Homeop de blog afOp de blog af: Overhaar

Mijn gast van vandaag heeft eigenlijk altijd wel een verhaal. En bovendien: “Openheid beschermt beter dan het hardste pantser.” Kijk, dan kom je natuurlijk al snel bij een blog uit. Aan het woord is Marjanne, de stem achter Overhaar.

1. Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben: weet je nog wat de concrete aanleiding (of gebeurtenis) om met Overhaar  te beginnen?

M: Door aanmoediging na de metamorfose bij De Bijenkorf om een stukje te schrijven voor de digitale nieuwsbrief. De laatste Dolle Dwazen Dagen werden een feit, 2013.

2. Met welke ambitie startte je destijds je blog? Streef je een bepaald doel na?

M: Mijn gedachtes te delen, want ik heb altijd wel een verhaal en ben veel alleen thuis, zodoende houd ik de lijnen met de buitenwereld open.

3. Leuke blognaam heb je gekozen! Was het makkelijk om een keuze te maken?

M: Dank je voor het compliment ‘OverHaar’ zit vast aan mijn natuurlijke krullen, die optimaal waren gekleurd en gekruld bij de kapper tijdens die metamorfose bij De Bijenkorf.

Ik bleek ooit de blognaam Gekrulde haren, gekrulde zinnen te hebben gekozen. Toen ik hulp kreeg en er voor mij een blog werd aangemaakt, bleek die naam niet meer beschikbaar. Bij WordPress zaten mijn gegevens toch aan Gekrulde haren, gekrulde zinnen vast. Over Mij, Over Haar..! Ik vond mijn volledige naam teveel van het goede in 1 keer en wel erg lang.

4. Geef één goede reden waarom iederéén je blog zou moeten bezoeken.

M: Oh, dat is teveel eer hoor! Niet iedereen moet. Iedereen mag. Ik schrijf veel voor mezelf en nu deel ik ook wat ik schrijf. Ik beleef er plezier aan om te schrijven en te delen.

5. Is je denken over je blog (of het bloggen) veranderd in de loop der tijd? Is je blog gaandeweg van opzet veranderd?

M: De lay-out is al een paar maal veranderd, vanwege mijn onrust die ik heb ervaren de laatste jaren. Van de hak op de tak, van een recept tot de verdrietige gebeurtenissen in mijn leven.

Mijn blog veranderde nog meer van inhoud omdat ik de diagnose darmkanker kreeg. De familie en vrienden hield ik op de hoogte van mijn wel en wee, door middel van een Email.

Door het meeleven op social media, na de diagnose en behandeling ben ik die brieven ook in een blog gaan plaatsen. Dan een foto bij de blog zoeken vind ik een sport op zich.

Wel wil ik graag in mijn blog wat luchtigheid meegeven, omdat het leven soms als zwaar zat is en niet alleen voor mij en mijn gezin.

6. Op je blog praat je open over je gezondheid en je beperkingen. Twijfel je nooit of je niet te veel van jezelf prijsgeeft?

M: Prive is privé. Ik praat over mijn leven en dat gaat voor een groot deel over het in balans blijven met alle diagnoses en beperkingen die dat met zich meebrengt. Twijfel is er zeker over wat ik blog.. Wat voor mij soms gewoon is, komt bij de ander soms aan als .. nou nou.. zo hee.. Ik probeer zo algemeen te blijven en toch juist heel persoonlijk, want het is mijn verhaal en mijn blog en zal deze aanpassen als dat wordt gevraagd.

Waar ligt voor jou de grens?.

M: Tot vorig jaar zei ik; ‘mijn moeder en kinderen lezen mee” Mijn moeder als grootste fan van mijn OverHaar overleed in nov. 2016 bijna 91 jaar oud. Zij las op haar Ipad, mijn blogs en reageerde er altijd op. Via de telefoon of als ik haar zag. Vanwege haar hardhorendheid en omdat het toch allemaal iets trager ging, was ze blij als ze het nog eens na kon lezen en haar vraag kon stellen. Prive is privé! Het moet wel gezellig blijven met mijn gekrulde zinnen, ook al zijn de onderwerpen soms wel pittig en zwaar, dat besef ik wel.

Als mijn man, kinderen worden genoemd in mijn blogpost zal ik dat niet bij hun volledige naam genoemd doen, dat zal ik ook niet doen bij familie / vrienden.

Blij ben ik met de moedgevende reacties op mijn blog, dank daarvoor!

Marjanne

7. Zijn er dingen omtrent je blog(gen) die je – achteraf gezien dan – liever bij voorbaat had geweten?

M: Ik had me beter eerst moeten verdiepen in het fenomeen WordPress. Het bloggen an sich is door durven en doen zover als ik nu ben.

8. Kan je wat vertellen over de grootste fout die als blogger ooit maakte?

M: NEEN ;-)) schiet me niets te binnen.

Heb je (als blogger) ergens spijt van?

M: Dat ik een blogcursus ging doen en er eigenlijk helemaal geen tijd en energie voor had, om het even zomaar tussendoor te doen, jammer voor gemiste kans.

9. Heb je grote voorbeelden als het om bloggen gaat?

M: Ik lees met veel plezier veel blogs, meer dan boeken. Houd van diverse achtergronden en stijlen. Ja, die heb ik en ook hier noem ik geen namen.

10.Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

M: Dat Jou blog lezen niet hetzelfde is als jouW blog lezen!

11. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

M: Aanmoediging om te durven doen, te durven opschrijven wat mij bezighoudt en te delen. Complimenten krijgen van hen die al jaren hun geld verdienen met schrijven van teksten, publicaties, columns, boeken en blogs. Ik bloos nog steeds van deze complimenten.

Want ik ben niet punctueel met mijn interpunctie, omdat ik schrijf zoals ik praat. Bij twijfel voel ik dan de bemoediging om toch weer eens een blog te posten. Ik ben een opschrijver. ‘Je hoeft tenslotte niet dat compliment te maken’ zo pep ik me op ;-).

12. Antwoord kort en krachtig:

 • Dankzij mijn blog … Blijf ik de aansluiting houden met de buitenwereld, bij hen die mij lezen en ik die andere blogs blijf lezen en reageren.
 • Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is … Dat ik te snel op publiceerknop druk en daarna nog allerlei wijzigingen aanbreng, dit moet erg verwarrend zijn bij het teruglezen.
 • Vlaamse bloggers zijn… Heerlijk in hun taalgebruik.
 • Nederlandse bloggers zijn… Wolliger en diverser, maar ik lees meer Nederlandse bloggers.
 • De meeste inspiratie voor mijn blog haal ik bij… Het nieuws, maar mijn mening is nooit goed onderbouwd in mijn eentje, want geen directe feedback. Dus als het klaar is, is het klaar. De Blogs over recepten en waar ik letterlijk en figuurlijk tegenaan loop, gaan me het beste af!
 • De grootste voldoening bij het bloggen is… Als ik er blij mee ben, en als tie online staat en dat er dan zelfs reacties komen dat verbaast me keer op keer.
 • Nadelen aan het bloggen zijn er ook, namelijk… Eenzijdig bekeken kant van het verhaal wat ik typ en dan moet het ook nog voor iedereen leesbaar zijn. Geen collega’s voor overleg of een diagonale meelezer mis ik wel. Ook daar is mee te leven.
 • Het grootste misverstand over bloggen is … Is er een misverstand ? 😉
 • Ik stop met bloggen als … Als mijn vingers en armen de vaardigheid van tien vingers blind typen niet meer aankunnen of het delen mij niet meer past.. www.fshd.nl
 • Reacties van lezers zijn… Bemoedigend, enthousiasmerend, steunend! Fijn dat men de moeite neemt om te reageren, in welke vorm dan ook: Hartstikke Bedankt!

13. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip”?

Plezier ontwikkelen in het doen wat je leuk lijkt en vindt. Als dat een blog schrijven is; Doen. Gewoon Doen! Ook jij kan dit!

Zo, met deze warme call-to-action komt er een einde aan dit interview. Ik bedank Marjanne voor de tijd en de openhartigheid, en jouw voor het volgen tot aan het eind. Bezoek zeker Overhaar voor een stevige portie gekrulde zinnen en meer.Eén reactie op “Op de blog af: Overhaar”

 1. Marjanne56 avatar
  Marjanne56

  Wat leuk om mijn reacties terug te lezen in jouw blog! Dank voor de vraag / vragen, het duurde even maar dan heb je wat!
  Veel leesplezier!
  Bloggroet, Marjanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.