Homesocial mediaHoe en waar welke content delen? Is het één pot nat?
0
(0)

“Waar de f*ck moet ik m’n updates delen?” vroeg collega Falco zich onlangs af. Ik snap zijn vertwijfeling. Als blogger wil ik vooral mijn bezoekersaantallen verhogen, en dus antwoord ik: “Waar welke content delen, het maakt niet zoveel uit. De manier waarop je het doet des te meer.”

Woud aan social media

Vroeger was het simpel. Er waren geen social media en dus kon je langs die weg ook geen reclame maken voor je blog. Dat is nu wel even anders: Facebook, Twitter, Snapchat, LinkedIn, Pinterst en andere Instagrams, je kan ze allemaal gebruiken om je blog (of je andere creatieve uitspattingen) onder de aandacht te brengen. Je zou dus kunnen vrezen dat je volgers een overload aan info te verwerken krijgen. Maar dat valt in de praktijk nogal mee.

[wp_ad_camp_3]

Versplinterd publiek

Menig blogger gaat uit van de idee dat elke volger hem/haar volgt via elk social media-platform waar je een (actief) account hebt. Dat is natuurlijk niet zo. Je lezer volgt je het liefst via de kanalen die ‘ie zelf ook het liefst gebruikt. Op de momenten dat het hém uitkomt. En last but not least, het is niet omdat je update in de timeline van je volger opduikt, dat hij die ook opmerkt, laat staan aanklikt.

Daarbij komt nog: de tijden waarbij iedere volger alles te zien krijgt wat wij op social media gooien ligt achter ons. Door de wijzigende algoritmes op social media worden veel updates immers gewoon weggefilterd.

Enfin, ziet iemand 6 keer dezelfde boodschap passeren – wat je toch moet zien te vermijden, dan heb je waarschijnlijk te doen met een rasechte social media-stalker…

Waar welke content delen?

Het is trouwens nog maar de vraag of je per se alles moet delen op ieder netwerk. Elk social media-platform is specifiek. Je trekt er met andere woorden een andersoortig publiek mee aan. Ook niet alle content werkt overal even goed.

Zo is het misschien niet zo slim om je vakantiefoto’s met ontblote bast, bloemetjes-short en lichtjes aangeschoten te delen op LinkedIn. Evenmin kan je op Pinterest wat uitrichten als je niet beschikt over mooie (uitgelichte) grahics.

De vraag waar welke content delen speelt wat mij betreft niet echt. Je deelt gewoon alles, nadat je jezelf 2 belangrijke vragen hebt gesteld:

  1. Zitten mijn volgers op dit platform op dit bericht te wachten?
  2. En zo ja, hoe verpak ik mijn boodschap zodat die ook aankomt bij die specifieke volgers?

Eén pot nat?

Het is wel opvallend dat al die verschillende platformen wat meer naar elkaar toe proberen te schuiven, qua mogelijkheden. Was Twitter in den beginne enkel geschikt voor het verzenden van ultra korte tekstboodschappen, vandaag is een tweet dubbel zo lang en kan je ook andere media insluiten. Video’s zijn ook niet langer het exclusieve speeltrein van Youtube. Je kan tegenwoordig zelfs gewoon bloggen op LinkedIn. .En zo kunnen nog een tijdje doorgaan.

Het zijn allemaal pogingen om elk social medium aantrekkelijk te houden voor een zo groot mogelijke groep gebruikers.

Desondanks blijft elk medium zijn eigen publiek aantrekken. En daarnaast heeft elk platform zijn eigen wetmatigheden, eigenaardigheden en sterktes.

Geen pannenkoek

Dus waar welke content delen? Het hangt er allemaal van af WAT je precies wil delen én waar het (historische) publiek zit. Waar zitten je volgers die wat aan het te delen verhaal zouden kunnen hebben? Dat is de vraag. En het is perfect mogelijk dat je lezers verspreid zitten over de verschillende sociale media. Dan is het zaak om dezelfde boodschap telkens anders te verpakken. Met anders verpakken bedoel ik andere bindteksten, andere foto’s, andere tijdstippen,…

Op Twitter kom je eventueel nog weg zonder plaatjes en enkel tekst. Op Pinterest ben je uiteraard hopeloos verloren zonder prachtig beeldmateriaal (in portretrichting). Over het algemeen heeft zo’n deelactie baat bij een geschikte (uitgelichte) afbeelding.

Je zou als blogger misschien in de verleiding kunnen komen om op alle social media actief te worden. Toch maar niet doen. Al die kanalen onderhouden kost een hoop tijd en energie. Je kan je beter concentreren op één of twee kanalen, en daar zorgen dat je je volgers kan bereiken (en eventueel verkeer naar je blog brengen). Probeer daarentegen overal aanwezig te zijn, en je wordt al snel een pannenkoek: iemand die inderdaad overal aanwezig is maar toch amper mensen kan bereiken en weinig klaarmaakt.


Meer van dat?

photo credit: C!… via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Hoe en waar welke content delen? Is het één pot nat?”

  1. Kaat avatar

    Soms is het echt wel de moeite om specifiek een artikel te delen met een bepaalde sociale media. Zo deel ik mijn wandelroutes met een FB-groep van wandelaars. Toen ik een lijst maakte ‘Wat mag je niet vergeten als je gaat kamperen’ met daarbij een uitprintbare PDF-lijst, werd die massaal gedownload door de groep ‘kampeerders (+ 9000 leden).
    Als je denkt dat je iets kan geven dat een meerwaarde heeft, dan loont het zeker voor die specifieke groep. Denk bv. maar aan Madame ZsaZsa die uiteindelijk groot geworden is door naaipatronen te delen met ijverige naaisters…
    Gebruik je het echter niet wijs, dan wordt het spam en word je er ook voor afgestraft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.