Foto’s invoegen in blogs en pagina’s

Het grote voordeel van de nieuwe blokeditor van WordPress.com? Foto’s invoegen in blogs en pagina’s is een stuk eenvoudiger geworden. Je krijgt vooral véél meer mogelijkheden om te variëren met de opmaak en indeling van allerlei grafische elementen. Genoeg opties om van elk WordPress.com-artikel iets bijzonders te maken. Laat ons eens kijken.

Doen: grafische elementen en foto’s invoegen in blogs en pagina’s

Tijden zijn voorbij dat blogs (en webpagina’s in het algemeen) enkel uitgeschreven teksten bevatten. Om prettig leesbaar en boeiend te blijven moet zo’n blog ook visueel erg aantrekkelijk zijn. Plaatjes kunnen daar zeker bij helpen. Na het schrijven wil je dan ook graag een paar plaatjes toevoegen aan je stuk. Dat treft, want als je blogt via WordPress.com heb je onder meer rechtstreeks toegang tot een boel gratis afbeeldingen van Pexels.

1. Foto’s invoegen met het Afbeeldingen-blok

Ga tussen twee contentblokken staan en druk op het plusje om het Afbeeldingen-blok te selecteren en toe te voegen. Of klik Toggle blok inserter (rechtsboven) en zoek het Afbeeldingen-blok. Afbeeldingen invoegen in WordPress-pagina’s kan op verschillende manieren. Je kan een foto:

  1. toevoegen uit de mediabibliotheek van WordPress (klik links in het menu op het tabje Media)
  2. kiezen uit je eigen Google foto’s-verzameling
  3. insluiten via de url van de afbeelding (kopieer het adres van de afbeelding en plak die in het daartoe bestemde venstertje)
  4. gaan zoeken in de databank van Pexels
  5. vanop je computer plukken en verslepen naar WordPress

Als je een plaatje in je pagina of blogpost wil insluiten moet die natuurlijk wel ergens op het internet te vinden zijn. Nadeel van deze methode is dat, wanneer het plaatje wordt weggehaald of verplaatst, ook de afbeelding op jouw pagina onzichtbaar wordt…

2. Afbeeldingen bewerken in WordPress

Via de toolbar specifiek voor het afbeeldingen-blok vind je de opties om je media te bewerken. Zo is het erg makkelijk om je plaatje naar een andere plek in je pagina te verslepen. Vroeger was dit niet altijd even simpel. Verder kan je onder meer:

Foto’s eenvoudig verplaatsen in je pagina

Om het plaatje over een grotere afstand te verplaatsen houd je de Sleep-knop (4 puntjes) ingedrukt om het item naar de gewenste positie te verslepen. Om het plaatje blok per blok te laten opschuiven zijn de pijltjes (Omhoog – dan wel Omlaag verplaatsen).

De breedte en de uitlijning van een plaatje verzorgen

Ook de uitlijning van een foto is makkelijk te regelen via de knop Uitlijnen. Net als bij platte tekst kan je ook hier kiezen om het plaatje links of rechts uit te lijnen, dan wel te centreren.

Via de knop Link invoegen heb je de mogelijkheid om te bepalen wat er gebeurt wanneer een bezoeker op de afbeelding klikt. Voeg een linkadres toe om de bezoeker meteen naar een andere webpagina te brengen. Dat kan een andere pagina op je blog zijn, maar evengoed een andere pagina buiten je eigen site. Dit is niet verplicht, het is een mogelijkheid.

Er is dan ook nog de optie om de bewuste pagina te openen in een nieuw venster, of gewoon door te schakelen vanop jouw blog naar die andere pagina.

Meer van dat?

Een onderschrift aan je afbeelding toevoegen

Je kan elk plaatje voorzien van een onderschrift (bijschrift). Dit kan handig zijn om dingen met betrekking tot de foto te verduidelijken. Blinden en slechtzienden zijn er vaak ook mee geholpen. En uit studies blijkt dat onderschriften bij foto’s bovengemiddeld vaak worden gelezen.

De opmaak van onderschriften kan maar zeer beperkt. Tekst kan in vet of cursief gezet worden, en dat was het wel zo’n beetje. In het onderschrift kunnen er wel hyperlinks worden geplaatst.

Een kleurfilter toepassen op je foto

Wil je iets creatiever aan de gang? Voeg een kleurfilter toe op je afbeelding. Gebruik één van de standaardsuggesties, of experimenteer zelf met kleurtjes.

Verder tal van mogelijkheden om je foto nog verder aan te passen qua formaat, positie, draairichting, focuspunten, tekst overlay enzovoort. Van elk afbeeldingen-blok kan je trouwens een Omslagafbeelding maken. Grote, vaak schermvullende visuals bedoeld om je blogbericht of -pagina ook op een visuele manier kracht bij te zetten. Probeer dingen uit en experimenteer naar hartenlust.

Het is tot slot ook goed om weten dat de foto’s bewaard blijven in je mediabibliotheek van WordPress met de oorspronkelijke dimensies en instellingen. Het is dus niet omdat je je plaatje voor een bepaald artikel grondig bewerkte, dat je het oorspronkelijke plaatje kwijt bent.

3. Foto’s invoegen in blogs: kijk naar de specifieke instellingen

Het Afbeeldingen-blok is één van die blokken uit de Gutenberg-editor dat komt met wat extra instelingsmogelijkheden. Selecteer het blok en klik vervolgens op Instellingen in de werkbalk rechtsboven.

Stijlen, Rand en Straal aanpassen

Er is keuze tussen 2 Stijlen. Als je dat wil kan je je foto afgerond tonen (ovaal). Via Straal kan je ervoor kiezen om de hoeken van de afbeelding (lichtjes) af te ronden.

ALT TEKST (ALTERNATIEVE TEKST)

Het is altijd slim om, wanneer je een afbeelding aan je artikel toevoegt ook een ALT tekst te voorzien. In feite beschrijf je met een korte tekst wat er op het bewuste plaatje te zien is. Je doet dit in gewoon verstaanbaar Nederlands.

Dit helpt om beter vindbaar te worden in Google (Google kan immers niet zien wat het plaatje voorstelt) én je helpt er mensen met een visuele beperking mee. Zij gebruiken soms voorleessoftware die hen “beschrijft” wat er op de foto te zien is.

AFBEELDINGSGROOTTE

Het woord zegt het zelf: geef hier aan hoe groot je de afbeelding op het scherm (van je bezoeker) wil tonen. Er zijn een aantal voorgestelde afmetingen, maar je kan ook helemaal zelf de gewenste afmetingen ingeven.

Vooral als het grote foto’s van goede kwaliteit zijn wil je die verkleinen. Zo wordt de pagina immers sneller ingeladen, wat zorgt voor een prettige gebruikerservaring.