Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwen5 Pinterest tips voor bloggers die zorgen voor een boost aan traffic

5 Pinterest tips voor bloggers die zorgen voor een boost aan traffic

Dionne Knooren geeft Pinterest tips voor bloggers

Dagelijks spenderen we uren op Facebook en Instagram, maar Pinterest is een kanaal dat door veel mensen links blijft liggen en dat is doodzonde. Je kunt Pinterest namelijk ideaal als traffic booster inzetten voor je blog, website of webshop.

Mijn naam is Dionne, Pinterest marketeer en ik help bedrijven met hun Pinterest marketing. Dagelijks trek ik honderden bezoekers naar mijn blogs zonder dat ik daardoor betaal. Omdat ik vind dat meer bloggers moeten weten wat Pinterest kan opleveren voor hun blog, schreef ik vorig jaar een e-book met daarin een stappenplan hoe je ervoor zorgt dat je meer traffic naar je website kan trekken. In dit artikel vind je:

5 niet te missen Pinterest tips voor bloggers die zorgen voor een boost aan traffic

1. Zorg dat je SEO op orde is

Veel mensen denken dat Pinterest een social mediakanaal is net zoals Facebook en Instagram, maar dat is niet het geval. Pinterest is een visuele zoekmachine, wat betekent dat je het kunt vergelijken met Google, alleen dan met plaatjes. Dit houdt in dat je SEO (zoekmachinevriendelijkheid) on point moet zijn.

Dit betekent concreet dat je aan de slag moet met een zoekwoorden onderzoek. Op welke woorden wil je gevonden worden met je Pinterest account en welke synoniemen zijn interessant om te gebruiken voor je account, borden en pins? Pinterest geeft je ook suggesties voor andere, interessante zoekwoorden die je eventueel kunt gebruiken.

Zodra helder is welke zoekwoorden veel traffic genereren en relevant zijn voor jouw blog, zorg je ervoor dat deze keywords veel terugkomen in je naam, biografie, omschrijving van de borden en in je pins.

2. Claim je website

Om Pinterest als traffc booster in te zetten, moet Pinterest wel weten of jij de eigenaar bent van de website. Daarom moet je je website claimen. Dit betekent dat je eenmalig een stukje code op je website moet zetten. Dit kun je eenvoudig doen via de plugin Yoast SEO als je een WordPress-website hebt of anders invoeren via de Google Tag Manager. Op die manier weet Pinterest zeker dat je ook de eigenaar bent van de website.

Een ander voordeel van het claimen van je website, is dat je Rich pins kunt installeren. Rich pins zijn pins met meer informatie. Dus een uitgebreidere titel of een uitgebreidere omschrijving. Pinterest haalt relevante informatie van de pagina waar je in je pin naartoe leidt. De kans dat je pins gevonden worden, is een stuk groter, omdat je ook meer ruimte hebt om je zoekwoorden te verwerken.

3. Zet de basis klaar

Zodra je de twee bovenstaande stappen doorlopen hebt, is het belangrijk dat je de rest van je account klaarzet. Dat betekent dat je genoeg borden aanmaakt inclusief SEO-omschrijving (hoe specifieker de niche, hoe beter), een branded bord aanmaakt (een bord met alleen maar pins van je blog), lid wordt van groepsborden en dat je de 70/30 regel in acht neemt. Dit betekent dat je 70% eigen content op je borden hebt staan en 30% content van andere bloggers of bedrijven.

Als laatste is het belangrijk dat je geen duplicate content maakt. Dus plaats niet vijf keer dezelfde pin, want dan krijg je net als bij duplicate content op Google, een penalty.

4.Ga pins maken

Om te zorgen dat je een boost aan traffic binnenkrijgt via Pinterest, is het belangrijk dat je pins gaat maken. Heel veel pins. Voor elke blog die je schrijft maak je op zijn minst twee pins. Maar voordat je pins gaat maken, moet je eerst een template ontwikkelen. Dit kan eenvoudig via Canva, maar je kunt het ook via InDesign of Photoshop doen.

Op Pinterest is het belangrijk dat je minimaal twee templates maakt, zodat je kunt A/B testen. Je moet immers weten welk template zorgt voor de beste resultaten. Maak voor elke blog een pin in template A en in template B, na ongeveer een maand of twee ga je significant verschil zien tussen de templates.

Aan de slag!

Door voor elke blog vanaf nu (eventueel ook voor je oude blogs) telkens twee pins te maken, te zorgen dat je pins de juiste SEO-omschrijving bevatten en je pins ook te delen op groepsborden, zul je zien dat je langzaamaan steeds meer traffic naar je website trekt.

Aan het begin is het resultaat nog mondjesmaat, want een pin moet – net als een website in Google – geïndexeerd worden. Het duurt ongeveer drie maanden voordat je pins volledig geïndexeerd zijn door Pinterest. Als je ervoor zorgt dat je vanaf nu telkens pins maakt, zul je zien dat je heel veel traffic via Pinterest binnenhaalt.

5. Optimaliseer en leer

Zodra je eenmaal het trucje hebt uitgevonden en de eerste pins staan zo’n twee maanden online, is het belangrijk dat je in de data duikt. Wat zeggen de data? Welke template werkt beter dan de andere? Welke pins leveren de meeste traffic op en waarom? Je bent eigenlijk nooit klaar met A/B testen en leren. Er zijn altijd verbeterpunten. Kijk ook vooral naar de pins die het erg goed doen en probeer te
leren waarom die het zo goed doen.

Pinterest als traffic booster inzetten vergt zeker aan het begin aandacht, maar zodra je de juiste snaar gevonden hebt, kun je op een hele simpele en bovendien gratis manier heel veel traffic naar je blog trekken en daardoor meer mensen inspireren met jouw verhalen.


Mijn naam is Dionne, 29 en werkzaam als Pinterest marketeer en eigenaar van het platform Ondernemen als een baas. Ik gebruik al jaren Pinterest voor mijn eigenblogs en merkte dat ik zoveel goede resultaten behaalde, dat ik dit succes wel moest delen met andere ondernemers en bloggers. Voor ik het wist was mijn bedrijf Pinterest-Marketing geboren. Nu help ik allerlei soorten bedrijven met hun Pinterest marketingstrategie.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.