HomeHow toHet gevaar dat Bloglovin’ heet
0
(0)
bloglovin
Bron: Bloglovin.com

Wie kent Bloglovin’ niet? Duizenden blogliefhebbers gebruiken deze mooi vormgegeven RSS-feed om op een makkelijke manier soms honderden blogs te volgen. Daarnaast kan je via deze app snel nieuwe blogs ontdekken die aansluiten bij jouw interesses. Maar Bloglovin’ heeft dus ook zo zijn nadelen.

Wat is precies het probleem?

Een Amerikaanse blogger kwam er na wat onderzoek achter dat Bloglovin’ een donker kantje heeft. Heel simpel gezegd komt het erop neer dat mensen die je blog lezen/volgen via Bloglovin’ dat kunnen doen zonder je blog ooit daadwerkelijk te bezoeken. Met andere woorden: je blog wordt wel geraadpleegd maar dat is niet terug te vinden in je bezoekersstatistieken. Je bezoeker blijft immers in het “frame van Bloglovin’” en dus op de site van Bloglovin’.

Of dat zo erg is? Veel hangt af van hoe belangrijk de statistieken van je blog voor je zijn. Als ik echter kijk naar het aantal bloggers met een gezonde cijferfetisj…

Precies hetzelfde fenomeen speelt zich af bij LinkWithin: verkeer dat voor jouw blog bedoeld is wordt afgeleid naar LinkWithin dan wel Bloglovin’.

Hoe groot is de impact hiervan?

Of anders gesteld: hoeveel verkeer loop je mis door Bloglovin’? Het is moeilijk om dat met zekerheid vast te stellen, en we moeten dus voorzichtig zijn met mijn cijfers die ik meegeef.

Volgens Google Analytics is Bloglovin’ de afgelopen 10 weken goed voor 309 sessies*. Een slordige 100 volgers volgen Blogtrommel.com via Bloglovin’. In diezelfde 10 weken postte ik 27 artikelen. Het is natuurlijk totaal onrealistisch te veronderstellen dat elke volger ieder bericht minstens één keer gelezen heeft (wat dus neer zou moeten komen op zo’n 2700 sessies), maar toch: 11% van 2700 lijkt me inderdaad een beetje povertjes.

Goed, tot zover de cijfers waar ik me verder niet op wil laten vastpinnen. Temeer omdat ik tijdens een steekproef kon vaststellen dat Google Analytics de kliks wel degelijk meetelde en daarbij zelfs onderscheid maakte tussen Bloglovin.com en frame.bloglovin.com.

Maar vermoedelijk heeft dat te maken met het feit dat ik mijn blog zo heb ingesteld dat de RSS-feeds – en ook Bloglovin – enkel een samenvatting krijgen. Als lezers dus het volledige bericht willen lezen, moeten ze toch naar mijn blog komen…

Is er wat te doen aan die “georganiseerde diefstal?”

Volg je blogs via Bloglovin’ en wil je dat je favoriete blogger ook echt beloont wordt voor zijn werk? En het goede nieuws is het slechts een kwestie is van één vinkje af te vinken in je instellingen van bloglovin’:

 1. Ga naar Bloglovin’
 2. Klik bovenaan het driehoekje naast je profielfoto aan
 3. Kies voor Settings
 4. Scrol naar beneden en vind de sectie other
 5. Deselecteer de eerste optie The Bloglovin’ frame
 6. Sla de nieuwe instellingen op

Wanneer je als Bloglovin’-lezer nu een artikel aantikt kom je terecht op het blog in kwestie. Het nadeel van deze instelling is wel dat je de functie waarmee je snel door je feed kan bladeren niet meer kan gebruiken, waardoor meteen ook een groot deel van de charme van Bloglovin verdwijnt. En dat is precies de reden waarom sommige Bloglovin’-gebruikers ervoor kiezen om alles bij het oude te laten. Wat hun goed recht is, laat dat vooral duidelijk zijn.

Jij hebt Bloglovin’ nu – net als ik – dan wel zo ingesteld dat je alle credits geeft aan jouw favoriete bloggers, je (blog) zal er pas voordeel uithalen als je jouw Bloglovin’-fans ervan kan overtuigen om net hetzelfde te doen. En je kan natuurlijk niemand het mes op de keel zetten…

Of Bloglovin’ nu wel of niet traffic steelt, het feit blijft overeind dat het een geweldige tool is om blogs te volgen en er nieuwe te ontdekken. Bovendien breng je via Bloglovin’ je blog wel degelijk onder de aandacht van een (veel) groter publiek dat anders slechts moeilijk de weg naar je blog zal vinden.

Dat laatste is iets dat alvast niet gezegd kan worden van de Related posts-tool LinkWithin, dat is bedoeld om “bestaande” lezers dieper je blog in te trekken.

Update

Of ik Bloglovin’ in 2017 nog steeds het voordeel van de twijfel geef?


*= cijfers op het moment van schrijven van dit artikel.

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

20 reacties op “Het gevaar dat Bloglovin’ heet”

 1. ortmans avatar
  ortmans

  ik probeer me al weken
  uit te schrijven
  bij bloglovin
  link is er
  niet
  indien aanwezig
  werkt deze niet
  herhaalde
  emails hierover worden niet beantwoord

 2. sabrina avatar
  sabrina

  Pff, als ik blogger zou zijn, zou ik vooral aan mijn lezers denken, zie wat Linda meldt. Elke keer door moeten klikken is voor een lezer niet handig, een samenvatting al helemaal niet. En het lijkt er zelfs op dat de cijfers wel meetellen! Ik lees deze blogs veel minder graag, en dat is helemaal slecht voor de cijfers!

 3. Shirley avatar
  Shirley

  Het frame heb ik al een tijdje geleden uitgezet. In Google Analytics zie ik frame.bloglovin wel bij mijn verwijzingen staan, maar ik heb geen idee of alle bezoeken worden meegeteld.

  Daarnaast heb je de Bloglovin’ app die soms het volledige artikel weergeeft in de app zonder dat de lezer naar jouw website gaat. Daarvoor moet je de instellingen van je RSS-feed aanpassen (vandaag iets over geschreven op mijn website).

 4. appelig avatar

  Ik wist het dus niet, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.