HomeTools en tips voor gevorderde bloggersWaarom is een xml sitemap nuttig voor je blog?

Waarom is een xml sitemap nuttig voor je blog?

Wil je je blog of website goed laten indexeren door Google – of andere internetzoekmachines – dan is een xml sitemap handig. Echt noodzakelijk is ‘ie echter niet.

Xml-sitemap, wat is het?

Zo’n xml sitemap is in feite niet veel anders dan een lijst met alle url’s van een website. Tenminste, een lijst van alle url’s die jij wil dat de sitemap bevat. Want in bepaalde gevallen wil je er niet alle url’s in op laten nemen.

De xml-sitemap is eigenlijk het equivalent van de sitemap voor gebruikers van je site. De overzichtslijst met alle pagina’s op een site, maar dan via aanklikbare linkjes.

Je kan een xml-sitemap rechtstreeks aan Google laten geworden via Google Search Console.

Waarom is die sitemap nuttig?

Zoekmachines gebruiken deze lijst om na te gaan of een site volledig is geïndexeerd dan wel of er nog aanvullingen moeten gebeuren.

Sommigen beweren dat een sitemap ervoor zorgt dat een website sneller wordt geïndexeerd, maar daarover zijn de meningen verdeeld.

Feit is wel dat Google een website vooral doorzoekt door simpelweg van de ene interne link naar de andere te springen. Maar heb je dus een grote site (qua inhoud, aantal pagina’s), maar weinig interne links, dan heeft je blog/website in principe een serieuze handicap op het vlak van SEO. En dan komt een xml sitemap goed van pas.

Hoe een xml sitemap aanmaken?

Ik kan je geruststellen: dit klinkt ingewikkelder dan het is. Online zijn er tal van programmaatjes te vinden om xml-sitemaps te maken. En er zijn vanzelfsprekend ook WordPress-plugins die je hierbij helpen. Gebruik je echter Yoast SEO dan hoef je alvast geen aparte plugin te bezigen (zie onderstaande video).

De sitemap aan Google bezorgen

Ook het doorgeven van je vers aangemaakte url-sitemap kan vrij eenvoudig (zie wederom de video hierboven). Let er wel op dat het er in de nieuwste versie van Google Search Console een ietsje anders aan toegaat. De beide opties worden getoond.

Voor zover ik heb kunnen nagaan is het niet nodig om meerdere sitemaps in te dienen (telkens wanneer je een nieuw blogbericht of pagina aan je site toevoegt, bijvoorbeeld). Eén sitemap volstaat. Enkel wanneer je echt grote wijzigingen aan je blog doorvoert – met veranderingen in de url-structuur van je site – kan je overwegen een nieuwe sitemap in te dienen.