HomewetauteursrechtPlagiaat: hoe groot is het probleem? (vervolg)
, , , ,

Plagiaat: hoe groot is het probleem? (vervolg)

U vindt een mooie, sterke tekst zoals er zovele op het wereldwijde web te vinden zijn. Met een muisgebaar selecteert u (een deel van) de tekst. U kopieert de tekst. U plakt de tekst in uw blogpost. U ondertekent uw bericht en klikt op Publiceren. Een kind kan de was doen, toch?

Dat bovenstaand scenario echt niet door de beugel kan, is zo klaar als een  klontje. Ik kan me vergissen, maar ik heb het idee dat er onder bloggers betrekkelijk weinig over dit onderwerp wordt gepraat. Komt dat omdat iedere blogger zich er vroeg of laat in min of meerdere mate wel eens aan bezondigd?
Ik wilde hoe dan ook wel eens weten hoe vaak de lezers/bezoekers van De Blogtrommel met een copycat geconfronteerd werden/worden. Ik deed dus een kleine steekproef. Op de onderstaande grafiek ziet u de vraag die ik u stelde, en ook hoe u daarop antwoordde.
Dat bijna 6 op 10 bloggers geen idee heeft of zijn/haar blog ooit het slachtoffer is geworden van plagiaat verbaast me niks, eerlijk gezegd. En laten we wel wezen: u kan moeilijk voortdurend het hele internet afspeuren op zoek naar copycats die het op uw blog gemunt hebben.
Daar heeft u gelijk in, maar met Copyscape kan u snel en makkelijk nagaan of uw blog eventueel buiten uw medeweten wordt gekopieerd. Tik gewoon de url van uw blog in, druk op enter en klaar is kees. De dienst is gratis te gebruiken maar biedt tegen betaling nog meer mogelijkheden.
30% van de bloggers ontdekte – waarschijnlijk door een stom toeval – dat hun blog geplagieerd werd.
Iets meer dan de helft van die “gelukkigen” gaat ervan uit dat zulks gewoon tot het risico van het bloggen hoort.  De andere helft ondernam daadwerkelijk stappen.
Welke stappen kan u nemen als u beslist het er niet bij te laten?
  • u kan rechtstreeks op de kopiërende snoodaard toestappen en hem confronteren met het plagiaat, hem vragen de geviseerde inhoud te verwijderen.
  • u kan hem ook vragen aan het bericht de nodige wijzigingen aan te brengen (links naar uw blog te plaatsen)
  • U kan meer ruchtbaarheid aan de zaak geven door er melding van te maken op Twitter en op andere sociale media
  • U maakt melding bij Google via de zgn. DMCA
  • In uiterste nood kan u er ook voor kiezen om naar de rechter te stappen. Blogs vallen onder het auteursrecht. Indien u iemand beschuldigt van plagiaat, zal u moeten bewijzen dat u de maker bent van het origineel. In dit digitale tijdperk is zoiets (veel) makkelijker gezegd dan gedaan
12% van de respondenten is zeker van zijn stuk en zegt dat ze nooit slachtoffer zijn geweest van plagiaat. Ik vermoed dat zij ook diegenen zijn die hun blog niet openbaar maken (hun blog onvindbaar maken voor zoekmachines). Om helemaal immuun te zijn voor copycats kan u de toegang tot uw (volledige) blog blokkeren met een password.
Tot zover de resultaten van de enquête.
Citeren uit andermans blog kan wel. Zelfs zonder voorafgaandelijke toestemming van de geciteerde blogger (gelukkig maar, anders kon De Blogtrommel hier en nu ophouden te bestaan). Zorg er dan wel voor dat duidelijk is dat u citeert. U dient zich dan wel te beperken tot dat stukje dat nodig is om je punt te maken. Een complete blog van 600 woorden citeren is dus uit den boze. De bronvermelding (liefst met link) is een absolute must!
Ook het (sterk) geïnspireerd geraken door een collega-blogger is niet verboden. U kan tenslotte niet altijd het warme water opnieuw uitvinden. Zolang u uw stuk maar uw eigen stempel, een persoonlijke twist meegeeft. Laat me van de gelegenheid gebruikmaken om u veel succes te wensen met het maken van unieke content met een persoonlijk tintje!
Wil u zich verdiepen in dit onderwerp, dan vindt u hier en daar extra informatie.
Ik wil graag iedereen bedanken die hier uitvoerig commentaar heeft achtergelaten. Er gaat ook een  uitdrukkelijk woord van dank naar Petra en Wilma.U kan nog meer over plagiaat lezen in het stuk met de toepasselijke titel: Mee-eters

photo credit: bioxid via photopin cc

Laatst verschenen berichten

10 reacties op “Plagiaat: hoe groot is het probleem? (vervolg)”

  1. Rosalinde avatar

    Ah, gelukkig. Niemand heeft het in zijn of haar hoofd gehaald om blogs van By Rosalinde te kopiëren.. 😉

    Had het ook niet verwacht, maar toch handig dat er zo’n website bestaat waarmee je het kunt controleren.

  2. Ben Mualaba avatar

    @rianne: inderdaad, het ligt er maar aan hoe je ’t bekijkt… 🙂

  3. Rianne avatar
    Rianne

    Geen Wiebeltjes gekopieerd… Dat geeft een tevreden gevoel maar ook een vage teleurstelling…

  4. Nicole avatar

    @Ben, geloof me, het was niet veel bijzonders 😛 Ik kan me hun naam niet eens herinneren, eigenlijk.

  5. Ben Mualaba avatar

    @Molly: Dat je ergens een link bij plaatst is soms voldoende, maar lang niet altijd….

  6. Molly avatar

    nee er is niet gecopieerd van mijn blog, Ikzelf heb 1x een reaktie van een kunstenaar gekregen of ik zijn afbeelding weg wilde halen terwijl ook zijn link erbij stond,……nou vooruit dan maar;-)

  7. Ben Mualaba avatar

    @Nicole: ik ben nu wel nieuwsgierig naar die band in Texas, eigenlijk 🙂

  8. Nicole avatar

    Ik werd bijna zenuwachtig toen ik mijn url intikte op die site, maar gelukkig is er niks van me gepikt 😉
    Ik heb wel ooit gehad dat een foto van mij (die niet op mijn blog te vinden is) gebruikt was door een of andere band in Texas. Ik heb hen toen gemaild en gezegd dat ze het mogen gebruiken, mits ze mijn naam erbij vermelden. Toen hebben ze het verwijderd.

  9. appelig avatar

    Wat handig dat je dat met Copyscape kunt checken. Geen plagiaat nog voor mijn site, had ik ook niet verwacht.

  10. Rianne avatar

    Ik kom één resultaat tegen, maar ik durf niet op de link te klikken. Dat bericht is blijkbaar ook nog eens beveiligd dus het zal wel. Toch wel een fijn resultaat 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.