Homebeter bloggenOver je allereerste blogpost (en de bloglancering)
0
(0)

Oké, de kogel is door de kerk. Je gaat een blog beginnen. Het moet nu snel gaan, want je bent rete-ongeduldig en razend enthousiast. Leuke blognaam gekozen? Check! Domeinnaam en webhosting geregeld? Check! (WordPress)-blog opgetuigd? Check! Een mooi blogtheme gevonden? Check! Dan ben je nu helemaal klaar voor je allereerste blogpost. Alleen: waar wil je het in je allereerste blogartikel over hebben? En als dat eerste bericht uiteindelijk klaar is, kan je dan al meteen beginnen roeptoeteren over je nieuw(ste) blogproject?

Een mooie binnenkomer met je allereerste blogpost?

Heel wat bloggers beginnen naar mijn smaak wat te weifelend aan hun blogavontuur. Begrijpelijk natuurlijk, want het zijn de eerste stapjes op het grote, boze web. En het is daarnaast ook gewoon afwachten wat het geeft. Gevolg? Dat eerste artikel heeft misschien wel wat te veel weg van een braaf en erg eenzijdig voorstelrondje. Daardoor past het stuk allicht beter op een About-pagina.

Zeker, alles kan en mag, maar je eerste stuk mag best wel wat om het lijf hebben. De perfectie hoeft niet te worden nagestreefd. Zorg wel dat je er apetrots op bent. Het liefst is het een stevig artikel. Een ferm voorproefje van hetgeen later nog vaker op je blog zal verschijnen. Het is dus iets waarmee je meteen de lezer bij z’n nekvel pakt. Dat laatste doe je nu eenmaal niet met een zoveelste “Welkom op mijn blog! Ik ben blogger A, en vanaf vandaag vind je hier X keer per week een artikel over de onderwerpen Y en Z.”

Het momentum pakken en…

Verder geen adviezen omtrent (het publiceren van) je allereerste blogpost? Deed je je voorbereidingen volgens het stappenplan voor een succesvolle bloglancering dan heb je al meer dan een handvol onderwerpen voor je eerste blogbericht. Wat dan het eerst online komt, daar zou ik niet al te lang over piekeren. Pik er een topic uit waar je hart sneller van gaat slaan en schrijven maar!

… haal alles uit je beginnersenthousiasme!

En dan meteen op Publiceren drukken om het zaakje onmiddellijk te gaan promoten? Wat mij betreft is dit alleen weggelegd voor de meest ongedurigen onder ons. Meestal geef ik de raad je blog zeker niet te vroeg te lanceren en (bijvoorbeeld) te wachten tot je een paar artikelen klaar hebt. Die publiceer je dan allemaal tegelijk.

Het voordeel van deze aanpak is dat er op je blog vanaf het eerste moment ook wat te lezen valt. Je geeft je kersverse bezoekers de kans om wat rond te snuffelen; men krijgt onmiddellijk een beter idee van waar het op je blog allemaal om te doen is. Het nadeel is dat het allemaal wat meer werk kost en misschien je (beginners)enthousiasme wat afstompt.

Ben je dus iemand die graag snel de hand aan de ploeg wil slaan, of ben je nogal perfectionistisch van aard dan kan je misschien beter kiezen voor de meer intuïtieve aanpak: schrijven en “meteen” daarna publiceren dus. Aan deze methode kleeft het nadeel dat misschien niet alles even goed overdacht is. Bovendien; is die ene blogpost niet helemaal je dat, dan maak je waarschijnlijk niet de beste indruk bij je (eerste) lezers. Maar er komt tenminste iets online. Dat is een stuk meer waard dan een hoop plannen en concepten die niemand ooit te zien krijgt!

Zorgvuldig plannen of starten op intuïtie?

Het maakt allemaal bar weinig uit. Het succes van je blog staat of valt niet met de manier waarop je het lanceert. Hoe vaak je goeie artikelen schrijft, daar zal bijvoorbeeld al veel meer van afhangen. Het komt er – zoals zo vaak – op aan de manier van werken te kiezen die bij jou past; als in: ga vooral van start en creëer voor jezelf de beste omstandigheden om ook daadwerkelijk iets voor mekaar te krijgen.

En daarmee is weer maar eens duidelijk geworden dat er verschillende wegen naar Rome leiden!

Wat weet jij nog over de lancering van je blog? En over je allereerste blogpost? Ik hoor het graag!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

3 reacties op “Over je allereerste blogpost (en de bloglancering)”

 1. Gerda avatar

  Vooral die paar artikelen klaar hebben staan. Zelf ging ik pas online totdat er minstens in elke categorie één artikel had klaarstaan. Dan heb je ook voor jezelf wat meer overzicht en over wat er eventueel nog verandert moet worden aan de lay-out etc.

 2. Jan Kees avatar
  Jan Kees

  Dank je wel; je bent precies op tijd!

 3. Wieb avatar

  Kom je nou mee … 😉 Dat had je wel eens eerder mogen vertellen (al waag ik te betwijfelen of ik het dan wel gelezen had ..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.