HomeHow toHet gevaar dat Bloglovin’ heet

Het gevaar dat Bloglovin’ heet

bloglovin
Bron: Bloglovin.com

Wie kent Bloglovin’ niet? Duizenden blogliefhebbers gebruiken deze mooi vormgegeven RSS-feed om op een makkelijke manier soms honderden blogs te volgen. Daarnaast kan je via deze app snel nieuwe blogs ontdekken die aansluiten bij jouw interesses. Maar Bloglovin’ heeft dus ook zo zijn nadelen.

Wat is precies het probleem?

Een Amerikaanse blogger kwam er na wat onderzoek achter dat Bloglovin’ een donker kantje heeft. Heel simpel gezegd komt het erop neer dat mensen die je blog lezen/volgen via Bloglovin’ dat kunnen doen zonder je blog ooit daadwerkelijk te bezoeken. Met andere woorden: je blog wordt wel geraadpleegd maar dat is niet terug te vinden in je bezoekersstatistieken. Je bezoeker blijft immers in het “frame van Bloglovin’” en dus op de site van Bloglovin’.

Of dat zo erg is? Veel hangt af van hoe belangrijk de statistieken van je blog voor je zijn. Als ik echter kijk naar het aantal bloggers met een gezonde cijferfetisj…

Precies hetzelfde fenomeen speelt zich af bij LinkWithin: verkeer dat voor jouw blog bedoeld is wordt afgeleid naar LinkWithin dan wel Bloglovin’.

Hoe groot is de impact hiervan?

Of anders gesteld: hoeveel verkeer loop je mis door Bloglovin’? Het is moeilijk om dat met zekerheid vast te stellen, en we moeten dus voorzichtig zijn met mijn cijfers die ik meegeef.

Volgens Google Analytics is Bloglovin’ de afgelopen 10 weken goed voor 309 sessies*. Een slordige 100 volgers volgen Blogtrommel.com via Bloglovin’. In diezelfde 10 weken postte ik 27 artikelen. Het is natuurlijk totaal onrealistisch te veronderstellen dat elke volger ieder bericht minstens één keer gelezen heeft (wat dus neer zou moeten komen op zo’n 2700 sessies), maar toch: 11% van 2700 lijkt me inderdaad een beetje povertjes.

Goed, tot zover de cijfers waar ik me verder niet op wil laten vastpinnen. Temeer omdat ik tijdens een steekproef kon vaststellen dat Google Analytics de kliks wel degelijk meetelde en daarbij zelfs onderscheid maakte tussen Bloglovin.com en frame.bloglovin.com.

Maar vermoedelijk heeft dat te maken met het feit dat ik mijn blog zo heb ingesteld dat de RSS-feeds – en ook Bloglovin – enkel een samenvatting krijgen. Als lezers dus het volledige bericht willen lezen, moeten ze toch naar mijn blog komen…

Is er wat te doen aan die “georganiseerde diefstal?”

Volg je blogs via Bloglovin’ en wil je dat je favoriete blogger ook echt beloont wordt voor zijn werk? En het goede nieuws is het slechts een kwestie is van één vinkje af te vinken in je instellingen van bloglovin’:

  1. Ga naar Bloglovin’
  2. Klik bovenaan het driehoekje naast je profielfoto aan
  3. Kies voor Settings
  4. Scrol naar beneden en vind de sectie other
  5. Deselecteer de eerste optie The Bloglovin’ frame
  6. Sla de nieuwe instellingen op

Wanneer je als Bloglovin’-lezer nu een artikel aantikt kom je terecht op het blog in kwestie. Het nadeel van deze instelling is wel dat je de functie waarmee je snel door je feed kan bladeren niet meer kan gebruiken, waardoor meteen ook een groot deel van de charme van Bloglovin verdwijnt. En dat is precies de reden waarom sommige Bloglovin’-gebruikers ervoor kiezen om alles bij het oude te laten. Wat hun goed recht is, laat dat vooral duidelijk zijn.

Jij hebt Bloglovin’ nu – net als ik – dan wel zo ingesteld dat je alle credits geeft aan jouw favoriete bloggers, je (blog) zal er pas voordeel uithalen als je jouw Bloglovin’-fans ervan kan overtuigen om net hetzelfde te doen. En je kan natuurlijk niemand het mes op de keel zetten…

Of Bloglovin’ nu wel of niet traffic steelt, het feit blijft overeind dat het een geweldige tool is om blogs te volgen en er nieuwe te ontdekken. Bovendien breng je via Bloglovin’ je blog wel degelijk onder de aandacht van een (veel) groter publiek dat anders slechts moeilijk de weg naar je blog zal vinden.

Dat laatste is iets dat alvast niet gezegd kan worden van de Related posts-tool LinkWithin, dat is bedoeld om “bestaande” lezers dieper je blog in te trekken.

Update

Of ik Bloglovin’ in 2017 nog steeds het voordeel van de twijfel geef?


*= cijfers op het moment van schrijven van dit artikel.

 

Laatst verschenen berichten

20 reacties op “Het gevaar dat Bloglovin’ heet”

  1. Zo simpel is dan geluk avatar

    Ik heb weer wat geleerd! Ga snel eens kijken hoe ik het allemaal heb ingesteld.

  2. Hendrie avatar

    Als beginnend blogger (althans, ik ben er recent wat meer mee bezig) ben ik nog best van de cijfers en altijd van mening dat Google Analytics het fout heeft. (-;

    Heb op de desktop geen last van het frame. Wel op de tablet. Vanaf nu dus als ik artikels lees even doorklikken naar de originele site

  3. Marloes avatar

    Goed artikel! Ik worstel hier met mijn nieuwe wordpress site een beetje mee. Vandaar mijn vraag: hoe stel je je blog zo in dat rss feeds, en dus ook bloglovin, alleen een samenvatting krijgen?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Vrij simpel eigenlijk: ga in het dashboard van je blog. Kies voor “Instellingen”, vervolgens voor “Lezen”. Kijk dan naar het item “Voor elk artikel in de feed, toon”. Vink “Samenvatting” aan.

      Succes!

  4. Rianne avatar

    Oww, ik dacht dat iedereen dit wist. Ik heb mijn instellingen al heel lang geleden zo ingesteld dat ik naar de site ga en niet via bloglovin’ lees. Dat vind ik prettiger.
    Qua telling maakt het volgens mij niets uit. Ik zie het frame er gewoon tussen staan. Maar misschien worden niet alle bezoeken meegeteld , dat zou kunnen..

    Langzaam maar zeker ben ik het cijfergeneuzel wat aan het loslaten. Heel langzaam.. 😉

  5. nicky avatar

    Ik ga het zelf ook zo aanpassen. Al zie ik wel in mijn statistieken frae.blogloving.com en blogloving.com terugkomen…

  6. Saar avatar

    Een andere blogger had me dit een keer vertelt en ik heb toen meteen de instellingen veranderd. Wel zo fijn dat een blogger een beetje de juiste cijfers ziet. Vind ik zelf ook fijn!

  7. LiseD avatar

    Bedoel je met dat bloglovin’ Frame die nieuwe update waardoor er zo’n balk bovenaan verschijnt? Ik vind die ook ongelooflijk vervelend. ‘k Heb net jouw instructies opgevolgd – eens zien wat dat doet.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat bedoel ik, ja!

      Het “grote probleem” is ook dat niet alleen jij die aanpassingen moet doorvoeren aan de instellingen van Bloglovin.’ Het zijn vooral ook je volgers – via Bloglovin’ die hetzelfde zouden moeten doen!

  8. Hans avatar

    Erg goede tip. Vond dat frame al zo irritant. Heb het direct uitgezet.

  9. Jan Willem avatar

    Een groter probleem is dan er dan niet wordt doorgeklikt naar een ander stuk op je blog.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het valt inderdaad nog te bezien of de remedie niet erger is dan de kwaal…

  10. Maurits avatar
    Maurits

    Ik zie in mijn statistieken in WordPress wel als bron staan: bloglovin frame. Lijkt mij dat dit toch mee geteld wordt.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, ook bij mijn steekproef leek ‘ie Bloglovin’ gewoon mee te tellen. Maar of dat altijd gebeurt?! Ik ga het de komende tijd in de gaten proberen te houden.

  11. Linda avatar

    Bekend probleem, je kan er ook voor kiezen om alleen een samenvatting weer te geven in de rss-feed. Dan moeten mensen wel doorklikken om het hele bericht te lezen. Nu zijn het vaak alleen de personen die willen reageren of reacties willen lezen die doorklikken. Toch doe ik dat zelf niet, omdat ik me er eigenlijk altijd aan irriteer als ik alleen de samenvatting zie en dus doorklik naar de volgende. Zelf neem ik het ‘verlies’ voor lief. Zie het als een service naar mijn vaste lezers die goed is voor de lange termijn binding ook al mis je ze in de bezoekers aantallen. Daar mag ik toch niet over klagen.

  12. Anneke avatar

    Ik lees op mijn pc nooit met het Bloglovin’ frame en ik ga sowieso veel liever naar de site, dat leest fijner. Op mijn telefoon ben ik volgens mij verplicht om dat frame te zien? Maar ook dan klik ik altijd op ‘view original site’ (oid).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.