HomeSEO“Mensen vragen ook” in Google: mis deze kans voor je blog niet

“Mensen vragen ook” in Google: mis deze kans voor je blog niet

Wat is de “Mensen vragen ook”-sectie in Google?

Tik in Google een zoekopdracht in en bij sommige vind je – naast de klassieke zoekresultaten – ook een kopje Mensen vragen ook. In het Engels heeft men het over People also ask. Een setje met 2 tot 4 vragen die nauw verband houden met de zoekopdracht die je net ingaf. Klik zo’n vraag aan en er verschijnt een zeer beknopt antwoord, zonder dat je Google hoeft te verlaten.

Ziehier een voorbeeld van een Mensen vragen ook-sectie, zoals die tegenwoordig steeds vaker te vinden is bovenaan in de zoekresultaten van Google. In dit voorbeeld tikte ik de zoekopdracht “Wat is een blog” in.

Daarmee probeert Google zich steeds meer op te werpen als een soort automatische antwoordmachine.

Google zuigt die antwoorden niet zomaar uit de duim, maar haalt de mosterd rechtstreeks van gewone blogs en websites. Dit is een onderdeel van rich snippets.

Mooie kansen voor bloggers

Veel mensen op zoek naar antwoorden klikken een gerelateerde vraag aan, vinden het korte antwoord, maar willen méér weten en klikken dus door naar het bijhorende artikel.

Je raadt het al: ook jij kan vragen beantwoorden in je artikels en blogberichten en met een goed, beknopt antwoord in de Mensen vragen ook-sectie terechtkomen. Het goede nieuws is dat je daarvoor niet eens veel SEO hocus pocus voor nodig hebt. Het is eens wat anders.

Een van de makkelijkste SEO tips: scoren in Google via de mensen vragen ook sectie in informatieve blogcontent
Een zoekresultaat dat verwijst naar dit blog (zoekopdracht: “Wat doet een blogger?”) mét een paar gerelateerde vragen in de Mensen vragen ook-sectie. Het gaat over dit artikel.

Hoe kom je in Mensen vragen ook terecht met je blog?

Sommige SEO-specialisten zeggen dat je geen speciale codefragmenten nodig hebt om in het Mensen vragen ook-gedeelte van Google terecht te komen. Gewoon een vraag stellen in een tussenkop (via een H2- of H3-heading) en onmiddellijk daaronder een kort, helder en bruikbaar antwoord formuleren op die vraag.

Dat kan inderdaad werken, maar mijn ervaring leert dat het beter gaat wanneer er speciale stukjes code – schema markup – aan te pas komen. Je hoeft niet te panikeren: blog je op WordPress.org, gebruik je de Gutenberg-editor én de Yoast SEO-plugin dan heb je alles bij de hand.

1. Bedenk relevante en veelgestelde vragen bij je (informatief) artikel

We gaan dus een aparte sectie met veelgestelde vragen over je onderwerp toevoegen. Je denkt misschien – terecht – dat je alles al verteld hebt in het artikel, maar dat is het punt niet. Zie die hele sectie eerder als een soort beknopte samenvatting van een wat lang uitgesponnen artikel. Een beetje zoals gehaaste internetters alleen de laatste alinea leest en hoopt zo toch de essentie van je stuk mee te pikken.

Daarbij gaat het vaak om (antwoorden op) relatief simpele vragen die vaak door beginners worden gesteld. Nemen we bij wijze van voorbeeld even aan dat je een naaiblog hebt. Dan zijn dit de vragen die eventueel langs kunnen komen in je FAQ-sectie van je blogbericht:

  • Wat is een vingerhoedje?
  • Waar vind ik gratis naaipatronen voor zomerbroeken?
  • Hoeveel kost een 2de-hands naaimachine?
  • Hoe dik is een goede stopnaald?
  • Hoe voorkom ik dat stoffen in de was verkleuren?

Enfin, ik ken niks van naaien, maar je ziet hopelijk waar het naartoe moet. En het spreekt voor zich dat de vragen voor in de Mensen vragen ook-sectie gerelateerd moeten zijn aan het topic dat je in je artikel of blog behandelt.

2. Voeg het Yoast FAQ-blok toe aan je artikel

Je kan dit blok toevoegen zowel toevoegen aan een blogbericht als aan een vaste pagina. Maar wel slechts één FAQ-blok per webpagina.

3. Voer één voor één de vragen in en formuleer telkens een antwoord

Let er bij het formuleren van je antwoord op dat je het kort en erg to the point houdt. Liefst niet veel meer dan pakweg 200 woorden. Als je concrete cijfers (bedragen, afmetingen, gewichten, afstanden, volumes,…) kan noemen, doe dat dan vooral. Het toont je expertise en daar draait het tenslotte toch allemaal om.

Levert de Mensen vragen ook-sectie ook echt wat op?

Aangezien het antwoord op de vraag vaak al in Google zelf gegeven wordt is het inderdaad niet zeker dat jouw plaats in het People also ask-gedeelte van Google ook leidt tot meer verkeer naar je blog. Hoge posities in Google geven je blog een grotere zichtbaarheid, de klik blijft steeds vaker uit.

Nog een nadeel is dat je eigenlijk meteen in concurrentie treedt met andere blogs en websites. De vragen en antwoorden die worden gegeven zijn immers afkomstig vanop verschillende sites. Je potentiële bezoeker kan heel makkelijk elders terechtkomen.

Toch zou ik ermee aan de slag gaan. Zeker als expert in je niche moet het een koud kunstje zijn om enkele veelgestelde vragen te beantwoorden onderaan enkele van je belangrijkste artikels. Ikzelf ondervind bijna dagelijks hoe oudere webpagina’s een boost krijgen na de toevoeging van een FAQ-sectie om nadien mee te komen draaien in Mensen vragen ook. Vermoedelijk profiteer ik volop van het feit dat nog relatief weinig mensen hier gebruik van maken.

Extra inspiratie vinden voor je blog

Tot zover het hoe en waarom van de FAQ-sectie in Google. Maar wat weleens vergeten wordt: je kan dit ook gebruiken tijdens de research voor een nieuw blogbericht of -pagina. Google je blogonderwerp alvorens je begint te schrijven – sowieso altijd een goed idee – en kijk of je nergens geen FAQ-sectie tegenkomt.

Je weet meteen wat er zoal leeft bij je doelpubliek. En nog belangrijker: je weet ook welke zoektermen je moet gebruiken om kans te maken op een hoge positie in Google. Dus:

  • beantwoord veelgestelde vragen klaar en duidelijk in je artikel
  • kopieer de vragen uit Mensen vragen ook in de tussenkopjes van je artikel
  • haal inspiratie als je een kennisbank voor je blog maakt (gebruik vragen uit Mensen vragen ook als titel voor artikels in je kennisbank)

Meer over uitgelichte zoekresultaten

Hoe komt mijn website of blog in Mensen vragen ook in Google?

De makkelijkste manier om met je blog in de Mensen vragen ook-sectie van Google te komen, is door Veelgestelde vragen te beantwoorden die nauw verband houden met het onderwerp van je webpagina.
Blog je op WordPress.org, gebruik dan het Yoast FAQ-block.

Waar vind ik inspiratie voor Mensen vragen ook?

Bedenk welke vragen beginners zich stellen als het gaat over jouw topic en probeer die beknopt en duidelijk te beantwoorden. Je kan extra inspiratie halen in Google en zelfs in de Mensen vagen ook-sectie zelf. Zoek in aanverwante topics.

Doe je weinig met SEO, maar heb je wel veel steengoede content? Dit is volgens mij dé manier om je neus aan het venster te steken bij Google.

Laatst verschenen berichten

2 reacties op ““Mensen vragen ook” in Google: mis deze kans voor je blog niet”

  1. Michiel avatar

    De Mensen vragen ook-sectie kan zeker interessant zijn om ook op te richten. Hoewel het nog de vraag is hoeveel het precies oplevert en wat de interactie van gebruikers is met deze sectie. Voor zover ik het heb begrepen, is schema markup geen vereiste (je ziet regelmatig pagina’s in Mensen vragen ook zonder markup) maar het kan zeker geen kwaad om het toe te voegen. De zoekresultatenpagina van Google is enorm veranderd de laatste jaren en het ziet er nu heel anders uit dan de vroegere traditionele look van de 10 blauwe linkjes naar webpagina’s.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Zo is dat! En het valt natuurlijk ook te bezien wat er straks gebeurt als iedereen bij elk artikel zo’n FAQ-sectie zal toevoegen. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat Google een functie introduceert om die daarna weer stilletjes af te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.