Hoe kan je snel content verwijderen in WordPress?

Normaliter wil je aan je blog vooral veel nieuwe blogberichten en -pagina’s toevoegen. Dat is immers de hele bedoeling van zo’n blogavontuur. Het kan natuurlijk ook dat je artikels weer offline wil halen om welke reden dan ook. Vooral wanneer je een groot blogarchief hebt en veel artikels ineens wil verwijderen, kan het nogal een karwei worden. Maar content verwijderen in WordPress, er zijn wel een paar trucjes voor.

1. Individuele blogberichten en -pagina’s verwijderen in WordPress

Als je bent ingelogd op je WordPress-blog kan je heel makkelijk vanuit de voorkant van je blog (datgene wat ook je lezer/bezoeker te zien krijgt wanneer ‘ie je blog bezoekt) één enkel blogbericht of -pagina verwijderen.

Klik boven in de zwarte balk op Bericht bewerken, dan wel Pagina bewerken (al naargelang het geval).

Je komt dan in het dashboard van je blog terecht alwaar je je pagina direct kan bewerken. aan de rechterkant vind je de venster Publiceren. Bij Status kan je het artikel (opnieuw) in Concept zetten. Nadat je op Bewerken hebt geklikt, is het artikel niet meer zichtbaar voor bezoekers. Jij hebt het echter nog steeds beschikbaar om het te bewerken en nadien eventueel zelfs opnieuw te publiceren.

Wil je je stuk echt deleten, dan kan je kiezen voor Naar prullenbak (in het rood). Het item wordt dan overgebracht naar de prullenbak. Zelfs dan ben je je werk nog niet definitief kwijt. Dat gebeurt pas als je kiest voor Prullenbak leegmaken. Overigens vind je de bewuste prullenbak via het tabje Berichten of Pagina’s (kies vervolgens voor Alle berichten, dan wel Alle pagina’s). Je krijgt een overzicht van alle berichten/pagina’s op je blog. Boven het overzicht vind je een link naar de prullenbak. Het getalletje duidt op het aantal items die in de prullenbak zijn beland.

Je kan telkens kiezen voor Herstellen of Permanent verwijderen.

2. Je WordPress-archief doorzoeken

WordPress heeft dus wel een paar veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat je door een verkeerde muisklik per ongeluk al je harde werk wist en het ook onherroepelijk kwijt bent.

Maar nogmaals, heb je een groot blogarchief en wil je echt grote schoonmaak houden, dan is het handig als je in één bewerking een heel aantal artikels ineens kan deleten.

Je vindt het overzicht van al je berichten via het dashboard van je WordPress-blog. Klik aan de linkerkant op het tabje Berichten en dan Alle berichten. Je krijgt nu een lijst met al de berichten van je blog. Let op: in die lijst bevinden zich zowel de reeds gepubliceerde berichten, je concepten als de items die in (voorlopig) in de prullenbak zitten. Er wordt ook een onderverdeling gemaakt voor je cornerstone content. Klik op de respectievelijke links boven de lijst om berichten te filteren.

Standaard telt elke pagina 20 items, waarbij de artikels die je het laatst hebt bewerkt bovenaan te vinden zijn.  Met behulp van het zoekvenster (rechts bovenaan) kan je op zoek gaan naar specifieke berichten. Tik een trefwoord in, klik dan Bericht/Pagina zoeken. Alle items met dat trefwoord komen tevoorschijn.

Je kan ook filteren op basis van datum, categorie, SEO-scores en leesbaarheidscores. Selecteer een criterium en kies voor Filteren.

3. Snel meer content verwijderen in WordPress?

Na het gericht doorzoeken krijg je de lijst met de items die wil bewerken. Meerdere items selecteren doe je door het vierkante selectievakje aan te klikken. Elk item kan je (snel) bewerken, meteen naar de plullenbak verwijzen of een live voorbeeld tonen.

Wil je meer items tegelijk bewerken, vink dan meerdere items aan, kies in het uitklapmenu Acties (bovenaan of onderaan de lijst) voor de gewenste optie – je hebt de keuze tussen (in bulk) Bewerken en Naar prullenbak. Klik nadien op de knop Toepassen om je keuze te bevestigen.

Min of meer dezelfde mogelijkheden heb je overigens ook bij de Reacties binnen WordPress.

Oh ja, ook de tags en categorieën binnen WordPress – en de bijbehorende archiefpagina’s – kan je in bulk behandelen. Als je categorieën en/of tags verwijdert verdwijnen uiteraard enkel de categorieën en tags annex archiefpagina’s. De blogposts die je in de bewuste categorieën hebt ondergebracht blijven gewoon bestaan.

Scroll naar top