HomeKennisbank bloggen voor beginnersEen blog beginnen?Bloggen op eigen domein

Bloggen op eigen domein

Ben je een hobbyblogger, dan zou je misschien geneigd kunnen zijn dat “bloggen op eigen domein’ af te doen als een wat overroepen en bovendien nodeloos ingewikkelde prestigezaak. Dat is natuurlijk je goed recht. Maar je kan er niet om heen dat zo’n blog op een eigen domeinnaam enkele niet te versmaden voordelen heeft. Zeker wanneer je met wat meer ambitie gaat bloggen.

Bloggen op eigen domein?

Anders dan bij gratis bloggen ben je hier wel degelijk volledig eigenaar van je blog. Het betekent in het kort dat je een domeinnaam/internetadres/url koopt, er (meestal) voor een jaar eigenaar van bent, koopt een bijbehorend hostingpakket om WordPress.org op te installeren. De url van je blog is dus http://jouwblognaam.com of http://jeweblog.be of iets dergelijks. Net wat je leuk vindt, bij jou(w blog past én – heel belangrijk – nog beschikbaar is.

Dit in tegenstelling tot bij gratis bloggen waar in feite een (sub)domein neemt en het hostingpakket er gratis bovenop krijgt.

Webhosting en domeinnamen?

Wil je echter op dat domein ook een site laten draaien dan heb je ook een hostingpakket nodig. Met zo’n hostingpakket huur je eigenlijk (eveneens voor een jaar) je harde schijfruimte op het web. Hier kan dan in dit geval je blogsoftware op worden geïnstalleerd en worden ook je berichten, pagina’s, foto’s en andere bestanden, je reacties die door lezers worden achtergelaten en je reservekopieën bewaard.

Webhosting en domeinnaam zijn dus twee verschillende dingen maar wil je bloggen (op een eigen domein), dan kan het één niet zonder het ander. En het is perfect mogelijk om je domeinnaam bij bedrijf X aan te kopen en je hostingpakket bij bedrijf Y. Ook is het mogelijk je domeinnaam aangekocht bij bedrijf Y, over te hevelen naar bedrijf Z. Dit gebeurt middels een zogenaamde “verhuiscode.” Men is verplicht die code op eenvoudig verzoek vrij te geven. Voor je eigen (gebruiks)gemak is het echter aan te raden webhosting en domeinnaam bij eenzelfde hostingprovider te betrekken.

Start je een gratis blog bij Blogger of WordPress.com dan heb je ook de mogelijkheid om een eigen domeinnaam te nemen. De voorstellen zien er op het eerste gezicht erg aanlokkelijk uit. Je blog op eigen domein is slechts een paar muisklikken en een betaling van je verwijderd. Persoonlijk zou ik daar nooit ofte nimmer voor kiezen. Je gaat dan immers een contract aan met een partij die je niet of nauwelijks kent, moeilijk bereikbaar is in geval van calamiteiten en bovendien je taal niet spreekt. Dat moet je niet hebben! Voor WordPress geldt bovendien dat de voorgestelde tariefplannen nogal gepeperd zijn. Ik heb stellig de indruk dat men hier – letterlijk – munt probeert te slaan uit de onwetendheid/onervarenheid van bloggers!

Meer informatie over het kiezen en kopen van domeinnamen.

Ook via Blogger kan je dus een domeinnaam kopen, weliswaar alleen een .com-adres. Als je al een domeinnaam hebt kan je deze wel koppelen aan Blogger. Bij mijn weten is dat niet mogelijk via WordPress.com

WordPress installeren om te bloggen op eigen domein

Eens je je domeinnaam en webhosting in orde hebt gebracht kan je WordPress.org op je domein installeren. Dat klinkt verschrikkelijk technisch maar het is eigenlijk allemaal niet zo moeilijk. Het kan ook zijn dat je hostingbedrijf dat voor jou in orde brengt bij wijze van extra service.

Wat kost bloggen op een eigen domein?

Ik heb mij altijd enigszins verbaasd over de democratische prijzen van zo’n domeinnamen. Meestal varieert de prijs ervan ergens tussen de 7 en de 10 euro per jaar. De .com- en .eu-domeinen kunnen een ietsje duurder uitvallen.

Wij willen gaan bloggen en dus hebben we ook hosting nodig. Die tarieven kunnen erg van elkaar verschillen. Ze gaan van 0 euro bij een tijdelijke actie over enkele tientjes tot een veelvoud daarvan voor grote websites met veel grafisch materiaal. Om je een idee te geven: voor Blogtrommel.com gebruik ik een Medium-pakket bij Justhost.nl, goed voor 600MB aan opslagruimte en 10GB aan dataverkeer. Ruim voldoende voor een gemiddelde blogger, mits je niet te royaal rondstrooit met foto’s en andere digitale media. Kostprijs van dit alles: een kleine 40 euro per jaar (domeinnaam inbegrepen).

Wie een beetje rondkijkt kan allicht goedkopere oplossingen vinden. En dan is het de vraag wat je daarvoor in de plaats krijgt. Over Justhost.nl niks dan lof, trouwens. Betrouwbare servers, dagelijkse back-ups, mails in verstaanbaar Nederlands, advies op maat, medewerkers die niet te beroerd zijn om zelf een en ander recht te trekken indien nodig, problemen – die zelden voorkomen overigens – die nooit langer dan een halfuur bestaan, het zit allemaal in de prijs inbegrepen. In geval van ernstige problemen blijkt zo’n (goed) hostingbedrijf plots zijn gewicht in goud waard te zijn!

Waarom zou je gaan bloggen op eigen domein?

a) Meer vrijheid, extra mogelijkheden

Het valt allemaal samen te vatten in twee woorden: “vrijheid” en “(meer) mogelijkheden.” Je bent zelf eigenaar van je blog en je hebt niet te maken met beperkingen van een gratis blog. Gebruik je WordPress.org dan heb je meteen ook toegang tot duizenden plugins die je blog verfraaien, je lezer meer mogelijkheden bieden en je leven als blogger aanzienlijk vergemakkelijken. Dit in tegenstelling tot het gratis WordPress.com, dat een veel meer “gesloten” systeem is waar de mogelijkheden heel sterk afhangen van het gekozen WordPress-theme. Het maakt het je allemaal een stuk makkelijker om je blog echt uniek te maken. Zowel qua look & feel als qua gebruiksgemak voor je lezer/bezoeker.

b) Meer focus, een groter engagement

Omdat je voor je blog betaalde ben je waarschijnlijk meer gemotiveerd om te blijven bloggen, je blog te blijven verbeteren, het onderste uit de kan te halen. Eén en ander zorgt vaak voor die extra drive die je nodig hebt om stug door te gaan. En mocht je blog toch indommelen, dan krijg je eens per jaar een serieuze wake-up call wanneer de factuur voor je domeinnaam en webhosting in de bus valt.

c) Je wordt als blogger meer au serieux genomen

Hoewel je als blogger met met evenveel of zelf meer ernst van start kan gaan met Gezondontbijten.wordpress.com, krijg je met Gezondontbijten.nl naar alle waarschijnlijkheid veel sneller een voet tussen de deur. Zo’n gratis blog straalt hoop en al goedbedoeld amateurisme uit. En een zekere tijdelijkheid ook. Alles is perceptie tegenwoordig, en op het internet al helemaal. Niks mis met goedbedoeld amateurisme overigens, maar als je blog meer voor je is dan zomaar een vrijblijvende hobby, overweeg dan toch maar een blog op eigen domein. Wil je je blog op de een of andere manier zakelijk inzetten dan is een gratis blog zeker geen optie. Hoe wil je trouwens klanten aantrekken als je niet eens bereid bent enkele tientallen euro in een blog te pompen?

d) Je blog wordt makkelijker vindbaar

Dat begint al bij de url van je blog. Gezondontbijten.wordpress.com bekt een stuk minder lekker dan Gezondontbijten.nl, niet? En welke van de twee varianten is het makkelijkst te onthouden of op te schrijven (op een feestje bijvoorbeeld)? Bovendien, veel browsers en zoekmachines mogen dan al een uitgebreide auto-correctie functie hebben, iemand die niet vertrouwd is met het blogwereldje vergeet gegarandeerd de wordpress.com of blogspot.com in te tikken. Gevolg? Er komt eerst nog een ommetje langs Google aan te pas. Je wil niet weten hoeveel verkeer je misloopt omdat men niet per direct op je blog terecht komt.

e) Je blog is makkelijker te optimaliseren voor Google

Objectief gezien is er voor Google geen enkele reden om gratis blogs per definitie slechter te laten scoren in de zoekmachines dan blogs op een eigen domein. Toch is dat vaak het geval. Waarom? Ik kan niet in de keuken van Google kijken maar toch zou ik twee mogelijke oorzaken durven aanbrengen:

  • De hierboven genoemde reputatie van “gebrek aan serieux”
  • Het feit dat veel bloggers op een gratis domein doorgaans weinig kaas hebben gegeten van SEO (men denkt dat het niet kan of gewoon niet nodig is)

Blog echter op een eigen domein en er zijn tal van mogelijkheden en hulpmiddelen om de zoekmachineoptimalisatie van je blog goed op orde te krijgen zonder al te veel technische kennis. Eens je de basisprincipes onder de knie hebt, is die SEO Redelijk eenvoudig toe te passen. Via de WordPress-plugin SEO by Yoast bijvoorbeeld.

Nadelen van bloggen op eigen domein?

Buiten het feit dat het geld kost, dan?

Daar waar je bij een gratis blog binnen de 20 minuten online bent heeft een blog op een eigen domein toch wel wat meer voeten in de aarde. Alles wat je nodig hebt om een mooi blog te maken wordt je hier niet kant en klaar aangeleverd. Het vergt allemaal geen grote kennis en kunde, maar het is soms wat zoekwerk eer alles naar behoren draait.

Blog je met WordPress dan heb je mijns inziens twee enorm grote voordelen:

  1. Oneindig veel mogelijkheden om je blog te personaliseren
  2. Het krioelt op het web van de hulpbronnen voor WordPress(.org) zodat je meestal vrij snel een oplossing vindt bij eventuele problemen

En dan het grootste nadeel van bloggen via WordPress op je eigen domein: de veiligheidslekken. Ze zijn een constante bron van ergernis en aandacht. Wederom ook hier meestal geen specialistenwerk, maar wel iets om constant alert op te zijn.