Blog beschermen tegen copycats: 3 tips

Het zal je maar overkomen dat je op een blauwe maandag – waarschijnlijk stom toevallig – ontdekt dat je complete blog wordt gekopieerd. Laten we wel wezen, zo’n blog beschermen tegen copycats is lastig zolang je content openbaar online staat. Maar je kan wel een paar dingen doen om het de internetpiraten niet té makkelijk te maken. Daar is zelfs niet veel technische kennis voor nodig.

Persoonlijk ga ik nogal gelaten om met de problematiek van het stelen en kopiëren van content. Ik heb namelijk geen zin om te bloggen terwijl ik de hele tijd op mijn hoede moet zijn voor contentdieven. Maar goed, voor mij is Blogtrommel.com een hobby. Als je blog moet zorgen voor (een deel van) je inkomen, liggen de zaken anders.

Blog beschermen tegen copycats? Maak het dieven lastiger om je blog snel te kopiëren

Wat je vaak ziet is dat als een blog gekopieerd wordt, artikels integraal overgenomen worden. Soms wordt zelfs de moeite niet gedaan om het auteursprofiel te veranderen.

1. Maak het selecteren van tekst op je blog onmogelijk

Zo’n artikel is natuurlijk stuitend makkelijk te kopiëren. Je hoeft eigen maar twee toetsencombinaties te kennen… Alvast in WordPress is dat probleem makkelijk op te lossen met plugins als WP Content Copy Protection (zoek even bij plugins naar content protection voor mogelijke alternatieven).

Je moet wel weer een plugin aan je site toevoegen. Dat is een nadeel, ook al omdat sommige plugins meteen ook online formulieren onklaar durven maken. Test het uit, zou ik zeggen.

Na installatie is het voor bezoekers simpelweg onmogelijk om bewerkingen uit te voeren zoals:

 • Ctrl + A (alle tekst selecteren)
 • Ctrl + X (tekst knippen)
 • Ctrl + C (tekst kopiëren)
 • Ctrl + V (tekst plakken)

En ja, deze functies zijn dan ook niet meer bereikbaar via de rechter muisknop… Een foto opslaan met Afbeelding opslaan als…? Ook dat kan niet.

2. Voeg een watermerk toe aan je afbeeldingen

Over foto’s gesproken: ook die zijn makkelijk te jatten. Maar je kan een watermerk (of een ander merkteken) aanbrengen op je foto’s. Bij de meeste grafische tools is zulks vrij makkelijk te regelen. En zo niet, is er ook nog Watermarkly. Diefstal van het fotomateriaal op je blog is dan weliswaar niet uitgesloten, maar het is in ieder geval duidelijk waar ze vandaan komen.

Oh ja, gebruik je zelf foto’s uit beeldbanken, let er dan op dat jij deze inderdaad mag gebruiken en bewerken. Het zou een beetje sneu zijn als je hierdoor zelf in de problemen komt.

Je hoeft niks te missen van dit blog!

Regelmatig verschijnen hier artikels om je blog nog beter te maken. Ontvang de beste tips voor jouw blog meteen in je inbox.

Je kan je op elk moment opnieuw uitschrijven. Elke mail bevat een uitschrijflink. Gebruik ‘m als deze mails jouw niet meer verder mochten helpen.

3. Pas de instellingen voor je RSS-feed aan

Veel diefstallen van content gebeuren via de RSS-feed van je blog. Hier valt een mouw aan te passen door een paar instellingen te wijzigen in WordPress zelf:

 1. ga in je WordPress-dashboard naar Instellingen
 2. kies voor Lezen
 3. scrol naar beneden tot bij het item Voor elk bericht in een feed, voeg toe
 4. selecteer er de optie Samenvatting
 5. klik op Wijzigingen opslaan

Zoals de naam het al zegt hebben RSS-lezers dan geen toegang meer tot de volledige inhoud van je artikel. Slechts de eerste paar tientallen woorden worden getoond (en je lezer is verplicht je blog te bezoeken als ‘ie het hele blogbericht wil lezen.

Meer van dat?

Conclusie?

Nogmaals, voor 100% je blog beschermen tegen copycats is wellicht uitgesloten. Maar met deze 3 tips tegen piraterij kan je wel een paar hindernissen opwerpen. Het poepsimpele “schrapen en plakken” is alvast verleden tijd.

1 reactie op “Blog beschermen tegen copycats: 3 tips”

 1. Ik heb er zelf ook geen problemen mee. De kans is dat m’n verhaaltjes door meer mensen worden gelezen en dat is wat mij betreft prima. Ga dus ook niets daar tegen ondernemen. In m’n ‘huisregels’ staat dat alles van mijn blog mag worden geleend en daar wordt vrijwel geen gebruik van gemaakt zo ver ik na kan gaan. Ik vind het wel lastig als kopieren en plakken wordt uitgeschakeld. Bij sommige slechte reageersites met captcha tik ik in kladblok en plak ik het resultaat. Als dat misgaat doe ik dat nogmaals.

  Maar de oplossing is simpel. Gewoon javascript voor zo’n ellende site uitschakelen en alles werkt weer als van ouds.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top