Hoe belangrijk is de structuur van een blogpost?

Hoe moet een blogbericht er eigenlijk uitzien om succesvol te kunnen zijn? Bestaat er überhaupt zoiets als “de ideale structuur van een blogpost?”

Laten we beginnen met te zeggen dat er eigenlijk geen vaste regels zijn om zo’n blogbericht in te delen. Het leuke aan bloggen is dat elke blogger zijn eigen richtlijnen heeft, waar ‘ie desgevallend nog kan van afstappen als hij dat zou willen.

De “typische” structuur van een blogpost

Geen regels in steen gehouwen dus, maar wel een vaak voorkomend stramien:

Titel <h1>

(uitgelichte) afbeelding

Inleiding

Inhoudstafel

Antwoordparagraaf

1ste tussenkopje <h2>

1ste alinea

2de alinea

3de alinea

Afbeelding

2de tussenkopje <h2>

4de alinea

3de tussenkopje <h3>

5de alinea

Afbeelding

6de alinea

4de tussenkopje <h3>

7de alinea

8ste alinea

5de tussenkopje <h2> (conclusie)

9de alinea

Is dit dan de ideale structuur van een blogpost?

Nee, ik wil zeker niet zeggen dat elk blogbericht per se 9 alinea’s, 5 tussenkopjes en 3 afbeeldingen moet hebben om lezers te kunnen aantrekken. Natuurlijk hang één en ander af van het onderwerp van je artikel en de lengte ervan.

Wel is het raadzaam je artikel op te delen in verschillende alinea’s in plaats van één grote lap tekst af je leveren. Door h2 en h3-tags te gebruiken creëer je sowieso extra witruimte. De eenvoudigste manier om je tekst op te splitsen en makkelijker leesbaar te maken!

In bovenstaand schema zijn de vetgedrukte items aan te raden voor een prettig leesbaar blogbericht of -pagina. De blauwe balkjes zijn leuke extra’s maar niet echt een must. Op de uitgelichte afbeelding na misschien.

Blogbericht indelen? Houd hier rekening mee

Oké, je hebt veel vrijheid in hoe je je content structureert, maar er zijn wel een paar best practices.

a) Slechts één h1-tag per pagina

Die h1-tag is normaal gezien voorbehouden voor de titel van je blogbericht en komt dus maar een keer voor. Wil je een tussenkopje plaatsen in een blogpost, dan gebruik je altijd een h2-kop of kleiner.

b) De kleinere (h3, h4,…)-tags niet gebruiken voor de h2-tag

Vooral met het oog op de SEO van je blog is het van belang dat je een beetje oplet wanneer je welk tussenkop gebruikt. Zo doe je er goed aan om geen h3-kop te gebruiken als er ook geen h2-kop te vinden is. Een h4-kopje na een h2 is ook geen goed idee.

Je gebruikt de heading-tags om een duidelijke, hiërarchische structuur (niveau’s) aan te brengen in je artikel, niet zo zeer om je tekst op te smukken.

c) Na elke heading-tag minstens één alinea

Omdat je de heading-tags in principe niet gebruikt om de opmaak van je tekst te verzorgen, is het – vooral in de ogen van Google – logisch dat na een tussenkop altijd minstens één alinea volgt.

Een goede indeling: nodig om je lezer langer op je blog te houden

Even terug naar de beginvraag. Als blogger ben je misschien geneigd om je hiervan weinig aan te trekken. Het is immers jouw blog en jouw speeltuin. Maar dan ga je wel voorbij aan het erg haastige gedrag van de meeste internetters vandaag de dag.

Onderschat dan ook niet de kracht van andere multimediale content op je blog. Afbeeldingen, video’s, tekeningen, podcasts, infographics, tweets, diareeksen,.. allemaal ondersteunen ze de tekst van je artikel, maken ze je stuk scanbaar én trekken ze de aandacht van je bezoeker (opnieuw).

Je bezoeker wil graag je blog ontdekken/je content lezen, maar het mag vooral niet te veel moeite kosten. Hij of zij wil ook vaak snel weten wat je te vertellen hebt. Een goeie structuur/indeling helpt daar zeker bij.

Meer weten?