HomeSEOWebtexttool gebruiken: SEO wordt kinderspel

Webtexttool gebruiken: SEO wordt kinderspel

webtexttool versie 2017 ervaringen

Wil je – vooral op iets langere termijn meer gratis bezoekers naar je blog, dan moet de SEO van je artikelen zeker op punt staan. Nogal wat bloggers vinden die zoekmachine-optimalisatie een lastig karwei. Webtexttool gebruiken kan echter helpen. Meer nog: Webtexttool.com gaat er prat op van iedere tekstschrijver een SEO specialist te kunnen maken.

Wat is Webtexttool?

Deze online tool helpt je om zoekmachinevriendelijke teksten te maken. Opvallend is dat Webtexttool je live – dus letterlijk terwijl je aan het typen bent – tips, uitleg en adviezen geeft over hoe je de SEO van je artikel kan verbeteren. Webtexttool baseert zich hiervoor voortdurend op de laatste nieuwe richtlijnen van Google.

Hoe Webtexttool gebruiken in de praktijk?

Eens ingelogd op Webtexttool maak je een nieuwe pagina aan, een nieuw artikel dus. Kies als eerste de taal van je tekst. Vervolgens moet je een zoekwoord kiezen. Bepaal met andere woorden waar je artikel over zal gaan en laat vervolgens je zoekterm analyseren door Webtexttool. Binnen een paar seconden:

  1. weet je of er vaak gezocht wordt op het zoekwoord van je keuze
  2. weet je hoeveel concurrentie er is voor de zoekterm
  3. krijg je suggesties voor nog betere zoekwoorden

Idealiter ben je dus op zoek naar een zoekwoord waar vaak naar gezocht wordt, maar waar elders weinig over geschreven wordt.

Als je zoekterm gekozen is kan je door naar het volgende scherm. Het linkergedeelte heeft verdacht veel weg van een lege pagina in het dashboard van pakweg WordPress of Blogger.

De echt interessante dingen gebeuren in de tekstbalk die zich rechts bevindt. Je vindt er (bijna) alle pagina-elementen die nodig zijn voor een goed artikel. Begin met het schrijven van je stuk en rechts zie je de voortgangsbalkjes verschuiven als je iets goed doet. Veel aandacht gaat daarbij uiteraard naar je zopas gekozen zoekterm die je op een aantal plaatsen in je artikel wil zien terugkomen. Rechtsboven zie je een cirkeldiagram dat aangeeft hoever de “werkzaamheden” gevorderd zijn. Heel motiverend tijdens het schrijven!

Is je artikel klaar, dan kan je het stuk bewaren om eventueel later te herwerken en hergebruiken. Uiteraard moet het  zaakje nog worden overgebracht naar WordPress. Dat doe je het best door je tekst te kopiëren vanuit Webtexttool in HTML-modus (Source) en deze te plakken in WordPress. Let daarbij op dat je ook hier in tekst-modus staat. Op die manier neem je niet alleen de tekst maar tevens de opmaakcodes mee.

Is Webtexttool een aanrader?

Moet elke blogger Webtexttool gebruiken? Voor mij persoonlijk was de kennismaking met de tool erg aangenaam. Je krijgt bij elk item een korte uitleg in het Nederlands. De keuze van een zoekterm voor je artikel gaat wat eenvoudiger dan via de Google Keyword Planner.

Ook het feit dat je tijdens het schrijven gecoacht wordt is zeker een pluspunt. Je krijgt bovendien zeer snel een overzicht van wat er allemaal belangrijk is als je teksten wil optimaliseren voor de zoekmachines. En zoals al eerder aangehaald: het cirkeldiagram dat aangeeft hoever je gevorderd bent werkt zeer motiverend. Voor mij in ieder geval.

Leuk is de mogelijkheid om met verschillende projecten te werken. Handig als je meerdere blogs en/of verschillende klanten hebt!

Waar zitten de addertjes onder het gras?

Want ja, ook die zijn er natuurlijk. Zo is er geen integratie met WordPress (of een ander CMS). Maar daar wordt naar verluid hard aan gewerkt. In afwachting is het dus gewoon knippen en plakken. Het is wel al mogelijk om teksten te exporteren naar Word.

Anderzijds, het feit dat Webtexttool een apart platform is zorgt er ook voor dat je niet gebonden aan een bepaald CMS. Het is dus ook bruikbaar als je bijvoorbeeld via Blogger blogt. En dat kan niet gezegd worden van een plugin als Yoast SEO. Die is gratis beschikbaar, maar enkel te gebruiken op WordPress.org.

Verder gaat er erg veel aandacht naar de opmaak van de platte tekst (met zijn zoekterm). Als je een langer artikel schrijft en je zou de aanbevelingen in verband met Keyword-dichtheid opvolgen, bestaat volgens mij de kans dat je artikel niet zo prettig meer leest.

Nog vreemder vind ik dat er op geen enkele manier aandacht wordt gegeven aan linkbuilding (interne en externe links). Ook over het integreren en optimaliseren van plaatjes en andere rich content geen woord. Iets om mee te nemen bij een volgende update?

Experimentje met Webtexttool

Puur uit nieuwsgierigheid haalde ik een artikel naar Webtexttool dat volgens Yoast SEO bovengemiddeld scoort én in Google een toppositie inneemt. Diezelfde blogpost kwam in Webtexttool aan een optimalisatiescore van 34%. Waarbij ik wel eerlijk moet toegeven dat er nog een kleine 10% winst te behalen valt door het zoekwoord te verwerken in een h1-kop en een paar woordjes in het vet te zetten. Ik vind een h1-kop in een artikel echter lelijk staan en ik ben ook geen fan van vetgedrukte tekst in het artikel, tenzij het om de inleiding gaat. Het leest gewoon niet prettig en bevordert bovendien het skimmen. En daar wil ik niet aan meewerken.

Maar waar ik die andere pakweg 30% zou moeten gaan halen (ik ga ervan uit dat een score van meer dan 75% halen moeilijk zal zijn)? Ik heb geen flauw idee!

Je mag uit bovenstaand verhaal echter niet concluderen dat Webtexttool niet deugd. Het toont wel aan dat je hulpmiddelen voor SEO het best met een korreltje zout neemt. Gebruik ze om inzicht te krijgen in de wetmatigheden van SEO, als leidraad voor mijn part maar niet als een receptenboek voor apothekers. Webtexttool gebruiken om je artikelen voor de volle 100% te optimaliseren is geen garantie voor succes. Je schrijft immers niet voor Google. Je tekst moet in de eerste plaats mensen van vlees en bloed aanspreken.

Wie moet Webtexttool gebruiken?

Simpel: iedereen die het belangrijk vindt om goed vindbaar te zijn in Google met zijn blog of website. Het grote voordeel is hier dat je leert hoe zoekmachine-optimalisatie werkt zonder dat je je moet verdiepen in cursussen of het je veel tijd kost. En je hebt in ieder geval alle werkpunten en suggesties voor SEO steeds binnen handbereik.

Neem er de prijslijst van Webtexttool even bij en het is duidelijk dat hobbybloggers in eerste instantie niet tot de doelgroep behoren. Voor 99€ per jaar – het Silver-pakket – mag je 100 artikelen opslaan en 200 zoekwoorden/maand laten analyseren. Voor kleine bloggers lijkt me dit het meest aangewezen tariefplan als het prijskaartje geen bezwaar is. Er is ook een kleiner (Bronze) abonnement (49€/10 artikelen/30 analyses). Moet je echt je eerste stappen nog zetten op het gebied van SEO, dan lijkt die optie mij wat krapjes. Voor het opzetten van een statische basiswebsite lijkt dit voldoende.

Ben je beroepsmatig bezig met het schrijven voor het internet – professionele bloggers, webmasters en copywriters bijvoorbeeld – dan liggen de kaarten waarschijnlijk anders. Een abonnement op Webtexttool.com wordt dan een investering in de groei van je business. En dan mag het wat kosten neem ik aan.

Met het Gold-pakket kan je tot 500 zoektermen/maand analyseren en 500 pagina’s aanmaken. En met het Team-pakket is het mogelijk om met een groep mensen (maximaal 10) aan één en hetzelfde project te werken.

Voor de volledigheid ook nog meegeven dat ook maandtarieven beschikbaar zijn. Prijzen variëren van 4,95 tot 14,95 euro.

Oh ja, als je wil kan je Webtexttool gratis uitproberen. Er is een proefabonnement dat je gedurende 14 dagen toegang geeft tot alle functies.

[maxbutton id=”1″]

Al bij al een aanrader, helemaal als je zonder kennis van zaken toch goed wil kunnen scoren in Google!

Pro Webtexttool

  • Gebruiksgemak
  • Volledig Nederlandstalig
  • SEO mogelijk in verschillende talen
  • Yoast SEO en Google Keywordplanner in één
  • Zoekmachineoptimalisatie altijd volgens de nieuwste richtlijnen
  • Werken aan meerdere projecten (of blogs) binnen één account
  • Live coaching/advies werkt motiverend
  • SEO wordt fun!

Contra Webtexttool

  • Enkel aandacht voor tekstoptimalisatie (voor SEO)
  • Prijskaartje serieuze drempel voor hobbybloggers
  • Optimalisatiescore niet altijd even eenduidig
  • Gevaar voor over-optimalisatie?

 


*= Dit bericht kwam tot stand met medewerking van Webtexttool

 

Laatst verschenen berichten

5 reacties op “Webtexttool gebruiken: SEO wordt kinderspel”

  1. petra avatar

    Kun je mij vertellen of je er ook meer lezers door hebt gekregen???

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik begrijp je vraag. Echter, het is zeer moeilijk om daar achter te komen. Ik ben namelijk al bijna 5 jaar aan het bloggen. Het overgrote deel zonder Webtexttool…

      Bovendien staat of valt alles met de keuze van de juiste trefwoorden. Als jij je tekst optimaliseert voor woorden waar niemand op zoekt, zal je er ook geen bezoekers mee trekken.

  2. Debby avatar

    Gave winactie! Ben er wel heel erg benieuwd naar. Ik zou graag eens een degelijk artikel met een mini gids van Barcelona schrijven, daar zit ik echt al tijden tegenaan te hikken, maar gewoon omdat ik het zo graag goed wil doen. Succes met de actie en bedankt voor de leuke info!

  3. Linda avatar

    Dat klinkt wel erg interessant allemaal, probeer zelf erg bewust met SEO om te gaan en je bent nooit uitgeleerd. Het lijkt me erg gaaf om dit drie maanden uit te proberen.

  4. Barbara avatar

    Interessant Ben! Zelf ben ik niet zo snel geneigd iets uit te proberen, maar dit wil ik graag testen en daarna ook mijn bevindingen delen online, zodat meer mensen het wel of juist niet willen gaan testen. Denk dat het best kan bijdragen aan een betere ranking. Het uitproberen waard in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.