Homebeter bloggen11 redenen om te bloggen
0
(0)

Als je er zo  over nadenkt zijn er nogal wat redenen om te bloggen. Om er eentje te starten of – als je eenmaal begonnen bent – het vooral niet te snel op te geven. Een overzichtje.

1. Je blog als favoriete uitlaatklep

Een van de belangrijkste redenen om te bloggen is heel dicht bij je eigen persoontje te vinden. Er kan van zo’n (persoonlijk) blog een therapeutische werking uitgaan. Of zoals in Nederlandse bloggerskringen vaak te horen is: “In mijn blog kan ik mijn ei kwijt!” (Ook) digitaal papier is zeer geduldig natuurlijk, en daar kan je je voordeel mee doen… En het is in ieder geval een stuk goedkoper dan een wekelijks bezoekje aan een therapeut.

2. Verbeter je communicatievaardigheden & je schrijven

Wie bloggen zegt, denkt aan schrijven en wie schrijven zegt zegt het ordenen van je gedachten (die therapeutische werking, weet je wel)? Je schaaft zoetjesaan je schrijfstijl bij en je leert ook wat het is om tussen de regels te lezen.

3. Wees je eigen uitgever

Velen dromen ervan om ooit een boek in de winkel te brengen. Dan moet je wel een uitgever zien te vinden, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Start echter een blog en je hebt geen uitgever nodig. Terwijl je toch je boodschap kan uitdragen naar (in potentie) duizenden mensen. Wie weet bevindt er zich onder je lezers wel een uitgever voor je toekomstig boek!

4. Houd (duizenden) mensen op de hoogte

Wat mij betreft één van de belangrijkste redenen om te bloggen. De schaalvoordelen. Je schrijft één keer je verhaal neer en heel veel mensen kunnen meteen datzelfde verhaal onversneden tot zich nemen. Desnoods nog jaren nadat jij erover blogde. Jij hoeft niet meer in herhaling te vallen – als je dat niet wil.

5. Verspreid je ideeën

Nauw verweven met het vorige punt. Op je blog ben jij baas boven baas, dus zolang je niemand moedwillig schade berokkent kan je verkondigen wat je wil. Hoe politiek (in)correct je ideeën ook mogen zijn. Het blog is jouw podium. Maak er gebruik van!

6. Je blog als spotgoedkoop marketinginstrument

Wie een zaak heeft en/of een product in de markt wil zetten zonder een website is eigenlijk al sinds een jaartje of tien zowat ten dode opgeschreven. Maar zelfs met een mooie website alléén wordt het al moeilijk om in 2016 je neus aan het venster te steken. Met een blog word je beter vindbaar op het net, kan je ongedwongen over je product praten zonder het per se te willen verkopen. Dat is toch wat je zoekt? Een en ander hoeft trouwen niet veel geld te kosten.

7. Toon je expertise

Ook al zo voor de hand liggend. Blog regelmatig over onderwerpen waar jij door gepassioneerd bent en je wordt snel door vriend en vijand (h)erkent als iemand waar je niet omheen kan als het om wijs advies gaat over het onderwerp van je keuze. En nog leuker: Google ziet je net zo.

8. Ontwikkel  je (ideeën) verder

Blog een tijdje en je wordt vroeg of laat verplicht om je nog wat verder in de materie te verdiepen. Omdat je dat zelf wil of omdat lezers je vragen/dwingen om sommige dingen verder uit te spitten. Het contact met je geëngageerde bezoeker is trouwens nog om een andere reden belangrijk. Je krijgt de kans om je ideeën te toetsen bij mensen van vlees en bloed. Daar leer je zelf ook nog wat van. Wedden?

9. Vind klanten

Niet van toepassing voor iedereen natuurlijk, maar wie het schoentje past mag het aantrekken. Als het goed is is dit het uitvloeisel van reden 5, 6, 7 en 8. Niet alleen ben je veel makkelijke vindbaar online, je stelt jezelf ook nog eens er benaderbaar op. Mensen leren je (beter) kennen, vertrouwen je meer en zijn dus sneller geneigd om effectief klant te worden.

10. Je blog als springplank voor een carrière(switch)

Je zou niet de eerste blogger zijn die een job aangeboden krijgt naar aanleiding van je eigen stukje internet. Als je fier bent op je blog, waarom vermeld je ‘m dan niet in je C.V.? Zeker als je solliciteert voor een baan waarbij taal, communicatie en schrijven een belangrijke rol speelt… Je toont meteen wat je in je mars hebt. Toegegeven, niet iedere werkgever weet dat zo’n blog veel meer kan zijn dan wat vrijblijvende spielerei. Maar je staat toch maar mooi te kijk met je internetvaardigheden, je doorzettingsvermogen, je taalvaardigheid en je diplomatische communicatieskills.

11. Leer nieuwe mensen kennen

Nog een laatste open deur voor vandaag. De kans dat je via je blog interessante mensen leert kennen die je anders nooit zou kunnen bereiken is erg waarschijnlijk. Je spreekwoordelijke uitgever van je boek of toekomstige werkgever zijn daarbij natuurlijk het uitzonderlijke topje van de ijsberg.

Ziedaar mijn 11 verdomd goede redenen om te bloggen. Zie het lijstje als een motivator, een schop onder de kont voor als het even wat minder gaat.

Wat zijn jouw voornaamste redenen om te bloggen?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

9 reacties op “11 redenen om te bloggen”

 1. Joke avatar

  Ik blog omdat ik al mijn hele leven schrijf en ik nou eindelijk eens ‘ iets wilde doen’ met mijn verhaaltjes. Van het een kwam het ander en voor je het weet ben je zo tien jaar bloggen verder.

 2. Marijke avatar

  Begonnen met zeeën van tijd in de WW. Heel spannend of ik het dus nu kan volhouden met een pt baan ernaast. Maar dat is wel mijn doel, en mijn schrijfwerk is er al gigantisch op vooruit gegaan, hele leuke contacten online en inspiratie voor mijn werk heeft het al opgeleverd. Dus allemaal redenen om dus ook gewoon door te gaan.

 3. Escrita Grafo avatar

  Waarom bloggen wij? Ja, goede vraag en leuk om eens wat langer bij stil te staan… 🙂

 4. JC from Holland avatar

  Ik blog al zo’n 15 jaar bijna dagelijks. Ik heb meerdere malen geprobeert te stoppen, maar ik denk in blogmomebten en het lukt me gewoon niet. 🙂 ik zou het ook niet meer willen. Ik blig nu professioneel en wereldwijd (momenteel de Filipijnen) en ik zou niet meer zonder kunnen.

  1. JC from Holland avatar

   En de typefouten komen door m’n nieuwe telefoon met een heel lastig toetsenbord, excuus…..

 5. Marguerita avatar

  Ik ben erg ondernemend en mijn blog begonn toen ik in de ww zat. Al verdien je misschien geen salaris maar alleen gratis spullen, een blog is wel een verdomd goed excuus om lekker te ondernemen: contacten leggen, schrijven, opdrachten uitwerken, je site uitbouwen, werken aan je fotografieskills, nieuwe zakelijke mogelijkheden ontdekken… Wie weet is het ooit de opspringplank om weer te gaan freelancen, al ben ik daar nu nog te klein voor. Het voelt in ieder geval als de uitdaging die ik nodig heb, mijn blogactiviteiten 🙂

 6. Morgaine avatar

  Tsjah, ik blog al zolang, waarom ben ik het ooit gestart, omdat het nieuw was, we deden maar wat, het kwam overwaaien uit Amerika en bla, nou goed, andersom dus voor mij, en later als therapie inderdaad, zo bleek, en gewoon foto’s later weer en nu is het een combi van van alles.

  Vooral sociale contacten ook opbouwen, die mis ik nog in jouw rijtje als je verder niet met werk of een zaak bezig bent, maar net hobby’s echter kan ook een hobby leiden tot een inkomen 😉

  X

 7. Nanouk avatar
  Nanouk

  Dit was juist precies wat ik me de laatste tijd af vroeg: waarom blog ik eigenlijk? Ben er nog steeds niet uit en dit overzicht zet me weer verder aan t denken. Dankjewel!

 8. Ximaar avatar

  Ik denk daar nooit echt over na. Het komt zoals het komt en dat overkomt mij met veel dingen in m’n leven. Zo heb ik me nooit met carriere of marketing bezig gehouden, die dingen zitten er bij mij dus van nature niet in. Maar mijn ‘redenen’ om te bloggen zijn ook veranderd in de loop der tijd. Ik ben een techneut, dus vond ik prutsen met websites leuk. Toen de eerste blogs kwamen met de zogenaamde thema-aanpak viel me dat ‘keurslijf’-gedoe erg tegen, maar soms kon ik ook daarin m’n pruts-ei kwijt. Denk aan het weghalen van de web-log-reclamebanner en tegelijkerstijd het automatisch nummeren van de reacties. Toch is dat punt grotendeels verdampt (uitgespeeld) en is de belangrijkheid van inhoud toegenomen. Van meet af aan ben ik ‘aanvullend’ geweest. Ik merk dat er over bepaalde dingen niet, niet goed of onvolledig wordt geschreven. Dan voeg ik graag mijn steentje toe en vaak is dat op milieu-, statistisch- en regionaal gebied. Voor mezelf vond ik het al leuk om mijn zwerfvakanties achteraf op het internet te zetten. Dat deed ik al op m’n eerste website en tegenwoordig is dat met nog meer verhalen van onderweg. Ik die dat ook voor mezelf als een soort dagboek. Daarbij vind ik het ook wel leuk om te experimenteren met onderwerpen en manieren van belichten en hoe dat overkomt bij reageerders. Omdat ik het onder pseudoniem doe kan je bedenken dat ik niet blog om vriendjes te verzamelen. Maar enkele kennissen, vrienden en familieleden weten dat ik een blog heb. Het overgrote deel weet het niet. In de afgelopen 12 jaar heb ik een handvol bloggers in levende lijve ontmoet. Een deel daarvan is al gestopt met bloggen. Ik heb dat niet nodig om af en toe wat op het interweb te slingeren. O ja en m’n schrijven en communiceren is er zeker door verbeterd, maar dat was zeker niet mijn eerste insteek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.