HomeOnderzoekHoeveel extra bezoekers leveren al die blogtips op?
0
(0)

blog beter vindbaar in zoekmachine, tips, GoogleLezers en volgers maken het een blogger niet altijd makkelijk. Zo werpen ze je bijvoorbeeld knap lastige vragen voor de voeten. Maar goed, ik moet niet zeuren want zo weet ik weer waarover ik bloggen moet…

Lastige vraag

De vraag luidde: “Stel dat ik vandaag jouw blogtips begin te implementeren, wanneer heb ik dan een “succesvol blog?”

Ik zou natuurlijk een heel verhaal kunnen ophangen, maar laat me gewoon wat cijfertjes in de groep gooien over dit eigenste blog. Kwestie van je enig idee te geven waartoe een en ander zou kunnen leiden. Voor de gelegenheid vergelijk ik cijfers uit 2013 (week van 1 t.e.m. 8 april) met die uit dezelfde periode in 2014. Waar nodig en mogelijk zal ik ook duiding geven. Het betreft hier natuurlijk een momentopname, maar de tendensen zijn duidelijk.

Je hebt gelijk als je zegt dat blogtrommel.com het levenslicht zag in 2011, maar over de beginperiode van deze site ontbreekt betrouwbaar cijfermateriaal.  Bovendien blog ikzelf nog maar een goed jaar echt systematisch met het oog op een zo groot mogelijke impact.

De passie nodig om goeie blogberichten te schrijven was er drie jaar geleden al, oog voor zoekmachineoptimalisatie, (interne) linkbuilding, en een doorgedreven social media strategie kwamen pas vanaf begin 2013 om de hoek kijken.

Hoeveel extra bezoekers leveren al die blogtips op?

[table id=3 /]

Verrassing of toch niet?

Tot zover 2 x 1 week uit het leven van Blogtrommel.com. Er rollen toch enkele verrassingen uit de kast. Zo stijgt het aantal pageviews niet of nauwelijks in verhouding tot het aantal bezoeken. En het aantal klicks per bezoeker daalt sterk. Tenslotte besteedt de gemiddelde bezoeker ook aardig wat minder tijd aan Blogtrommel.com.

De oorzaak hiervan moeten we echter niet al te ver gaan zoeken volgens mij. Bij een blog met een klein(er) publiek is doorgaans het aantal echte volgers/fans goter. Je blog wordt dus (in verhouding) vaker bezocht door lezers die je blog goed kennen en ook vaker geneigd zijn meerdere pagina’s aan te klikken.

Mijn inspanningen om dit blog bekender te maken via social media werpen hun vruchten af. Net als de pogingen om de site beter vindbaar te maken in Google overigens (momenteel steevast goed voor enkele tientallen unieke bezoekers per dag).

Maar dat succes heeft een keerzijde. Mensen die een link aanklikken via social media doen dat niet zelden puur uit nieuwsgierigheid (vanwege een sterke call to action), maar dat wil nog niet zeggen dat ze het bericht of de rest van je blog ook daadwerkelijk interessant vinden.

Ook het verkeer uit Google is nogal vluchtig: iemand die op zoek is naar info neemt zelden de tijd om een blog door te spitten. Zo iemand wil in de eerste plaats een oplossing voor zijn probleem en snel een beetje.

Google en social media brengen dus zeer veel nieuwe mensen naar je blog. Mensen wiens hart en tijd jij dan mag proberen te veroveren en te claimen.

Zo op het eerste gezicht lijkt vooral het aantal unieke bezoekers niet om over naar huis te schrijven. Dat is – zo vermoed ik – het geval voor een groot deel van de individuele hobbyblogs. Echter, wanneer de moed je in de schoenen zakt, beeld je dan even in dat je al die mensen die jouw blog bezoeken in levende lijve zou moeten toespreken. Je zou een zaal moeten huren om iedereen een zitplaats te geven. Ook je (vermeend) gebrek aan succes is dus relatief…

Engagement

Bloggen kost veel tijd. Het is al meer dan 30 maanden een dagelijkse bekommernis (een zestal uur per dag in dit geval) en gemiddeld verschijnt twee maal per week een nieuw bericht. Vooral dat laatste is van belang. Immers, telkens er een nieuw bericht online komt heb ik een perfect excuus om promotie te voeren op de diverse social media. Dat fenomeen alleen al resulteert in een stijging tot 30% wat het aantal pageviews betreft. En daarmee zijn we aangekomen bij één van de weinige echte zekerheden rondom het bloggen: hoe vaker je publiceert, hoe meer tijd je aan je blog spendeert, hoe meer bezoekers je mag ontvangen.

Manke vergelijking

Tot slot wil ik toch nog even waarschuwen om niet te veel gewicht aan bovenstaand cijfermateriaal te geven. Zoals gezegd gaat het hier over een momentopname. Bovendien is het altijd gevaarlijk om twee verschillende blogs met elkaar te vergelijken. Relatief banale zaken zoals de indeling en vormgeving van een blog kunnen al een wereld van verschil maken. En het lijkt ook niet meer dan logisch dat een beautyblogger die blogtips toepast hele andere resultaten zal boeken dan de eigenaar van een blog vol met beschouwingen over politiek. Hoewel, zeg nooit: “Nooit!”

photo credit: StockMonkeys.com via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

5 reacties op “Hoeveel extra bezoekers leveren al die blogtips op?”

 1. Bryn van Nuissenburg avatar

  Goed artikel Sharp Ben! Altijd leuk om de resultaten van iemand anders zijn website te kunnen zien 🙂 Erg leuk om de statistieken te kunnen bekijken!

 2. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Leuk bericht om te lezen en de statistieken ervan in te zien. Het is altijd leuk om in ‘iemand anders’ zijn website inzichten te inspecteren:)

 3. Paul avatar

  Leuk om te lezen. Ik merk wel dat ik van sommige bloggers echt overal een mention van het laatste blogje tegenkom. Op Bloglovin’ (dat ik trouw lees), maar ook via Twitter en Facebook. Sommige bloggers zijn op die social media kanalen dus alweer ontvriend door mij. Ik vraag me dus af, of je ook teveel je blog kunt “spammen”.

 4. Bloggelientje avatar

  Leuk Sharp Ben dat je je statistieken deelt! Dat zie je niet vaak in Blogland. Er wordt vaak net zo geheimzinnig over gedaan als over blog inkomsten.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, ik speel graag open kaart en daarbij noem ik ’t liefst man en paard. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.