HomeinterviewOp de blog af: Muy Maaike
0
(0)

Muy MaaikeIn “Op de blog af” laat ik graag fervente bloggers aan het woord. Vandaag is het de beurt aan Maaike, drijvende kracht achter het verrassend veelzijdige Muy Maaike.

1. Waar ik altijd erg nieuwsgierig naar ben: weet je nog wat de concrete aanleiding (of gebeurtenis) om Muy Maaike te beginnen?

M: Een concrete gebeurtenis was er niet, de aanleiding was vooral een sterke drang, als je het zo kunt noemen. Mijn eerste blog startte ik zo’n twee jaar geleden, samen met een vriendin. Ik wilde gewoon schrijven, denk ik! Die blog is een beetje doodgelopen, en nog een andere ook. Maar, hoe vaag het ook klinkt, ook zonder blog voelde ik me een blogger. Ik dacht immers in ideeën voor blogposts en ik had de neiging om dingen met mijn toen niet-bestaande lezers te delen. Eind vorig jaar besloot ik dat ik maar weer eens wat moest gaan doen met dat gevoel. En zo ontstond Muy Maaike!

2. Met welke ambitie startte je destijds je blog?

M: Meer tijd besteden aan wat ik leuk vind! Daarnaast meer schrijven (oefening baart kunst) en lekkere recepten delen.

3. Hoe verliep de keuze van je blognaam?

M: Eigenlijk vrij goed, gelukkig! Het is natuurlijk best lastig omdat je hem niet zomaar kunt veranderen, maar toen ik Muy Maaike bedacht, wist ik het eigenlijk wel meteen zeker. Ik was sowieso op zoek naar iets met alliteratie (omdat dat gewoon leuk klinkt en leuk staat, haha) en ik vind het leuk dat mijn blognaam nu Spaans is en ook nog daadwerkelijk een achterliggende gedachte/betekenis heeft (muy = zeer, dus Muy Maaike is helemaal mij, zeg maar).

4. Waar staat je blog over 5 jaar?

M: Ik heb werkelijk geen idee! Ik zou het in ieder geval leuk vinden om dan enorm gegroeid te zijn, niet alleen qua volgers maar ook qua kwaliteit van tekst, foto’s, etc. Verder kan ik er niet zoveel over zeggen; misschien schrijf ik nog steeds over dezelfde onderwerpen, maar wie weet is mijn interessegebied dan wel heel erg veranderd en heb ik een compleet andere doelgroep. Ik wil het in ieder geval wel lekker persoonlijk en vrolijk houden, een site die je bezoekt voor een beetje ontspanning of inspiratie.

5. Geef één goede reden waarom iederéén je blog zou moeten bezoeken.

M: Ik schrijf over veel verschillende soorten dingen die volgens mij meerdere leeftijdscategorieën aanspreken. Daarnaast denk ik dat je veel inspiratie uit mijn blog zou kunnen halen: ik post recepten die voor iedereen toegankelijk zijn, ik geef aanraders (en afraders) op het gebied van boeken en ik plaats onder elke blogpost een inspirerende quote die je net dat zetje kan geven dat je nodig hebt.

6. Je blogt nog niet zo heel lang. Is je denken over je blog (of het bloggen) veranderd in de loop der tijd? Is je blog gaandeweg van opzet veranderd?

M: Als ik even in mijn blogarchief duik, is de enige merkbare verandering in artikelen dat ik nu frequenter boekrecensies plaatst, en helaas iets minder columns.

Ik denk dat in het begin je denken over het bloggen in het algemeen sowieso wel iets verandert, je kunt van tevoren nooit precies weten hoe iets uitpakt. Wat betreft mijn denken over Muy Maaike, heb ik wel een tijdje een soort blogidentiteitscrisis gehad (twijfelen of ik me niet meer moest specificeren), maar dat heeft me niet heel anders doen denken over mijn blog.

“Ik denk dat iedere blogger in het begin wel een heel klein beetje verslaafd is aan de statistieken van zijn of haar site, haha. Als je je eerste volgers ziet heb je, naast heel veel zin om door de kamer te springen, het idee dat je ‘niet voor niets blogt’.”

Maaike

7. Zijn er bloggers naar wie je opkijkt? En waarom dan?

M: Nou ja, naar opkijken is een groot woord, maar er zijn zeker wel veel bloggers voor wie ik heel veel bewondering heb! Sommige bloggers schrijven geweldige teksten (waar ik nooit op zou kunnen komen), kunnen prachtige lay-outs maken, noem maar op. Maar dat zie ik alleen maar als motivatie om ook meer te leren eigenlijk – ik probeer nog steeds wegwijs te worden met HTML, haha…

8. Kan je wat vertellen over de grootste fout die als blogger ooit maakte? Heb je (als blogger) al ergens spijt van?

M: Ik denk niet dat ik echt heel grote fouten heb gemaakt, maar heb wel spijt van wat kleine dingetjes. Onlangs heb ik bijvoorbeeld een paar artikelen offline gehaald waar ik toch niet zo achter stond, en het mailcontact met een bepaald bedrijf had ik misschien ook iets anders moeten aanpakken. Ach ja, van fouten kun je leren, en over het algemeen ben ik best blij met wat ik tot nu toe heb gedaan.

9. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

M: Spelling- en grammaticafouten. Ik wil niet beweren dat mijn blogs perfect zijn – ik haal er nog best vaak typfouten uit – maar ik ben zelf van mening dat je toch wel een beetje moet kunnen spellen om een goede blog te schrijven (lees: ik ben gewoon zo’n spellingsfreak). Verder kan ik niet zoveel bedenken (gelukkig maar), als ik de artikelen niet interessant of origineel vind, vind ik dat niet echt irritant maar ga ik gewoon weg.

10. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

M: Ik kan niet echt één reactie bedenken die ik het leukst vond. Ik weet nog wel dat ik op mijn eerste Do It Yourself heel erg veel enthousiaste reacties kreeg, superleuk! Op mijn eerste column kwamen veel lange reacties, met tips en ervaringen erin. Ik ben blij met elke comment, maar die reacties zijn toch wel het leukst altijd. Het mooiste compliment vind ik als gezegd wordt dat ik een leuke schrijfstijl heb of als mensen mijn recepten gebruiken.

11. Antwoord kort en krachtig:

 • Bloggen is leuk, want … ik kan er al mijn hobby’s mee combineren en een hoop creativiteit in kwijt, ik leer er veel van en ontmoet een hoop leuke mensen.
 • Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is … mijn eigen planning.
 • De ideale lengte voor een blogpost is … per persoon  én onderwerp verschillend (over het algemeen ben ik zelf van de vrij lange blogposts).
 • De meeste inspiratie voor mijn blog haal ik uit… dingen om me heen. Dingen die ik meemaak, boeken die ik lees, eten dat ik eet, etc.
 • De grootste voldoening bij het bloggen… zijn leuke reacties (niet alleen comments maar ook mensen op social media en in je omgeving die laten blijken dat ze je blog waarderen).
 • Als blogger vrees ik de dag dat … ik geen inspiratie, tijd of internetverbinding meer heb.
 • Het grootste misverstand over bloggen is … dat het niet zoveel voorstelt; er niet meer bij komt kijken dan alleen wat tekst typen over je leven.
 • Ik stop met bloggen als … ik er geen voldoening meer uit haal.
 • Reacties van lezers… bezorgen een glimlach op mijn gezicht.

12. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip”?

M: Just try! Je kunt enorm lang twijfelen over het aanmaken van een blog, het plaatsen van een artikel etcetera, terwijl je juist vaak positieve reacties krijgt op de blogposts waarvan je het het minst verwacht. Ja, het kan eng zijn, maar zolang je het zelf leuk vindt, moet je het gewoon doen. J

Ik onthoud vooral:

 • Dat ik niet de enige blogger ben die een beetje verslaafd is aan blogstatistieken
 • Dat je best inspiratie mag halen bij een vreemde taal wanneer je een blognaam kiest
 • Dat niet alle blogs een duidelijk afgebakende niche moeten hebben

Zo, beste lezer, je keek weer naar een blog met de ogen van diens maker. Ook in naam van Maaike dank ik je voor je aandacht tot aan het eind. En dan is het nu tijd om het veelzijdige Muy Maaike te bezoeken!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

Eén reactie op “Op de blog af: Muy Maaike”

 1. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Leuke casestudy en zie veel vergelijkenissen met mijn eigen blog, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.