HomeWordpressGutenberg editor krijgt meer power met Ultimate Blocks
0
(0)

De nieuwe Gutenberg editor van WordPress bestaat al eventjes, maar we gebruiken ‘m niet vaak (van harte). Nogal wiedes, want de features en mogelijkheden van de block editor zijn al bij al nogal beperkt en niet alles werkt even intuïtief.

Het gebeurt maar zelden dat ik adviseer om extra WordPress-plugins te gebruiken bij het bloggen, maar wie dus het maximum wil halen uit de Gutenberg editor, is quasi verplicht om de standaard toolset uit te breiden met een extra verzameling Gutenberg blocks. Zo is er bijvoorbeeld de Ultimate Blocks-plugin.

Ik gebruik deze plugin in combinatie met het WordPress Twenty Twenty thema en kende er tot nu toe geen problemen mee.

Wat voor leuks voegt Ultimate Blocks toe aan de Gutenberg editor?

Er zijn natuurlijk verschillende aanbieders van WordPress-plugins die hier op de kar sprongen. Ga maar eens naar Plugins—> Nieuwe Plugin en zoek op Gutenberg blocks.

Ultimate Blocks brengt ons momenteel een twintigtal blokken om mee te spelen. Dit zijn voor mij de meest interessante:

1. Call-to-action

Je kan die call-to-action natuurlijk gewoon in een doorlopende tekst brengen (met een gewone tekstlink) maar dan valt ‘ie niet echt op. Het zaakje mag liever wat groter uitvallen. Compleet met een grotere tekst in een kadertje en met een grote knop waar je niet naast kan kijken.

2. Post grid

Vooral handig als je kiest voor een statische pagina als homepage (in plaats van de voor blogs gebruikelijke pagina met je laatst verschenen artikels). Als blogger wil je natuurlijk ook op je vaste pagina minstens een paar (uittreksels van) artikels tonen en dus moet je die Post grid absoluut hebben. Onbegrijpelijk dat WordPress zelf iets dergelijks nog niet aanbiedt!

3. Styled box (feature box)

Dit heeft niet iedere blogger nodig. Trek de aandacht van je lezer door zeer duidelijk een handvol items uit te lichten. Dat kan van alles zijn:

  • links naar belangrijke content
  • directe links naar je topproducten
  • 3 redenen waarom men met jou zou moeten samenwerken

Bij het maken van mijn “custom homepage” maakte ik dankbaar gebruik van de call-to-action, de styled box en natuurlijk het post grid-blok.

4. Star rating

Geef eenvoudig een sterscore mee. Handig bij reviews en recensies.

5. Review block (schema enabled)

Ook dit is een Gutenberg block dat goed van pas kan komen bij iedereen die regelmatig producten reviewt. Het voordeel is hier vooral dat je op die manier veel meer kans maakt om met rich snippets (in dit geval dus met een sterscore voor je product review) aan de top komt meedraaien in Google.

6. Table of contents block

Eigenlijk een must bij echt lange artikels (meer dan pakweg 1.500 woorden). Een inhoudstafel met aanklikbare linkjes, zodat je bezoeker/lezer meteen naar het voor hem meest interessante deel kan scrollen. Je kan hier ankerlinks voor gebruiken, maar deze oplossing is een stuk handiger.

Ik gebruikte Table of contents voor het blogbericht met 21 dingen die je achter de schermen kan doen om je blog te verbeteren.

7. Notification bar

Trek de aandacht van je lezer door een opvallende gekleurde balk te tonen in je content. Eventueel met een aanklikbare link.

8. Tabbed content

Ook dit is een blok dat verdraaid nuttig kan zijn bij lange content. Je kan het scrollen danig beperken door een deel van je content (die bij elkaar hoort) onder te brengen in één box met verschillende tabjes.

9. Content toggle block (accordeon)

Handig bij F.A.Q.-content. Je kan een vraag stellen en het antwoord dan “verbergen” in een uitschuifbare box. Het bespaart plaats en je lezer kan snel doorheen de vragen scrollen. En erop klikken wanneer ‘ie het antwoord wil kennen.

10. Content filter

Het eeuwige probleem bij blogs met veel info en en content? Hoe krijg ik mijn site inzichtelijk/overzichtelijk voor bezoekers? Zeker wanneer die niet vertrouwd zijn met je blog.

Met het content filter blok maak je knoppen achter dewelke je artikels die aan bepaalde criteria voldoet schuilgaat. Je lezer kan snel de stukken vinden die hij wil lezen.

Zo, dit zijn enkele blocks die het werken met de Gutenberg editor een heel stuk evidenter maken. Installeer de Ultimate Blocks plugin en kijk welke tools er nog meer in de gereedschapskist zitten. Er zitten toch dingen bij die verdomd handig of nuttig kunnen zijn en niet zonder slag of stoot kunnen vanuit de klassieke WordPress editor.

De verzameling wordt steeds verder uitgebreid. En de blokken die je nooit gebruikt kan je uitschakelen zodat je alleen de blokken ziet die je nodig hebt.

Conclusie?

Ik begin dus langzaam te wennen aan de Gutenberg editor. Beetje bij beetje komen er meer argumenten en redenen om de oude WordPress editor vaarwel te zeggen. Al blijft het erg vreemd dat je daarvoor eerst een paar extra plugins van derde partijen moet installeren…


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

Eén reactie op “Gutenberg editor krijgt meer power met Ultimate Blocks”

  1. Joke Pallada avatar

    Ik vind het nog steeds een vervelende editor. Ik probeer het af en toe, maar ik vind hem echt veel te ingewikkeld en dan ga ik al gauw weer terug naar de klassieke. Dat is echt ‘what you see is what you get’ en daar houd ik wel van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.