HomeHow toSnel meer bezoekers op je blog? Gebruik Twitter
0
(0)

Twitter promotie blogIk zei het hier al vaker gezegd en ik zal het eindeloos blijven herhalen: Twitter en je blog, het zijn twee handen op één buik! Ik zou zelfs durven stellen dat iedere ambitieuze blogger ook een Twitter-account zou moeten hebben. Het (gebruik van Twitter) is immers zowat de enige effectieve manier om legaal en veilig (veel) meer verkeer nar je blog te leiden. Vooral ook als kleine en beginnende blogger!

Laatste update: 29/06/2019

Nu verwacht je van mij harde cijfers om mijn wat boude stelling te staven. Dat is uiteraard moeilijk, maar voor Blogtrommel.com  is Twitter goed voor zowat de helft van het aantal pageviews. Veel hangt af van hoeveel volgers je hebt. De Twitter-boost zal allicht een stuk groter zijn met enkele honderden mensen die je volgen dan wanneer je slechts kan terugvallen op een fanbasis van 25 twitteraars.

En er is ook nog de simpele wetmatigheid dat hoe meer tijd je steekt in Twitter, des te meer je ervan terugkrijgt…

In wat volgt leer je hoe je van start gaat op Twitter; hoe je een Twitter-account opzet in functie van je blog. In een volgend bericht  laat ik je zien hoe ik Twitter inzet om bezoekers naar mijn blog te brengen.

1. Een Twitter-account aanmaken

Kan in minder dan 2 minuten (en het is gratis). Volg de instructies in uit het onderstaand filmpje:

Let er bij het kiezen van een gebruikersnaam op dat die zo kort mogelijk is, lekker bekt, makkelijk te onthouden en makkelijk foutloos door anderen te schrijven is. Het liefst sluit je gebruikersnaam nauw aan bij je blognaam of bij de url van je weblog. Zo leggen volgers makkelijk de link tussen jouw Twitter-account en jouw blog.

2. Twitter-profiel aanpassen

Het aanpassen van je profiel gaat dus erg makkelijk. Wat het filmpje niet laat zien (maar voor jou als blogger wel belangrijk is), is het feit dat je ook een link naar je blog kan opnemen. Die link is aanklikbaar en dat maakt het je volgers en andere Twitter-gebruikers erg eenvoudig je blog te vinden, uiteraard.

Schrijf een korte bio (dat kan ook niet anders: Twitter geeft je maar 500 karakters). Maak mensen nieuwsgierig en vertel desgevallend wat over je blog. Je kan er ook voor kiezen om geen biografietje toe te voegen, maar je verkleint wel de kans dat geïnteresseerde twitteraars je (blog) gaan volgen.

3. Twitter-jargon

Twitter: supersnel social media platform (ook wel gekend als microblog).

Tweet: het korte tekstbericht (maximaal 280 karakters, alles inbegrepen) verstuurd via Twitter

Tweeps: mensen die Twitter gebruiken

Volgers: mensen die jou volgen. Zij kunnen alle tweets die jij verstuurt lezen

Volgend: mensen die jij volgt. Jij kan alle berichten lezen van mensen die jij volgt

Timeline (TL): letterlijk: tijdslijn. Breedste kolom met daarin alle tweets van mensen die jij volgt. De meest recente tweets verschijnen helemaal bovenin je TL.

Mention (@+gebruikersnaam): Een tweep wordt met naam genoemd

RT (retweet): een tweet van een andere Twitteraar die nog eens wordt doorgestuurd (naar iedereen die jou volgt) omdat het bericht in kwestie interessant of belangrijk is. Zo wordt een bericht soms zeer snel verspreid en kunnen zeer veel mensen het bericht lezen.

DM (Direct Message): privébericht op Twitter tussen 2 tweeps die elkaar volgen. Alle andere tweets zijn in principe openbaar. Iedereen die jou volgt kan al je berichten lezen. Het is niet mogelijk een DM te sturen naar iemand die jou niet volgt. Ook als je die persoon niet volgt is dit niet mogelijk.

Zo’n DM kan méér dan 280 karakters bevatten…

Hashtag (#onderwerp): wordt gebruikt om aan tweets een bepaald onderwerp mee te geven. Een bericht met de hashtag #blog gaat duidelijk over iemands (pas verschenen) blogbericht of over een weblog tout court.

Twitter client: speciale (webbased) software om Twitter makkelijker te kunnen gebruiken op de pc of de smartphone (bijvoorbeeld Tweetdeck of Hootsuite). Een van de grote voordelen is dat je op die manier verschillende TL’s kan volgen in één en hetzelfde scherm, iets wat niet mogelijk is via Twitter.com. Ook kan je via zo’n Twitter client meerdere Twitter-acconts volgen en beheren. Bijvoorbeeld je persoonlijk account en dat van je blog.

Influencer: een populair en invloedrijk iemand (binnen een bepaalde niche) met vele volgers en fans

4. Links op Twitter

Als het goed is, lichten – na het verzenden van je tweet – zowel de mentions, de hashtags als de eventuele linkjes op. Ze worden zodoende aanklikbaar.

Klik op de mention en je komt terecht op de profielpagina van die bepaalde twitteraar.

Wat leuk is is dat de tweets van elkeen die jou vernoemt (@jouwtwitternaam) netjes verzameld worden in het tabblad @Verbinden. Zo kan je makkelijk in contact komen met deze gebruikers en/of ze desgewenst gaan volgen.

Klik op de hashtag en je vindt een lijst met alle tweets die die bepaalde hashtag bevatten. Je krijgt dus berichten rond/over een specifiek onderwerp. Je ontvangt dus ook berichten van mensen die je niet volgt.

In iedere tweet heb je de mogelijkheid om ook een link (naar je blog) mee te sturen. Ga daarvoor naar het betreffende artikel, kopieer de url uit je browser en plak deze rechtstreeks in je tweet. Deze url wordt automatisch ingekort door Twitter als deze te lang is. Het is wel van belang dat deze link voorafgegaan wordt en eindigt met een spatie. Anders werkt de link niet.

5. Wie moet je volgen op Twitter?

Je kan nu beginnen zoeken naar mensen die je wil volgen op Twitter. Aangezien het hier gaat om een social medium ligt het voor de hand dat je in eerste instantie op zoek gaat naar je familie, vrienden en kennissen. Twitter heeft een toepassing die je toelaat om onder andere via je (e-mail)adressboek en je Facebook-account voor jou bekende Twitteraars op te snorren. Daarnaast kan je via de kleine zoekmachine op Twitter zoeken naar interessante tweeps. Tik daarvoor de naam van een persoon (of bedrijf) in. En tenslotte geeft Twitter zelf ook suggesties. Dat gebeurt vooral op basis van de personen die je al volgt.

Vele van je collega-bloggers zijn actief op Twitter. Het kan zeer interessant zijn gelijkgestemden te volgen. Bezoek blogs en zoek het bekende blauwe vogeltje of het kenmerkende T-symbooltje. Een muisklik brengt je direct naar de profielpagina van de blogger in kwestie. Klik nu op volgen om deze persoon te volgen en alle tweets van deze persoon in je TL te krijgen.

Twitter is niet alleen een fantastisch promotiekanaal voor jou(w blog), het is ook een plek om zelf inspiratie op te doen. Volg daarom ook mensen en organisaties die interessant kunnen zijn voor jouw blog. Heb je een bijvoorbeeld een kookblog voor vegetariërs dan volg je vanzelfsprekend tweeps met blogs die dezelfde doelgroep aanspreken. Daar hoeft het echter niet bij te stoppen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar eigenaars van vegetarische restaurants, kwekers van biologisch verantwoord gekweekte groenten, schrijvers van kookboeken, uitgevers, groothandelaars in vleesvervangers, webshops, you name it!

 6. Wie zal jou gaan volgen?

Mensen die jou interessant vinden! Ok, dat was een inkoppertje. Over naar de volgende vraag:

7. Hoe zorg ik ervoor dat mensen me interessant genoeg gaan vinden?

Of je nu bezoekers wil krijgen op je blog, dan wel volgers op Twitter, de werkwijze is precies dezelfde. Hooguit kan je zeggen dat het er bij Twitter veel vluchtiger, sneller en snediger aan toe gaat. Dat is niet meer dan logisch, aangezien elk Twitter-bericht maximaal 280 karakters mag/kan bevatten. Verder komt het er vooral op aan:

 • grappig uit de hoek te komen
 • met enige regelmaat actief te zijn op Twitter
 • kort door de bocht te durven gaan
 • interessante content te delen
 • te helpen waar je kan
 • niemand te irriteren
 • werk van je volgers en andere tweeps te promoten via Twitter (RT’en)
 • waardevolle informatie te verspreiden en kennis te delen
 • man en paard te durven noemen

Zo, dit zou zo ongeveer moeten volstaan om een Twitter-account op te zetten in functie van je weblog. Zoals beloofd volgen later de tips om je blog een boost te geven door gebruik te maken van Twitter.

photo credit: mkhmarketing via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

8 reacties op “Snel meer bezoekers op je blog? Gebruik Twitter”

 1. La vie MamsElle avatar

  Twitter begint voor mijn blog interessant te worden, dat zie ik aan de traffic, ik heb nochtans niet veel volgers maar zoals je aangeeft: regelmatig tweeten, retweeten en dergelijke helpt echt.

 2. Zo simpel is dan geluk avatar

  Ik gebruik Twitter. Ik heb alleen niet heel veel volgers, dus dat schiet niet echt op, haha! Maar dat maakt in mijn geval niet uit.

 3. Rianne avatar
  Rianne

  Je post komt te laat. Ik Twitter al. @ToetWiebeltjes. Maar dat weet je al.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, dat weet ik. Maar heel wat bloggers maken nog geen gebruik van Twitter. Vandaar.
   Maar zoals ik hierboven al zei, komt er nog een vervolg op deze blogpost, waar je misschien meer aan zult hebben…

 4. appelig avatar

  Ik heb er juist over gedacht mijn Twitteraccount te sluiten. Bij mij is Twitter goed voor net geen 1% van het aantal pageviews. Misschien komt dat dan door het aantal volgers (150) of ik moet een blogpost niet 1x maar 4x via twitter verspreiden. Anders verdwijnt deze wellicht in de massa.
  Natuurlijk geldt het voor veel Social Media dat het een middel is om nieuws over jezelf (je bedrijf) te verspreiden. Maar vooral bij Twitter heb ik het idee dat er veel minder interesse is om ook nieuws over anderen te lezen.
  Ik ga je tips nog eens goed doorlezen en toepassen, wie weet kan ik het percentage nog wat naar boven opschroeven. 🙂
  Bedankt voor het delen!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Veel hangt inderdaad af van het aantal volgers dat je hebt. Maar dat is niet het enige.
   Hoe actief ben je zelf op Twitter?
   Hoe vaak tweet je een link naar je blog en op welke manier doe je dat?
   Wie volg jij en wie volgt jou?
   Effectief twitteren in functie van je blog, er komt op zijn minst een vleugje strategie aan te pas.
   Later meer daarover in het 2de deel.
   Stay tuned, zou ik zeggen!

   1. appelig avatar

    I will!
    Ik ben trouwens meteen goed begonnen door deze blogpost van je te retweeten. 🙂

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     Prachtig! Mijn welgemeende dank daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.