Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenHet geheim van een succesvol blog? Trigger je lezer (deel 4)
0
(0)

Ik ben aanbeland bij het laatste deel van deze minireeks. We kijken nog één keer naar wat een lezer écht drijft om jouw artikel aan te klikken (terwijl ‘ie dat van je collega straal negeert).

In deel 1, deel 2 en deel 3 van dit feuilleton vonden we al 11 geheimen van een succesvol blog.

Trigger je lezer, speel in op zijn drijfveren

het geheim van een succesvol blog. triggers

Drijfveer 12: we willen graag tot een select groepje horen

We zijn kuddedieren. Dus voelen we ons veilig als we tot een groep(je) behoren. Een clubje dat zich van anderen onderscheidt. Door de dingen die we bezitten, maar ook door de kennis die we hebben of door de vaardigheden die we onszelf hebben eigen gemaakt bijvoorbeeld.

Kan je je bezoekers dus iets waardevols en exclusiefs aanbieden (dat niet voor iedere sterveling is weggelegd), dan heb je een krachtig wapen in handen. Dit sluit trouwens een beetje aan bij de “sociale bewijskracht” uit de vorige aflevering.

Je zou je misschien kunnen afvragen waarom iemand per se tot jouw selecte club zou willen behoren. Welnu, dat heeft veel te maken met waar jij als blogger voor staat, welke boodschap jij uitdraagt en welk gevoel je bij je lezer wil creëren. Heb je een hoger doel (waar je lezers ook achter kunnen staan)? Het zorgt ervoor dat lezers je (blog) niet zo snel vergeten en zich sowieso meer betrokken gaan voelen bij je blogproject.

Drijfveer 13: inspelen op de brandende actualiteit

Wij mensen leven erg in het hier en nu. We hebben sterk de neiging ons te focussen op wat ons op dit moment bezighoudt en (veel) minder op wat er in de toekomst – misschien – te gebeuren staat. Zelfs al liggen in de toekomst veel belangwekkender dingen op ons te wachten.

Enfin, kan je met je blogbericht mooi aansluiten met iets dat op dit moment hot en hip is (in de media), dan krijgt het waarschijnlijk meer aandacht dan wanneer dat niet het geval is.

Het zal wel geen toeval zijn dat er in de loop der jaren almaar meer kleine feestdagen aan de kalender werden toegevoegd…

[wp_ad_camp_3]

Drijfveer 14: we zijn als de dood voor schaarste

Bijna niets doet ons sneller handelen dan de angst om iets te verliezen. Of nog: we worden buitengewoon ongelukkig bij de idee dat we een buitenkansje laten liggen (als we niet op tijd actie ondernemen).

Deze is mooi te koppelen aan de vorige drijfveer, natuurlijk. Kerst- en Sinterklaasacties duren niet tot in maart en vind je niet in de zomer. Er is dus altijd een zekere dringendheid mee gemoeid!

Drijfveer 15: we zijn niet vies van een beetje controverse

Controverse werkt altijd. Het schudt ons wakker of houdt ons in ieder geval langer bij de les. Wanneer het goed gedoseerd is maakt controverse je verhaal een stuk spannender en belangwekkender.

Het is wel oppassen, want te veel controverse kan op den duur ook als een goedkoop trucje aanzien worden, en dat mist zijn effect volledig uiteraard. Als je voor een erg breed publiek schrijft, wees dan voorzichtig met controverse in combinatie met politiek en/of religie. Doorgaans wil je immers niet het risico lopen dat lezers zich  van je blog gaan afkeren.

15 manieren om je bezoeker te triggeren. Hoe nu verder?

Goed, wat ons nu te doen staat met al die wetenschap? Simpel: als je nog eens aan het schrijven gaat, houd dit in je achterhoofd en je geeft de bezoekers en lezers van je blog een verdomd goede reden om je blog te (blijven) bezoeken en je blogberichten (opnieuw) te lezen.

Eén en ander zou tot uiting moeten komen in:

Je doet dit in de eerste plaats dus om lezers aan te trekken, maar dezelfde principes kan je ook bezigen om bijvoorbeeld lezers:

  • ertoe aan te zetten een reactie achter te laten
  • contact met je te laten opnemen
  • te laten deelnemen aan een winactie
  • zich aan te melden voor je mailinglijst
  • ertoe aan te zetten de site van je adverteerder te bezoeken
  • te bewegen tot een aankoop

Kortom, ja kan deze principes “gebruiken” iedere keer je iets van je lezer/bezoeker gedaan wil krijgen.

Doe dit systematisch en het moet al gek lopen wil je niet eindigen met een succesvol blog.

En daarmee wens ik je natuurlijk veel succes!

Foto: via Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Het geheim van een succesvol blog? Trigger je lezer (deel 4)”

  1. Anna Berg avatar

    Zeer waardevolle tips maar niet iedereen blogt om succes te hebben, denk ik. Of is dat naïef?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.