HomeKennisbank bloggen voor beginnersEen blog beginnen?Waarom zou je eigenlijk een blog beginnen?

Waarom zou je eigenlijk een blog beginnen?

Pak het goed aan en je kan met je blog een behoorlijk groot publiek bereiken. Maar – eerlijk is eerlijk – wie het hoe en waarom van zo’n blog van naderbij bekijkt, komt er snel achter dat het opzetten en onderhouden van een blog behoorlijk wat tijd en moeite kost. Zeker als je blog geen eendagsvlieg is. Maar als je dan toch per se een online netwerk wil uitbouwen (veel mensen wil bereiken met je boodschap) kan je dan niet beter vol inzetten op Facebook, Twitter, Instagram en andere social media? Waarom een blog beginnen terwijl iedereen op Yooutube zit?

Allen naar Youtube?

Om maar meteen met dat laatste te beginnen: het klopt dat Youtube almaar populairder wordt. Het is zelfs de tweede grootste internetzoekmachine ter wereld. En ja, met een goeie smartphone kan je vandaag best degelijke filmpjes schieten. Maar daarmee heb je natuurlijk nog geen goed draaiend Yoututube-kanaal. En laat je niks wijsmaken: vergelijk de verhouding werk/bereik tussen het blog en het youtube-kanaal en het blog wint het vrijwel altijd. Zeker op de wat langere termijn bekeken.

Bloggen op social media: 3 grote problemen

In principe kan je prima je boodschap kwijt op social media. Een wat langere statusupdate zou je tenslotte ook als een artikel kunnen beschouwen. Twitter is misschien wat beperkt met zijn maximum van 280 karakters per interventie, maar bloggen op Facebook is mogelijk. Maar dan ben je er nog niet. Want:

1. Je hebt veel minder controle over je publiek

Is dat nodig dan? Het probleem is dat je volgers op social media veel te snel afgeleid zijn. Men komt er in se niet om jouw artikel te lezen. Ze zien (misschien) jouw post, maar de kans is groter dat die wordt ondergesneeuwd door reclameboodschappen, grappige filmpjes van de kat van de buren en andere spelletjes.

2. Algoritmes bepalen wat jouw volger te zien krijgt

De tijden zijn voorbij dat alle volgers sowieso elk bericht te lezen krijgen. Facebook is al een tijdje aan de gang met de Facebook Edge Rank. Het komt erop neer dat alleen de mensen die in het verleden interesse hebben getoond je bericht überhaupt te zien krijgen. In het beste geval gaat het om 3 tot 10% van je volgers. En wanneer de Facebooks beslissen dat je boodschap niet geschikt is voor publicatie – het gebeurt soms – kan je het wel schudden.

En nog los daarvan: de dag dat één of meerdere van je favoriete social media platformen beslist om er de stekker uit te trekken ben je je volgers onherroepelijk kwijt, dat spreekt.

3. Je boodschap raakt versplinterd

Zelfs je trouwste volgers op social media kunnen nooit ofte nimmer alles zien wat jij post. Statusberichten zijn per definitie maar een kort leven beschoren. Een paar uur, hooguit een paar dagen. Daarna verdwijnen ze in de donkere krochten van het archief. Lezers die een ouder bericht willen raadplegen zijn eraan voor de moeite. Op een blog ligt dat uiteraard anders. Wie jouw blog bezoekt kan het hele verhaal horen, vlot met jou in contact komen, zich abonneren op je blog, rustig je oudere artikels doorzoeken,…

Dus, waarom een blog beginnen?

Nee, dan is zo’n blog (op een eigen domeinnaam) nog zo slecht nog niet. Oké, het duurt misschien wat langer eer je blogproject echt van de grond komt, maar je bouwt wel aan een platform waar jij en alleen jij de baas bent. Het is allemaal veel minder vluchtig dan wat er op social media gebeurt. Je blog is je thuisbasis. Dé plek waar mensen jouw onversneden verhaal kunnen lezen (en alléén het jouwe). Hier zit jouw centraal archief dat jij naar believen kan opengooien voor je publiek. Via je blog kan je je lezers echt aan je binden.

Exit social media?

Nee, dat gaat wat ver. Zeker in het begin heb je social media immers hard nodig om je blog bekend te maken bij je doelpubliek. Hoewel niet meer zo effectief als vroeger, blogberichten delen via social media is één van de manieren om lezers naar je blog te krijgen..