HomeHow toPlaag: tot de helft van alle verwijzingsverkeer nep

Plaag: tot de helft van alle verwijzingsverkeer nep

fake verwijzingsverkeerInstalleer Google Analytics. Zo kom je namelijk nog eens wat te weten over je blog. Kijk bijvoorbeeld naar de statistieken van je blog en wat merk je? Tot de helft van alle verwijzingsverkeer naar je blog  is nep. Zo fake als de boezem van Pamela Anderson.

Het verwijzingsverkeer (verkeer naar jouw blog afkomstig van andere sites of blogs) kan je in Google Analytics makkelijk vinden in de sectie Acquisitie, klik vervolgens door naar Alle verkeer, dan naar Kanalen tot bij Referral.

Obscuur

Kom je hier veel obscure sites tegen zoals 4webmasters.org, semalt.com, buttons-for-websites.com enzovoort, dan heb je te maken met nep verwijzingsverkeer of ook wel SPAM-referrals. Vooral plotse, onverklaarbare pieken in je bezoekersaantallen en het feit dat het aantal sessies (klikken) absoluut niet in verhouding staat tot de grootte van je blog zijn serieuze indicaties. Net als een scherpe daling van het aantal bezochte pagina’s per sessie en een forse verhoging van de bouncerate.

Allemaal afkomstig van schimmige bedrijfjes, meestal actief in de internet- SEO- of softwarebranche. Nog volgens Google analytics zijn die bedrijven meestal gevestigd in Oost-Europa, China of Rusland.

Onschuldig, doch vervelend

Echt veel kwaad kan het allemaal niet. Maar het is wel verkeer waar je als blogger niks aan hebt. Waar die entiteiten vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk vinden ze de weg naar je site via een of andere plugin die jij installeerde. Wat ze dan op jouw site komen zoeken? Joost mag het weten!

Bovengenoemde sites hebben hoegenaamd geen uitstaans met je blog, en zijn waarschijnlijk ook niet geïnteresseerd in wat er op jouw blog gebeurd. Veel is er alleszins niet aan te doen, denk ik. Je kan niemand verbieden je site te bezoeken, tenzij je je blog helemaal afsluit voor iedereen en dat is misschien niet de bedoeling. Je zou in theorie naar Google Webmaster Tools kunnen gaan en Google vragen de bewuste links straal te negeren (disavow links). Maar Google zelf zegt daar best uiterst voorzichtig mee te zijn. Niet echt een optie dus…

Wat wel vervelend is is dat het fake verwijzingsverkeer de bezoekersstatistieken van je blog serieus kan “bevuilen.” Het geeft zeker een vertekend beeld wanneer maandelijks honderden of zelfs duizenden kliks vals blijken te zijn. Knap lastig voor jou als blogger als je echt wil weten waar je staat of – misschien nog wel belangrijker – als je met je statistieken naar je adverteerder moet.

Zuivering

Er bestaat gelukkig wel een vrij eenvoudige manier om je statistieken in Google Analytics te ontdoen van die dubieuze kliks. De SPAM links uit je stats te filteren, dus. Nogmaals, ze verdwijnen niet van je blog. Ze worden alleen niet meer meegeteld in de statistiekjes:

 1. Ga naar Google Analytics
 2. Kies in de menubalk bovenaan voor Beheerder
 3. Heb je meerdere sites die je volgt met Google Analytics, selecteer dan de juiste Property
 4. Klik dan JS Trackinginfo aan
 5. Klik dan op Lijst met verwijzingsuitsluitingen
 6. Tik nu de rode balk aan (Verwijzingsuitsluiting toevoegen)
 7. Voer in het volgende venster het domein in dat dient te worden uitgesloten in de berekening van je statistieken
 8. Herhaal de vorige stap voor alle gewraakte domeinen

Dit zijn enkele SPAM-referrals die ik filterde uit Google Analytics:

4webmasters.org
trafficmonetize.org
www4.free-social-buttons.com
www1.free-social-buttons.com
webmonetizer.net

En er zijn er nog tientallen anderen…
Het duurt een tijdje eer het effect van deze maatregel ook effectief zichtbaar is. En sommige van die domeinen geraken ondanks alles toch nog door de mazen van het net.

Heb jij ook zoveel last van neppers op je blog?

photo credit: Tragedy and Comedy via photopin (license)

Laatst verschenen berichten

17 reacties op “Plaag: tot de helft van alle verwijzingsverkeer nep”

 1. Falco Renierkens avatar

  Helaas zie ik je blogpost nu pas Ben, maar toch reageer ik nog even.
  Ook ik heb last van ‘referral’ spam. Daarnaast begin ik steeds meer last te krijgen van spam reacties. Voornamelijk van ‘Fit Flop’ en ‘Birkenstock’ … Juist ja!

  De referrals probeer ik vooralsnog op deze manier te filteren (sorry voor spam):
  http://www.analyticsedge.com/2015/01/advanced-segment-eliminate-spam-referrals/

  Dat geeft me in ieder geval een realistischer beeld van mijn bezoekersaantallen en hun gedrag e.d.

 2. Danielle avatar

  Zojuist alle dubieuze links toegevoegd, dank voor de uitleg!

 3. Sytse avatar

  Ja, heel veel! Ik update iedere dag mijn analytics want er komen dagelijks nieuwe bij. De ergernis!

 4. Tania avatar

  Ik heb dit probleem, alles van over de hele wereld. vind het echt vervelend.

 5. f.kaman avatar
  f.kaman

  Inderdaad, ik zie ook regelmatig dat soort schimmige firma’s langskomen. Ik gebruik piwik als tool voor de statistieken en die filtert deze reslultaten automatisch weg. Ik heb er geen omkijken naar. Overigens zijn het bij mij 2 a 3 hits per dag, dus dat vervuilt mijn statistieken niet heel veel.

 6. Audrey avatar

  Ik heb er ook last van, behoorlijk irritant. Sinds kort heb ik echter nog vervelendere spam: “mensen” die als direct verkeer worden aangeduid, maar die uit allerlei landen komen (veel Russen en Amerikanen) behalve NL en BE. Geen idee hoe ik daar vanaf moet komen…

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Hmm, dat is inderdaad nog vervelender… Ik zou ook niet weten wat eraan te doen 🙁

 7. Heleen Schrijvershof avatar
  Heleen Schrijvershof

  Persoonlijk zit ik er wel altijd bovenop omdat ik vrijwel elke dag m’n statistieken bekijken. Voor mij werkt het goed om op die manier te zien op welke content m’n lezers zitten te wachten en hoe ze daar zijn gekomen. Ik filter ze er direct uit, maar ze blijven gewoon komen. Niet heel erg, wel irritant. Over een eigen domein: ik heb nooit iets anders dan een eigen domein gehad en heb nu bijvoorbeeld afgelopen week een dag bijna 0 gehad en de dag erna 60. Ik heb weleen gelezen dat je ook bepaalde landen helemaal kunt uitsluiten maar kan hier niets meer over vinden. Weet iemand of dat een mogelijkheid is.

 8. Hendrie avatar

  Ik heb twee blogs waar ik wat minder actief mee ben. Uitgerekend die twee hebben last van deze fakers. Toeval?

  Ben wel heel blij dat je het even toelicht hier, want had er wel wat bescheiden zorgen over…

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ik kan me vergissen natuurlijk, maar ik heb de indruk dat Blogger blogs minder last hebben van fake verwijzingsverkeer dan WordPress blogs…

 9. Joyce avatar

  Soms heb ik hier ook last van, maar ik merk dat het quasi altijd een ander domein is… Och, ik staar me niet blind op mijn statistieken en ga meer uit van reacties op mijn blog en mijn activiteit op Facebook

 10. Likaiar avatar

  Ik heb ooit mijn blog verhuist van blogger naar een eigen domein en het valt me op dat mijn eigen domein er tot nu toe minder last van heeft.

  1. Hendrie avatar

   Daar moet ik dan ook maar eens aan denken. Het heeft tenslotte meer voordelen

 11. Morgaine avatar

  Geen idee heb al twee maanden niet naar verkeer of stats gekeken eerlijk gezegd, het gaat mij eerder en meer om de mensen die wel reageren en interactief bezig zijn op mijn blog, die tel ik, de rest….

  X

 12. Rianne avatar

  Ik zou het niet weten maar ik vermoed, gezien mijn bezoekersaantallen die bij WP veel lager liggen dan toentertijd bij Blogger, dat het niet het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.