Homebeter bloggenBloginspiratorBloggen in de coronacrisis, of hoe help je je lezer?
0
(0)

Toegegeven, bloggen in coronacrisis, het is niet zo evident. Want wat doe je? Gebruik je de extra tijd die je misschien hebt om meer artikels te publiceren? Moet je je content aanpassen (en hoe dan)? Of blog je gewoon verder alsof er van corona geen sprake is? Een paar tips en suggesties.

Moet je anders bloggen in tijden van corona?

Meer bloggen?

Dat hangt vooral af van je eigen gemoedsgesteldheid én van de blogniche waarin je opereert. Zo is de kans groot dat je hoofd nu helemaal niet naar bloggen staat. Of omgekeerd: je hebt wél extra tijd en zin om een tandje bij te steken. Daar is uiteraard niks mis mee. Ook je lezers hebben meer tijd dan anders en zijn blij met extra afleiding.

Schrijfstijl aanpassen?

Wat je ook doet, het lijkt me nu wel verstandig om je tone of voice wat aan te passen aan de omstandigheden. Een begrafenisstemming op je blog hoeft niet, maar een hoerastemming is ronduit ongepast. En wees liever iets te voorzichtig en iets te lief dan iets te direct.

Waarover kan je bloggen in volle coronacrisis? 10 tips

Sommige blogs mogen vandaag een stuk minder bezoekers verwelkomen. Je zal maar een reisblog hebben, of een blog dat gericht is op allerlei culturele activiteiten.

Eén en ander hoeft alvast niet te betekenen dat je blog stil moet komen  te liggen.

1. Bloggen in de coronacrisis: toon nog wat meer van jezelf

Heb je een echt nicheblog, dan is het vermoedelijk niet de gewoonte om veel over jezelf en je persoonlijk leven te vertellen. Bijna alle aandacht gaat immers uit naar allerhande onderwerpen die met je centraal blogonderwerp te maken hebben.

Misschien is nu het moment aangebroken om je lezer (beter) kennis te laten maken met de persoon áchter de blogberichten?

  • Hoe kom jij deze crisis door?
  • Deel tips tegen de verveling
  • Vertel een persoonlijk verhaal
  • Wat is het ultieme dat je wil bereiken met je blog?

Ook deze dingen helpen om connectie te maken met je lezers.

2. Blog over andere interesses

Is het in deze bijzondere omstandigheden lastig om de topics te coveren die je gewoon bent? Niemand zegt dat je je voor eens en voor altijd moet laten opsluiten in je niche! Er zijn allicht nog andere dingen waar je boeiend kan over vertellen. Andere hobby’s, andere passies?

Je kan er eenmalig over bloggen, of je kan het vaker doen. Je bezoekers en lezers leren je alweer van een andere kant kennen.

Mocht blijken dat je het leuk vindt om over die “alternatieve” onderwerpen te schrijven (en het dus vaker willen doen), dan kan je ze in een aparte blogcategorie onderbrengen bij wijze van omniblog.

3. Lijst je favoriete blogs en Youtube-kanalen op

Het zal je niet verbazen dat veel mensen op zoek zijn naar interessante content. Als (niche)blogger heb je waarschijnlijk wel een stuk of wat ideeën. Wees een gids voor je lezers.

4. Deel een familierecept

Ook veel animo voor diverse binnenhuisactiviteiten, dat spreekt. Van koken tot creatieve knutselwerken (met kids).

5. Welke tools gebruik jij het liefst om te bloggen?

Tijd om je bezoekers even mee te nemen achter de schermen van je blog. Vertel welke tools en online-programma’s je helpen bij het maken van je blog.

En nog een stapje verder: neem je lezer mee in de making of van zo’n blogbericht. Van het eerste idee tot de druk op de Publiceren-knop.

6. Bespreek kort je favoriete boeken en films

Naar analogie met je favoriete blogs en Youtube-kanalen uit tip 3 kan hetzelfde gebeuren met de boeken en films waar je maar geen genoeg van krijgt.

7. Maak (en deel) een afspeellijst op Spotify

Muziekliefhebber? Deel één van je afspeellijsten op je blog en vertel over de nummers die je hebt gekozen. Misschien is het een idee om je volgers uit te nodigen om zelf hun favoriete nummers aan de afspeellijst in kwestie toe te voegen.

Goed voor de interactie op je blog en voor de samenhorigheid!

8. Bespreek het blog van iemand die regelmatig een reactie achterlaat op je blog

Gebruik de extra tijd om verder te kijken dan je eigen blog en je eigen niche. Naar de blogs van de volgers die de moeite doen om regelmatig een commentaar achter te laten op jouw blog, bijvoorbeeld.

Bespreek een blog dat je zelf de moeite van het ontdekken waard vindt.

9. Zet een online enquête op

Dit is een goed moment om je bezig te houden met dingen die flink wat voeten in de aarde hebben. Een online enquête organiseren op je blog is zo’n dingetje.

En mogelijks krijg je wat meer respons. Gewoon omdat meer mensen makkelijker de tijd nemen om je vragenlijst in te vullen.

10. Geef je lezer een blik op je toekomstige contentkalender

En tot slot: elke crisis gaat ooit voorbij. Geef je volgers een inkijkje op je toekomstige blogprojecten. Ga je het bloggen anders aanpakken? Welke interessante artikels zitten in de pijplijn? Maak je lezers nieuwsgierig!


Meer van dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Bloggen in de coronacrisis, of hoe help je je lezer?”

  1. Joke Pallada avatar

    Kneitergoede ideeën allemaal Ben, dank je wel. Ik blog op dit moment even niet meer zo vaak. Geen inspiratie en met jouw tips kan ik misschien wel weer een beetje verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.