Homeop de blog afOp de blog af: Freelennse

Op de blog af: Freelennse

freelennseBlogs ontdekken en lezen is erg leuk. Maar het verhaal achter een blog – door de ogen van diens maker – vind ik minstens even interessant. Daarom deze rubriek “Op de blog af” met intervieuws met bevlogen bloggers. Ditmaal vertelt Lenneke over haar blog, Freelennse.nl.

1. Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben: weet je nog wat de concrete aanleiding (of gebeurtenis) om met Freelennse te beginnen?

L: Zeker! Ik schrijf al mijn hele leven, maar op een gegeven moment zag ik dat steeds meer mensen hun schrijfsels online deelden. Dat leek mij ook onwijs leuk, dus startte ik een gratis blog met WordPress. Dit was rond Kerst en ik kreeg van een lieve vriend een kaartje in de brievenbus met heel veel confetti en een kaartje waarop stond dat ik een echt domein verdiende en dat freelennse.nl geboren was. Zo lief!

2. Met welke ambitie startte je destijds je blog?

L: Het enige wat ik wilde was dat ik mijn stukken online kon delen. Eerder schreef ik altijd gewoon in een tekstverwerker, maar je raakt die losse stukken toch snel kwijt in de zee van bestanden die op je computer staan. En natuurlijk leek het me ook leuk als mijn schrijfsels gelezen én gewaardeerd zouden worden. Ik had geen idee wat ik moest verwachten.

3. Was het moeilijk een naam te kiezen voor je blog? Hoe verliep het keuzeproces?

L: Ik vond het helemaal niet moeilijk om een naam te kiezen. ‘Freelennse’ is een verbastering van ‘freelance’. ‘Lenn’ is een deel van mijn naam en tegelijkertijd staat ‘lens’ voor mijn liefde voor fotograferen. ‘Free’ is ook een woord dat bij me past. Ik hou van vrijheid en heb ook niet voor niets een tatoeage die ‘vrij om te gaan’ betekent. Eigenlijk kwam dit zomaar in me op en heb ik geen andere opties bedacht.

4. Waar staat je blog over 5 jaar?

L: Eerlijk? Geen idee. Ik schrijf puur omdat het voor mij ontspannend werkt. Zolang ik kan lezen en schrijven, ben ik gelukkig. Natuurlijk hoop ik dat steeds meer mensen mijn blog lezen én waarderen, maar ik heb geen doelstelling.

5. Geef één goede reden waarom iederéén je blog zou moeten bezoeken.

L: Eéntje maar? Omdat ik met humor schrijf over dingen die voor veel mensen herkenbaar zijn.

6. Is je denken over je blog (of het bloggen) veranderd in de loop der tijd? Is je blog gaandeweg van opzet veranderd?

L: Freelennse.nl is nooit van opzet veranderd. De opzet is en blijft altijd hetzelfde: ik schrijf wat ik kwijt wil.

“Als ik dit tik, lig ik lekker in bed. Dik aangekleed weliswaar. Mijn laptop verwarmt me en ik lig te luisteren naar mensen die door de sneeuw lopen. Maar ik kan ook bloggen als ik op school moet wachten op het volgende college, in de bus of gewoon aan mijn keukentafel. Het kan overal en die vrijheid vind ik fantastisch.”

Lenneke

7. Kan je wat vertellen over de grootste fout die als blogger ooit maakte? Heb je (als blogger) ergens spijt van?

L: Spijt is een groot woord, maar ik vind het wel jammer dat ik af en toe een groot gat heb laten vallen in het publiceren van blogposts. Dit had wel redenen, maar dat is het enige wat ik in de toekomst heel graag wil voorkomen.

8. Heb je grote voorbeelden als het om bloggen gaat?

L: Lastige vraag. Ik vind bijvoorbeeld Ikbenirisniet.nl onwijs leuk en ik vind dat ze het goed doet met publicaties in tijdschriften en zo. Zelf zou ik nooit over duurzame dingen kunnen bloggen. Iris lijkt me een heel tof persoon en ik vind haar drive fascinerend.

9. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

L: Taalfouten. Vreselijk. En uitgekauwde onderwerpen.

10. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

L: ”Jij schrijft zó leuk! Je moet een boek uitbrengen, want ik wil het kopen.”

11. Antwoord kort en krachtig:

 • Dankzij mijn blog kan ik… mijn ei kwijt.
 • Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is ..tijdgebrek. Met een fulltime baan is het lastig om genoeg tijd aan je blog te besteden.
 • De ideale lengte voor een blogpost is … wanneer je je punt hebt gemaakt. Als iets goed is, mag het van mij gerust een lange blogpost zijn.
 • De meeste inspiratie voor mijn blog haal ik uit… het leven. Ik schrijf over dingen die ik meemaak, dingen die ik zie, dingen die ik denk.
 • De grootste voldoening bij het bloggen is… het gevoel als je iets online kan zetten waarvan je denkt: ‘dit is écht goed gelukt’. En complimenten van lezers.
 • Nadelen aan het bloggen zijn er ook, namelijk… ik kan werkelijk geen nadeel opnoemen.
 • Het grootste misverstand over bloggen is … dat iedereen alles over je weet, omdat je dat allemaal online gooit en dat dat je op wat voor manier dan ook ooit dwars zal gaan zitten. Oh, en dat het ‘maar gewoon simpel stukjes tikken is’.
 • Ik stop met bloggen als … ik er niet meer gelukkig van word.
 • Reacties van lezers zijn… fantastisch.

12. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip”?

L: Blijf altijd dicht bij jezelf. Dit klinkt misschien onwijs suf, maar ik houd niet zo van regels als ‘je moet elke dag bloggen’ en ‘promoot jezelf overal voor het grootste aantal lezers’. Ik blog vooral omdat ík het leuk vind en ik wil dat de lezers dat ook voelen in mijn schrijfsels. Ik denk dat mijn plezier in het leven en in het bloggen en mijn humor mijn sterke krachten zijn en daarmee freelennse.nl personaliseren.

Ik onthoud vooral:

 • Dat originele cadeaus een gedroomde aanleiding kunnen zijn om over te stappen op een blog op eigen domein
 • Dat je het wat het bloggen betreft meestal niet te ver moet gaan zoeken
 • Dat zelfs de sufste blogtips vaak niet eens zo slecht zijn

Zo, we zijn aan het eind gekomen van dit interview. Wij – Lenneke en ikzelf – danken je voor je aandacht. Bezoek zeker ook Freelennse.nl als je een humorvol blog wil ontdekken dat niet voor één gat te vangen is!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.