HomeProductief bloggenMeerdere blogs bijhouden? Dat kan perfect
0
(0)

Het bijhouden van één blog kan al een hele klus zijn, laat staan vier! Ikzelf, Marga van der Vet, doe dit al even met veel plezier. Lees hier over mijn tips om door middel van een beetje planning en organisatie meerdere blogs bij te houden.

Leestijd: ca. 4 minuten

4 uiteenlopende blogprojecten

Vooraleer verder te gaan met de tips stel ik graag mijn blogs even voor:

Boekrecensiesblog

Deze website gaat over boeken, leescultuur en natuurlijk héél veel recensies. Het tempo ligt hoog qua publicaties, maar dit komt vooral omdat het team uit acht recensenten bestaat en af en toe een gastblogger.
De kosten halen we eruit door een affiliatieprogramma van Bol.com.

Paardencolumns

Zijn columns niet wat uit de mode geraakt? Ja, misschien wel een beetje. Maar ik begon met columns voor magazines te schrijven in 2003 en de eerste website en blog moest nog geboren worden. Een bundeling van vele columns, over paarden, werd dus ‘paardencolumns’ en zo leeft het voort. Inmiddels aardig gegroeid en vooral een platform voor paardenliefhebbers van alle takken van de sport en paardenrassen.

Sewing chanel-style

Kun jezelf mooie couture naaien zoals het beroemde Chanel-Style jasje? Ja dat kan. Vele tips op deze website, met een Engelse blogpagina en een Nederlandse. Maar ook alles over Cosplay, LARP en middeleeuwse kostuums. Victoriaanse kleding en korsetten en meer van deze tijd: kleding voor Zorg en Welzijn. De nadruk op duurzaamheid en recycling. Verspilling is er al genoeg!

Marga Style

Een 50+ modelportfolio. Mijn hemel, wat veel foto’s zul je denken. Maar goed, ik doe dit ook al jaren en kan de fantastische fotografen niet genoeg bedanken voor hun puike werk! Er hangt een persoonlijke blog aan vast, want er is over de wereld van modellenfotografie zoveel te vertellen!

Meerdere blogs bijhouden: mijn beste tips

Maar nu, hoe houd je dit allemaal bij?, wordt mij vaak gevraagd. Er van uitgaande dat er één recensie per dag is, de couturewebsite niet alleen blog schrijven is, maar complete tutorials met foto’s, paardencolumns al járen lang gemiddeld twee blogposts per week en MargaStyle ook. Dat is veel werk en planning.

1. Maak een contentkalender en concepten

Een contentkalender, of gewoon een agenda, is je beste vriend als je meerdere blogs beheert. Het helpt je bij het plannen van je berichten, zodat je niet overweldigd raakt door last-minute brainstormsessies. Gebruik tools zoals Google Agenda of Trello om je contentkalender te maken en organiseer je berichten per blog en per datum.

Ideeën en concepten zet ik ook vaak alvast in de website. Zodra deze erin staan, met titel, en of al iets meer inhoud, dan heb ik reserve content voor het geval dit nodig is. In iedere website staan zeker 10 blogsposts op ‘concept’.

2. Social media

Moet je werkelijk álles bijhouden? Nee hoor, dat zou monnikenwerk zijn. Al eerder schreef ik hierover een blog op Blogtrommel. Voor Boekrecensiesblog hebben we gelukkig de taken kunnen verdelen, zo houden Selina en Astrid Facebook en Instagram bij en doe ik zelf Pinterest.

Voor de andere websites doe ik niet of nauwelijks aan Social Media. Het verkeer wat van Social Media de weg weet te vinden naar een website is, in mijn ogen, zwaar overschat. Een goede blog doet wonderen op Google. Daar kunnen geen honderd hartjes op Instagram tegenop.

Meerdere blogs promoten via social media:

Kies de juiste platformen: Selecteer de social media platformen die het beste passen bij de aard van je blogs en waar je je comfortabel bij voelt. Liever één media goed doen en met plezier, dan alles doen en jezelf te veel stress bezorgen. Focus je alleen op degenen waar je het meest actief en effectief kunt zijn.

Wees consistent: Net zoals bij je blogs, is consistentie ook belangrijk op Social Media. Probeer regelmatig te posten om engagement te stimuleren en je volgers geïnteresseerd te houden.

Automatiseer waar mogelijk: Net zoals bij blogbeheer, kun je ook Sociale Media taken automatiseren om tijd te besparen. Er zijn vele tools te vinden en Blogtrommel informeert hier vaak over.

Interageer met je publiek: Social media draait niet alleen om het delen van je eigen content, maar ook om interactie met je volgers. Dit geldt ook voor mails. Ik reageer altijd en probeer met een goed antwoord te komen. Indien dit niet lukt, dan een kort bericht met een verwijzing naar een blogpost.

Wees authentiek: Mensen volgen graag echte mensen, dus wees niet bang om af en toe iets persoonlijks te delen of een kijkje achter de schermen te geven bij het runnen van je blogs. Dit werkt vooral voor PaardenColumns. De paarden waarover in veel blogs en gastseries wordt geschreven, zijn hele persoonlijkheden geworden. Dat is echt leuk om te merken!

Boekrecensiesblog is ook vaak heel persoonlijk. Een achterflaptekst kan iedereen schrijven en een samenvatting van een boek ook. Wij leggen vooral de nadruk op hoe wij het boek hebben ervaren. Aan wie we het boek aanraden en of er nog kritische punten zijn voor de auteur in kwestie.

3. Deel taken op

Je hoeft niet alles alleen te doen! Gastblogs zijn fijn om te kunnen plaatsen en in een team werken. Bij Boekrecensiesblog bijvoorbeeld, is het ontzettend stimulerend en gezellig! Beetje bij beetje je blogs inplannen en automatisch publiceren haalt wat druk van de ketel.

4. Streep dingen weg

Moet je echt een nieuwsbrief? Of Facebookgroepen? Durf ook dingen weg te laten. Je blog al echt niet instorten. Consequent en inhoudelijk goed bloggen, is vele malen belangrijker.

5. Tijdsmanagement

Het kost natuurlijk ontzettend veel tijd om de blogs bij te houden, de mails, de contacten en ook nog eens vaktechnisch up-to-date te blijven. Waar haal je de
tijd vandaag? Ook hier geldt weer: het zijn keuzes die je maakt. Ik lees zelf liever een boek dan dat ik naar de t.v. of een Netflix-serie kijk. En als ik onderweg ben, ‘doe’ ik een luisterboek of neem ik mijn laptop mee om, als het kan, concepten te schrijven.

De vroege ochtenduren, of voor de avondmens, de late uren, zijn ideaal om te schrijven. Dit zijn vaak de uren dat je niet gestoord wordt en scherp bent. Maak deze uren heilig en geniet ervan!

Het is belangrijk om realistisch te zijn over wat je kunt bereiken met vier blogs tegelijkertijd. Als je het voor een inkomen wilt doen, dan kun je je wellicht beter concentreren op één blog die de Internetwereld zal veroveren. Met meerdere blogs ben je een hoop tijd kwijt. Maar als het gaat om het plezier erin, de contacten en de kennis en ervaring met lezers te delen, ga er dan gewoon voor.

Tot slot

In deze tijd wordt vaak gehamerd op: doe één ding héél goed. Bouw expertise op en ga ervoor. Maar ik ben van mening dat je best meerdere interesses kan hebben en hier toch een expertise in kan opbouwen. Het grote voordeel is vooral dat je je horizon verbreedt en ook minder snel zult afhaken omdat je het allemaal wel ‘gezien’ hebt. Meerdere blogs bijhouden? Ja, prima toch?


Tekst: Marga van der Vet

Fotografie: Erik Bolding

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.