HomeHow toPlaag: tot de helft van alle verwijzingsverkeer nep

Plaag: tot de helft van alle verwijzingsverkeer nep

fake verwijzingsverkeerInstalleer Google Analytics. Zo kom je namelijk nog eens wat te weten over je blog. Kijk bijvoorbeeld naar de statistieken van je blog en wat merk je? Tot de helft van alle verwijzingsverkeer naar je blog  is nep. Zo fake als de boezem van Pamela Anderson.

Het verwijzingsverkeer (verkeer naar jouw blog afkomstig van andere sites of blogs) kan je in Google Analytics makkelijk vinden in de sectie Acquisitie, klik vervolgens door naar Alle verkeer, dan naar Kanalen tot bij Referral.

Obscuur

Kom je hier veel obscure sites tegen zoals 4webmasters.org, semalt.com, buttons-for-websites.com enzovoort, dan heb je te maken met nep verwijzingsverkeer of ook wel SPAM-referrals. Vooral plotse, onverklaarbare pieken in je bezoekersaantallen en het feit dat het aantal sessies (klikken) absoluut niet in verhouding staat tot de grootte van je blog zijn serieuze indicaties. Net als een scherpe daling van het aantal bezochte pagina’s per sessie en een forse verhoging van de bouncerate.

Allemaal afkomstig van schimmige bedrijfjes, meestal actief in de internet- SEO- of softwarebranche. Nog volgens Google analytics zijn die bedrijven meestal gevestigd in Oost-Europa, China of Rusland.

Onschuldig, doch vervelend

Echt veel kwaad kan het allemaal niet. Maar het is wel verkeer waar je als blogger niks aan hebt. Waar die entiteiten vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk vinden ze de weg naar je site via een of andere plugin die jij installeerde. Wat ze dan op jouw site komen zoeken? Joost mag het weten!

Bovengenoemde sites hebben hoegenaamd geen uitstaans met je blog, en zijn waarschijnlijk ook niet geïnteresseerd in wat er op jouw blog gebeurd. Veel is er alleszins niet aan te doen, denk ik. Je kan niemand verbieden je site te bezoeken, tenzij je je blog helemaal afsluit voor iedereen en dat is misschien niet de bedoeling. Je zou in theorie naar Google Webmaster Tools kunnen gaan en Google vragen de bewuste links straal te negeren (disavow links). Maar Google zelf zegt daar best uiterst voorzichtig mee te zijn. Niet echt een optie dus…

Wat wel vervelend is is dat het fake verwijzingsverkeer de bezoekersstatistieken van je blog serieus kan “bevuilen.” Het geeft zeker een vertekend beeld wanneer maandelijks honderden of zelfs duizenden kliks vals blijken te zijn. Knap lastig voor jou als blogger als je echt wil weten waar je staat of – misschien nog wel belangrijker – als je met je statistieken naar je adverteerder moet.

Zuivering

Er bestaat gelukkig wel een vrij eenvoudige manier om je statistieken in Google Analytics te ontdoen van die dubieuze kliks. De SPAM links uit je stats te filteren, dus. Nogmaals, ze verdwijnen niet van je blog. Ze worden alleen niet meer meegeteld in de statistiekjes:

 1. Ga naar Google Analytics
 2. Kies in de menubalk bovenaan voor Beheerder
 3. Heb je meerdere sites die je volgt met Google Analytics, selecteer dan de juiste Property
 4. Klik dan JS Trackinginfo aan
 5. Klik dan op Lijst met verwijzingsuitsluitingen
 6. Tik nu de rode balk aan (Verwijzingsuitsluiting toevoegen)
 7. Voer in het volgende venster het domein in dat dient te worden uitgesloten in de berekening van je statistieken
 8. Herhaal de vorige stap voor alle gewraakte domeinen

Dit zijn enkele SPAM-referrals die ik filterde uit Google Analytics:

4webmasters.org
trafficmonetize.org
www4.free-social-buttons.com
www1.free-social-buttons.com
webmonetizer.net

En er zijn er nog tientallen anderen…
Het duurt een tijdje eer het effect van deze maatregel ook effectief zichtbaar is. En sommige van die domeinen geraken ondanks alles toch nog door de mazen van het net.

Heb jij ook zoveel last van neppers op je blog?

photo credit: Tragedy and Comedy via photopin (license)


17 reacties op “Plaag: tot de helft van alle verwijzingsverkeer nep”

 1. Serge Van Cauwenbergh avatar

  Ik gebruik Google Analytics nauwelijks wat maakt dat ik al die onderdelen niet goed begrijp en niet weet wat ik er mee kan aanvangen.

  Ik heb die procedure eens gevolgd en heb ook een aantal valse verwijzingen die ik vervolgens in die uitsluitingslijst heb geplaatst. Maar veel waren het er niet.

 2. Gerda A. avatar
  Gerda A.

  Ik heb er nog geen last van en had er ook nog nooit van gehoord. Ga het zeker in de gaten houden. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.