gebruik van tools die je ter beschikking staan

Ik had het eerder al over geautomatiseerde statusupdates. Ze kunnen een hulpmiddel zijn om het aantal berichten voor jouw tijdlijn constant te houden. Zolang je er maar over waakt dat je op gezette tijden ook nog live aanwezig bent.

Oh ja, als je favoriete sociale medium met nieuwe features en mogelijkheden komt, wees er dan snel bij om met die nieuwigheden te gaan experimenteren. Meer dan waarschijnlijk wil men de nieuwe opties promoten en in de verf zetten. Met extra zichtbaarheid voor jouw tussenkomst als aangenaam gevolg…

Cijfertjes van BT

Tot zover enkele social media tips voor bloggers anno 2020. Puur voor de lol dook ik nog eens in de statistieken van Blogtrommel.com. Afgelopen jaar bleek net geen 2% van de unieke bezoekers (1.580) afkomstig uit social media. Het jaar daarvoor was dat nog 3% (2.133 bezoekers). In diezelfde periode steeg het totaal aantal bezoekers wel met zo’n 11%.

Conclusie?

Daarmee moge duidelijk zijn dat social media niet meer de vetpot van weleer is. Dat komt omdat de algoritmes van social media me parten spelen, maar ook omdat ik bovenstaande tips zelf onvoldoende consequent toepas. Doe jij dat wel, dan moet je ook veel beter kunnen scoren. Het is meer werk, dat dan weer wel.

Je kan het ook anders bekijken: afgelopen jaar ontdekten 1.580 mensen dit blog (opnieuw) via sociale media. Niet meteen indrukwekkend tot je je probeert voor te stellen wat erbij komt kijken als je al die mensen zou uitnodigen voor een feest.

En tot slot: in een enquête onder bloglezers bleek dat maar liefst 71% van de ondervraagden aangaf social media te gebruiken als een manier om nieuwe blogs te ontdekken…

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “Dringende social media tips voor bloggers”

  1. Ximaar avatar

    Zelf doe ik ook weinig aan ‘sociale’ media. (Daar wordt soms ook bloggen toe gerekend.) Alleen op Twitter plaats ik berichtjes dat er een nieuw blogbericht is. Daar krijg ik wel enkele doorklikkers op, maar niet veel. Reageren doen die lui nog veel minder. Volgens mij zit het er in dat een blog prettiger leest op een laptop en dat twitter, façadeboek (boycot ik maximaal) en bijvoorbeeld instagram vooral op een smartphone worden gebruikt. Die zijn meer van de niet te lange hapklare brokken en losse kreten. Toen ik nog af en toe treinde keek ik wel eens op een smartphone van anderen. Vrijwel nooit een blog daar op gezien. Vroeg het ook wel eens en dan wisten ze niet waar ik het over had.

    Zelf zit ik er niet zo mee. Als de meerderheid haar tijd verspilt aan Twitter, Feesboek e.d. en daar dan over klaagt dat de wereld daardoor minder sociaal is geworden, dan is dat hun probleem. Dat hoeven ze niet naar m’n blog te verleggen.

  2. Mies Huibers avatar

    Het is natuurlijk waar wat je schetst in je artikel. Toch wil en kan ik er zoals voorheen de tijd niet meer voor vrij maken. Voor de social media dus. Ik hoef mijn boterham met bloggen niet te verdienen dus ik heb makkelijk praten. Ik heb al mijn accounts opgezegd behalve Facebook. Op verzoek van enkele lezers die me via dat kanaal volgen, plaats ik daar een link naar een nieuw artikel. Dat is alles. Ik merk wel wat minder unieke bezoekers, maar het gros komt toch vanuit Google, van de e-mail-inschrijvingen en WordPress-volgers. Nee, ik ben al tijden geen liefhebber meer van Social media. Facebook gaat ook nog wel een keer sneuvelen, vermoed ik. Minder werk en veel minder gedoe.

    Ieder zijn of haar eigen keuze natuurlijk, maar ik ben er wel een beetje klaar mee.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik snap je helemaal. Zelf zet ik social media nauwelijks in ter promotie van dit blog. Wel is het handig om inspiratie op te doen en om een aantal mensen (zijdelings) te volgen.

      Maar ik weet wel dat een aantal lezers dit blog voornamelijk volgen via social media kanalen. Dus voor hen is het nuttig.

      1. Bas van Vuren avatar

        Klopt weer als een bus. Vrijwel geen overloop van druk bezocht Twitter account naar blog en v.v. Misschien omdat een Twitter reactie of likeje 10 seconden kost en een blog doorploegen 10 minuten. Ik zie ook weleens likes op een link naar een blogpost op Twitter zonder dat het gelezen is! Tja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.