HomeIn personaIntieme contacten
0
(0)

Sinds kort kan iedereen die dat wil zich inschrijven op de nieuwsbrief van Blogtrommel.com. Deze komt er zelfs in twee varianten. Er is een versie waarbij je een gratis e-book krijgt (met een drietal uitgewerkte tips om je blogbezoekers effectief aan het lézen te krijgen). Wie zich hiervoor inschrijft, krijgt op gezette tijden tips in de inbox die een blog naar een hoger plan kunnen trekken.

Wil je écht niks missen van wat ik publiceer, dan kan je een abonnement nemen. Je krijgt dan een seintje bij elk nieuw artikel dat verschijnt op Blogtrommel.com.

Ommezwaai

Twee nieuwsbrieven dus. En dat voor iemand die niet zo lang geleden geen hoge pet op had van zo’n nieuwsbrief annex mailinglijst. Toch niet voor blogs zonder winstoogmerk. Nee, zo’n nieuwsbrief (les 1: noem het alsjeblieft geen nieuwsbrief, niemand zit te wachten op de zoveelste nietszeggende nieuwsbrief in de inbox), het is weer extra gedoe, terwijl de verhoopte extra bezoekers naar je blog in de meeste gevallen dik tegenvalt.

Waarom ik er dan toch opnieuw mee aan de gang ga? Tja, ik ben soms nogal koppig van aard. Als internetgoeroes allerhande beweren dat e-maillijsten heilzame effecten schijnen te hebben op het verkeer naar je blog, dan wil ik daar natuurlijk wel weten hoe het allemaal precies werkt. Volgens diezelfde internetgoeroes had ik hier al veel vroeger mee moeten beginnen, maar dat terzijde…

Los van de waan van de dag

Of e-mailmarketing – want dat is het in feite – zo’n hobbyblog ja dan nee wat bijbrengt, daar ben ik dus nog niet uit. In theorie zou het kunnen uitgroeien tot een vijfde grote verkeersbron van mijn blog (naast het directe verkeer, het verkeer afkomstig van social media, het verwijzingsverkeer en het organisch zoekverkeer). Zo zou ik al bij al een beetje minder afhankelijk kunnen worden van de grillen van Google, wat los kunnen komen van de waan van de dag. Dat is echter toekomstmuziek. Want die enkele tientallen mensen die nu op de mailinglijst staan zijn niet in staat om de naald te doen bewegen.

Intieme contacten

En het lijkt me verder ook wel wat om (trouwe) lezers die dat willen nog iets beter, makkelijker of sneller van dienst te kunnen zijn.  In theorie kom je met die nieuwsbrieven immers in de diepste (online) privé van je lezer. Bovendien, ik kan mijn lezer iets beter leren kennen (onder meer aan de hand van wat hij of zij open klikt en wat niet. Waartoe dit allemaal zou kunnen leiden weet ik nog niet zo goed. E-mailmarketing, het heeft toch een groot trial-and-error-gehalte als je ’t mij vraagt.

Knikkende knietjes

Wanneer ik op Blogtrommel.com op Publiceren klik ben ik totaal niet zenuwachtig. Ik doe mijn best om iets waardevols aan deze kolommen toe te voegen, en mocht er onverwachts toch iets mis zijn dan is het in een oogwenk ongedaan te maken of te verwijderen. En dan nog: wie het allemaal maar niks vindt, die mag het hele zooitje straal negeren en interessantere oorden gaan opzoeken. Ik ga daar echt niet wakker van liggen!

Bij het versturen van een nieuwsbrief liggen de zaken toch net even anders. Daar val ik mensen lastig in hun inbox. Tot nader order de meest intieme online plek van je lezers. Natuurlijk, ook mailtjes kunnen makkelijk genegeerd worden. Niet fijn, maar het idee dat jouw tussenkomsten als lastige spam aanzien worden is nog ondraaglijker. Het feit dat die mensen jouw de expliciete toestemming gaven om hen mails te sturen doet niks ter zake. Wanneer je je lezer iets toestuurt dan wil je dat ‘ie er wat aan heeft!

En omdat ik bij veel inschrijvers een blog en een gezicht kan plakken, voelt iedere uitschrijving toch een beetje als een persoonlijke afwijzing aan.

Overigens kunnen subscribers zich op ieder moment opnieuw uitschrijven. Meer dan twee muisklikken zijn daar niet voor nodig.

Maar anders dan bij een gewone lezer/volger – die in alle stilte kan besluiten je blog niet meer te volgen – kan dat bij inschrijvers op je nieuwsbrief niet anoniem. Heel vaak weet ik wie zich uitschrijft. Een beetje afhankelijk van het moment waarop dat gebeurt zorgt het toch voor een deukje in het zelfvertrouwen als blogger.

Goed, ik vertel dit nu in alle eerlijkheid, maar laat het er je alsjeblieft niet van weerhouden om op Unsubscribe te klikken als je vindt dat het je allemaal te weinig bijbrengt.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.