Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenLezers betrekken bij je blog

Lezers betrekken bij je blog

Lezers betrekken bij je blogVerover Google en het succes van je blog volgt haast vanzelf. Ongelijk hebben ze natuurlijk niet, die SEO-specialisten. Toch is die zoekmachineoptimalisatie van je blog minder dan het halve werk. Lezers betrekken bij je blog daar komt het écht op aan!

Want je kan zeggen wat je wil, op termijn heb je bar weinig aan verkeer uit zoekmachines als je er niet in slaagt een deel van dat bezoek ‘dieper je blog in te sleuren’ of het vaker te laten terugkeren.

Maar ‘lezers betrekken bij je blog,’ hoe doe je dat? 6 tips.

 

1. Maak splijtende content

Je weet wel: van die blogposts waar geen fatsoenlijk mens omheen kan wegens te vermakelijk geschreven en/of te erg aansluitend bij een probleem van je lezers. Op welk moment (van de dag) je je stuk online zet maakt niet zo gek veel uit, maar het helpt als er enige systematiek in zit.

 

2. Spreek jouw eigen taal

Maar houd tegelijkertijd rekening met de taal van je (beoogde) fanbase. Het heeft weinig zin puberende tieners aan te spreken als een volleerd notaris of advocaat. Het omgekeerde is trouwens even onzinnig.

 

 3. Zwengel de discussie aan

Niet alleen door simpelweg reacties op je blog toe te laten. Ook de manier waarop je je argumentatie opbouwt (of juist niet), je het debat in goede banen leidt, kan je lezer er toe aanzetten om in de pen te kruipen. Uiteraard mag je daarbij niet aarzelen om in de clinch te gaan met iemand die het niet met je eens is. Houd het wel beschaafd en hoed je voor dovemansgesprekken.

 

4. Blijf herkenbaar, eerlijk en consequent

Waar het om draait is dat lezers en bezoekers die jouw blog een handvol keren hebben bezocht, je stijl en stem herkennen, weten wat er te rapen valt en wat niet. Toon duidelijk waar je voor staat en probeer vooral te doen wat je belooft. Dat alles zal ervoor zorgen dat mensen jouw blog blijven bezoeken. Als het goed is zijn je volgers bereid je blog te delen en aan te bevelen, niet zelden zonder je stuk ook daadwerkelijk te hebben gelezen. Het feit dat jij het bericht schreef is al voldoende.

 

5. Noem iedereen bij naam

Iedereen vindt zijn/haar naam het mooiste woord ter wereld. Vooral daar waar het complimentjes betreft, natuurlijk. Dé manier om banden aan te halen met collega-bloggers. Een manier om fans te maken! Haalde je de mosterd voor je artikel bij andere bloggers, wees dan niet te beroerd om naar hun blog te verwijzen met een link. Uiteraard geldt hetzelfde principe op Twitter en andere social media.

Zeker al beginnend blogger is het van belang regelmatig in de statistieken van je blog te duiken en te kijken naar de ‘verwijzers’ van jouw blog. Met andere woorden: via welke sites en blogs zijn mensen op jouw blog terechtgekomen? Klik de betreffende link aan, bezoek de blog en maak contact met de eigenaar. Dat kan bijvoorbeeld door hem of haar te gaan volgen op social media of door een opvallende reactie achter te laten op diens blog.

 

6. Kom je er niet uit? Roep een hulplijn in!

Lezers betrekken bij je blog, het kan nog altijd het makkelijkste door hen uitdrukkelijk om hun mening te vragen. Naar een praktijkvoorbeeld hoef ik niet ver te zoeken.

Tijdens de voorbereiding van Blogtrommel.com twijfelde ik lang over de naam van dit blog. Na veel gepieker vroeg ik mijn volgers om suggesties, maakte een shortlist – met een paar eigen voorstellen – en gooide die in een poll. Enfin, je weet welke suggestie als winnaar uit de bus kwam.

Deze manier van werken had het voordeel dat ik al heel wat nieuwsgierigheid, animo en buzz genereerde bij potentiële volgers nog voor ik één letter had geblogd…

photo credit: lumaxart via photopin cc


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.