HomeHow toShutterstock.com: miljoenen foto’s voor blogs en social media
0
(0)

Zelfs al ben je een tekstblogger in hart en nieren, Vandaag de dag kan je blog echt niet meer zonder kwaliteitsvol beeldmateriaal. Ben je – net als ik – nogal klunzig met fotocamera en Photoshop, dan hoef je echter nog niet meteen te wanhopen. Shutterstock.com kan je namelijk erg goede diensten bewijzen.

Tekstridder

Wie dit blog al een aantal jaar volgt kent mijn probleem. Ik kan grafische hoogstandjes zien en appreciëren, ze creëren dat is een ander verhaal. Ik ben een tekstridder, geen volbloed graficus.

Blogtrommel.com heeft altijd moeite gehad om er visueel echt aantrekkelijk uit te zien. Als ik denk aan hoe BT er in de beginjaren bijstond… Tenenkrommend!

Shutterstock.com: enorme verzameling stockfoto’s voor bloggers

Wellicht kon men het bij Shutterstock.com niet langer aanzien, want nu al een aantal jaar geleden kreeg ik een vriendelijk mailtje met de vraag of ik geen deel wou uitmaken van het blogger partner program. Een aanbod waar ik – zoals je wellicht al merkte – dankbaar gebruik van maak.

Over de precieze voorwaarden van dit blogger partner programma kan en mag ik niet uitweiden. Bloggers die geïnteresseerd zijn kunnen echter een mailtje sturen naar bloggers@shutterstock.com.

Maak een gratis account aan en je kan grasduinen in het gigantische bestand – 224 miljoen and counting – van rechtenvrije stockfoto’s (muziek en video’s zijn ook beschikbaar, maar ik heb enkel ervaring met foto’s). Van goede kwaliteit en veelal gemaakt door professionals, dat spreekt voor zich.

Je hebt heel veel keuze en daardoor kan het wel even duren eer je het ideale plaatje voor in je blogpost gevonden hebt. Gelukkig is er wel een zoekmachine die naar behoren werkt. Tik gewoon een trefwoord in – in het Engels of het Nederlands – en de zoektocht kan beginnen. Wel loont het de moeite om eens wat verder te zoeken dan je neus lang is. Zo kom je tenminste met een originele afbeelding op de proppen die je niet op elke straathoek van het web tegenkomt.

Handige beeldbewerker

Heb je je keuze gemaakt, dan kan je de afbeelding direct downloaden, bewaren op één van je lichttafels of eerst nog verder bewerken in de editor.

Die editor is feature die nog niet zo lang geleden werd toegevoegd en nog voortdurend wordt verbeterd. Hij laat je toe om je foto (nog voor je ‘m download) te bewerken. Zo kan je bijvoorbeeld het formaat aanpassen aan de vereisten van jouw blogtheme. Denk hierbij aan de specifieke afmetingen nodig voor de uitgelichte afbeeldingen, de header van je blog enzovoort.

Uiteraard komen stockfoto’s niet alleen van pas in blogberichten. Ze zijn ook nuttig voor allerlei social media-toepassingen. Dat treft, want in de editor vind je een aantal vooraf ingestelde formaten speciaal voor (onder meer) Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest,…

De mogelijkheden van de editor zijn best wel uitgebreid. Binnen een paar minuten kan iedereen een  erg mooie graphic maken voor de meest uiteenlopende toepassingen! Afbeeldingen bijsnijden, verschillende filters toepassen, tekst aan je foto toevoegen, het is allemaal zeker zo makkelijk als in Canva. Dat zegt toch iets.

Wat mag dat kosten?

Aan dat moois hangt natuurlijk ook een prijskaartje. Heb je maar een paar afbeeldingen nodig, dan kan je ze eventueel per stuk kopen. Het loont echter al snel de moeite om een abonnement te nemen. Maar schrijf je 150 blogs per jaar en heb je voor elk artikel een foto nodig dan wordt het wel een dure aangelegenheid, daar moeten we niet flauw over doen. Voor de professional blogger met weinig tijd lijkt me dit de kortste weg naar fraaie visuals.

De oplossing voor het eventuele prijsprobleem ligt voor de hand: kies heel bewust voor beelden die je op meerdere plaatsen kan toepassen!

Er zijn jaarabonnementen vanaf 29 euro per maand. Naarmate je een groter abonnement neemt daalt de prijs per foto natuurlijk drastisch.


Meer van dat?

Afbeelding: (Shutterstock homepage) door Rei Imagine/Shutterstock.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

5 reacties op “Shutterstock.com: miljoenen foto’s voor blogs en social media”

 1. Rosita avatar

  Ik wissel eigen foto’s af met Stockfoto’s. Ik ben niet altijd in de gelegenheid om bij elk artikel een passende foto re plaatsen. Ik zie vaak hele mooie foto’s van Shutterstock voorbij komen, die echt perfect zijn voor mijn artikel. Maar omdat ik geen abonnement heb, kan ik het niet gebruiken. En zo gaat de zoektocht naar het perfecte plaatje verder.

 2. Karin avatar

  Ik, als reserve-belg (Zeeuws-Vlaming), ben ook niet zo handig met camera en licht en bewerken enzovoorts. Daarom schuim ik ’s avonds het hele internet af voor gratis mooie foto’s. Maar je komt inderdaad vaak dezelfde plaatjes tegen. Met deze prijs zou ik dus best een gaatje in de lucht springen.

 3. Jeanette avatar

  Zo Ben, dat is nog eens een leuke actie! Ik kan wel wat mooi beeldmateriaal gebruiken voor mijn site. Ook namens de lezers, alvast bedankt 🙂

 4. Ingrid avatar

  Wat een leuke actie. Daar doe ik graag aan mee! Het is tot nu toe altijd een zoektocht naar geschikte afbeeldingen en de kwaliteit van eigen foto’s. Gelukkig kan ik vaak gebruik maken van de omslagen van boeken, maar juist voor alle andere berichten zou een maandabonnement een uitkomst zijn!

 5. Karin Winters avatar

  Daar ben ik altijd voor in natuurlijk. Ik maak vaak zelf de fotoś bij de blogposts, maar soms het ik echt een specifieke zoekvraag en kom er dan meestal teleurgesteld achter dat de echt hele mooie foto’s (terecht) niet gratis zijn. Vooral omdat ik altijd hamer op auteurs- en beeldrechten ben ik dus erg voorzichtig met het gebruik van afbeeldingen. Als ik nu een maand gratis foto’s win….mag ik dan NA die maand de gedownloade foto’s eigenlijk ook gebruiken of zit er een houdbaarheidsdatum op de fotoś ?