HomeTools en tips voor gevorderde bloggersGoogle Search Console gebruiken voor meer bezoekers

Consequent Google Search Console gebruiken kan je blog een serieuze boost geven. Toegegeven, de tool blijft ook in zijn nieuwste versie niet makkelijk te doorgronden. Maar het is de lijst met de 1.000 belangrijkste zoektermen voor je blog dat het tóch de moeite van het installeren waard maakt.

Wat is Google Search Console?

Met Google Search Console krijg je als blogger een goed beeld van hoe Google zelf tegen jouw site aankijkt. Op SEO-technisch vlak dan.  Bekijk af en toe de rapporten van Google Search Console om te zien of Google je blog inderdaad naar behoren kan indexeren. En als dat niet het geval is geeft deze tool aan waar de problemen zich situeren.

Vooral wanneer je het gevoel hebt dat je SEO-inspanningen niet het gewenste of verwachte resultaat opleveren, kan je hier nuttige aanwijzingen vinden.

Als doorsnee blogger zit je niet dagelijks met je neus in de rapporten va Google Search Console. Voor de meesten onder ons is de geboden info net iets te technisch. Er is echter één functie die Google Search Console met de klap onmisbaar maakt voor elke ambitieuze blogger/content marketeer! De tool – die vroeger door het leven ging onder de naam Google Webmaster Tools – geeft een lijst weer met de 1.000 belangrijkste zoektermen waarmee Google verkeer naar je blog brengt…

Daarom alleen al is Google Search Console het overwegen waard!

Google Search Console is niet te verwarren met Google Analytics, dat zich voornamelijk bezighoudt met het bijhouden van bezoekersstatistieken.

Goed om weten is dat je Google Analytics vrij makkelijk kan linken aan Google Search Console. Je hebt dan de mogelijkheid om bepaalde cruciale gegevens uit Google Search Console te raadplegen in Google Analytics. Het levert interessante inzichten op.

Google Search Console installeren

Google Search Console is gratis te gebruiken en ook  vrij makkelijk te installeren op je blog. Onderstaand filmpje toont kort de verschillende manieren hoe je Google Search Console aan je blog kan koppelen. Dat kan onder meer erg eenvoudig via de WordPress-plugin Yoast SEO.

Hoe Google Search Console gebruiken?

Dan nu nog even terugkomen op die fameuze lijst met zoektermen die deze tool on ter beschikking stelt.

Uitgangspunt is hier dat je als blogger vaak geen idee hebt via welke zoektermen je blog zoal gevonden wordt in Google (en dus welke zoektermen je blog effectief bezoekers bezorgen).

Vaak kan je immers nog heel wat meer verkeer genereren als je je artikels bewust optimaliseert voor de zoektermen aangereikt door Google Search Console. De bewuste zoektermen – ingetikt door echte mensen van vlees en bloed – geven je als het goed is inspiratie om je artikel nog wat uit te breiden (nog informatiever te maken). Soms volstaat het om gewoon de zoekwoorden in kwestie te verwerken in je stuk.

Het is echter wel opletten dat je hiermee niet overdrijft. Mordicus zoektermen in je artikel persen – keyword stuffing – heeft geen zin.