Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenHet geheim van een succesvol blog? Trigger je lezer (deel 3)

Het geheim van een succesvol blog? Trigger je lezer (deel 3)

het geheim van een succesvol blog. triggers

het geheim van een succesvol blog. triggersHet echte succes van je blog, dat staat of valt met de mate waarin je erin slaagt in te spelen op de drijfveren van je lezer. En laten we er geen doekjes om winden: je moet bij momenten schaamteloos gebruik durven maken van die drijfveren om bezoekers en lezers echt te triggeren.

We overliepen al 7 drijfveren in deel 1 en deel 2 van deze reeks.

Trigger je lezer, speel in op zijn drijfveren

Drijfveer 8: hoge verwachtingen

Er kan een enorme (aantrekkings)kracht uitgaan van het feit dat je hooggespannen verwachtingen creëert.  Het is een beetje zoals kinderen in de aanloop naar Sinterklaas. Het moment dat de sint op bezoek komt – en een van zijn zotte helpers bij die gelegenheid begerenswaardige cadeautjes door de schoorsteen mikt – is superleuk. Maar alle gedruis om en rond zijn aankomst zorgt voor minstens de helft van de lol.

[wp_ad_camp_3]

Productlanceringen – met previews, teasers, persberichten, aantrekkelijke lanceringsvoorwaarden, enzovoort – werken eigenlijk precies zo.  Idem voor trailers van bioscoopfilms. Allemaal hebben ze tot doel suspense op te bouwen, mensen nieuwsgierig, ja zelfs hebberig maken! Immers, het zijn de hebberigen en nieuwsgierigen die actie ondernemen…

…waarbij ik me dan wel weer de bedenking maak dat torenhoge verwachtingen vroeg of laat zullen moeten worden ingelost. Ik denk terug aan de kleine die vol spanning en ongeduld op de cadeautjes heeft gewacht, maar – al dan  niet stiekem – teleurgesteld is. Of zeer snel op de nieuwe speelgoedjes uitgekeken geraakt.

Drijfveer 9: status

De meesten van ons hechten in min of meerdere mate belang aan status. Niet dat we dan van de daken schreeuwen, maar wie eerlijk is met zichzelf kan niet anders dan toegeven dat status, het zich op de een of andere manier verheven voelen boven de mensen in je directe omgeving, een sterke drijfveer is.

De dure auto op je oprit die zoveel mooier/beter is dan die van je buren, de nieuwste Iphone, die rolex,… Je kan er respectievelijk mee van a naar b komen, mee telefoneren en aan de weet komen hoe laat het is. Maar doen ze dat nu werkelijk zoveel beter dan de goedkopere alternatieven?

Enfin, je koopt een gebruiksvoorwerp dat (hopelijk) praktisch of nuttig is, maar daarnaast koop je ook een merk, een beleving om aan je omgeving te laten zien dat het je goed gaat.

Drijfveer 10: sociale bewijskracht

We houden onszelf voor dat wijzelf elke beslissing volledig autonoom nemen. Maar in feite zijn we kuddedieren van het zuiverste soort. Instinctief laten we ons vooral leiden door diegenen die ons zijn voorgegaan.

Niet voor niets zijn kreten als “85% van de vrouwen zou deze shampoo aanbevelen aan hun vriendinnen!” en 10.000 klanten gingen u voor.” schering en inslag in het reclamewereldje. Door in je artikels te verwijzen naar grote groepen mensen die “de stap” met succes hebben gezet, win je aan overtuigingskracht.

En trouwens, wat is de echte functie van het Facebook-widget op je blog? Ja, je laat zien dat je ook op Facebook te vinden bent. Daarnaast toon je ook het aantal mensen dat jouw pagina leuk vindt. Geen toeval! Bovendien, wanneer je bezoeker is ingelogd op Facebook worden indien mogelijk de foto’s van diens vrienden getoond. Evenmin toeval.

Drijfveer 11: het referentiekader en vergelijkingen

Hoe maak je lezers warm voor concepten, ideeën, diensten en producten die ze nog niet kennen of onvoldoende vertrouwd mee zijn?

Dat gaat het makkelijkst door een simpele vergelijking te maken tussen jouw idee of product en iets waar je doelpubliek wél mee vertrouwd is. Een voorbeeldje. Om het misverstand te counteren als zou een blog op een eigen domein een dure zaak zijn, zeg ik onomwonden dat een blog op eigen domein niet veel meer kost dan een avondje bioscoop met z’n tweeën…

Nog in hetzelfde hoekje vinden we de volgende truc:  je biedt het beste en meest volledige product aan tegen een prijs die slechts een fractie hoger ligt dan die van het basisproduct.

Zo, dit waren weer vier speerpunten in het spelletje Trigger je lezer. Stay tuned voor deel 4!

Foto: via Shutterstock.com


Eén reactie op “Het geheim van een succesvol blog? Trigger je lezer (deel 3)”

  1. Anna Berg avatar

    Interessant. Mijn eerste drijfveer is schrijven over wat me bezighoudt. Als anderen daar wat aan hebben, is dat mooi meegenomen maar ik heb nog nooit gedacht aan middeltjes om meer bezoekers te lokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.