Homebeter bloggenKan een nicheblog ook ‘persoonlijk’ zijn?
0
(0)

Mijn antwoord op die vraag is een volmondig “ja!” Sterker nog: als je er niet in slaagt je blog enige persoonlijkheid mee te geven, dan kan je het blogsucces wel op je buik schrijven. En ja, dat geldt ook als je zakelijk blogt.

Blogs zijn haast per definitie persoonlijk. In die zin vind ik de klassieke opdeling die vaak gemaakt wordt tussen persoonlijke (life)blogs en informatieve (niche)blogs onzinnig.

Door gebruik te maken van de persoonlijke toets van de maker(s) ervan onderscheiden blogs van kranten, tijdschriften, radio, televisie en andere massamedia. Begrippen als deontologie, waarheid, objectiviteit en informatie worden door ons, bloggers doorgaans veel vrijer ingekleurd dan in de “klassieke journalistiek” gebruikelijk is. En het mag ook ongestraft! Daar kan je als blogger maar beter je voordeel mee doen, want daar ligt je sleutel tot succes. Al blijft het altijd opletten voor valkuilen waar je met je nicheblog of zakelijke blog al te makkelijk intrapt.

Valkuilen

1. Een nicheblog is geen vakblad voor specialisten

Meteen toch maar een nuance aanbrengen. Expertise tonen is een goede zaak maar het moet ook boeiend gebracht worden. Je nicheblog mag rustig uitgroeien tot een informatiebron voor vakidioten, maar wil je een groter publiek aanspreken dan doe je er toch goed aan om ook voor minder ver gevorderden te schrijven.

2. Een nicheblog is geen cursus, handboek of gebruikershandleiding

Het zijn zaken die misschien interessant zijn voor de enkeling die extra diep in de materie wenst te duiken, maar ze zijn en blijven erg lastig online te raadplegen. Bovendien zijn handboeken en cursussen niet zelden gewoon van het web te plukken. Als blogger hoef jij daar dus je tijd niet aan te verdoen!

3. Een nicheblog of zakelijk blog is geen reclameblad

Je mag best fier zijn op je product en je mag het dus ook verkopen op (via) je blog. Overdrijven is echter nergens goed voor. De meeste lezers voelen echter feilloos aan wanneer je te hard je best doet. Om vervolgens af te knappen op je blog. Bovendien kan iedere consument een productfolder lezen.

Natuurlijk hebben je lezers ook  behoefte aan “droge” info, stappenplannen en handleidingen. Een beetje commercieel getinte info op zijn tijd kan trouwens best. Maak het alleen niet tot het hoofdbestanddeel van je (zakelijk) blog. Daar ligt gewoon niet de kracht van een (zakelijk) weblog.

Maar hoe blog je persoonlijk terwijl je het (meestal) over zaken hebt die buiten jouw privésfeer liggen?

Een persoonlijk nicheblog?

1. Kies een aparte invalshoek

Je kan een nicheblog starten omdat je graag je succesvolle collega-blogger naar de kroon wil steken. Hoe pak je dat aan? Probeer je hem/haar domweg te imiteren? Allicht is het toch beter je eigen accenten te leggen en je eigen keuzes te maken. Concentreer je dus op datgene wat je concurrent NIET doet. Ontwikkel een eigen visie. Daar gaat een tijdje over heen, maar ik heb nooit gezegd dat een weblog binnen enkele weken staat als een huis…

2. vertel verhalen aan de keukentafel

Mensen zijn dol op verhalen. Zij zoeken en vinden er elementen in die ze bij zichzelf herkennen. Dat biedt hen troost. Ook wanneer je niet over je persoonlijk leven blogt, kan je kleine elementjes uit je dagelijks leven toevoegen en op die manier toon je dat achter het nicheblog een mens van vlees en bloed zit.

3. Spreek je lezer aan zoals je dat doet met je beste vriend

En betrek ‘m zo in jouw verhaal. Spreek dus niet als expert uit de hoogte maar wordt één van hen.

4. Wees niet bang voor je eigen taaltje

Je gemiddelde bezoeker moet je zonder de minste moeite kunnen verstaan, dat spreekt. Maar verder is er geen enkele reden waarom je zou moeten bloggen als de eerste de beste docent Nederlands, advocaat, notaris, of minister die in het parlement zijn beleidsverklaring voorleest. Liever niet zelfs. Je eigen jargon, je typische stopwoordjes en je karakteristieke zinswendingen maken je blog binnen de 10 woorden herkenbaar uit duizenden. Koesteren dus!

5. open, eerlijk en oprecht

Misschien wel de allerbelangrijkste eigenschappen van een persoonlijk nicheblog. Het doorsnee publiek is niet op zoek naar het zoveelste gladde marketing praatje. Ze willen spannende verhalen van echte mensen van vlees en bloed. Ze willen weten wat er gebeurt wanneer zo’n mens van vlees en bloed met dat gladde marketing praatje aan de gang gaat. Ze willen weten wat er nog overblijft van de theorie nadat jij – met al JOUW ervaring – een en ader hebt getoetst aan de praktijk. Maak je publiek deelgenoot van je zoektocht, je halve successen en hele mislukkingen. Toon je tranen en je vreugde. Laat je vloeken horen. Uit je twijfels.

6. Volg bewust je eigen regels!

Niks nieuws onder de zon hier. Het is jouw blog, dus jij stippelt de koers van je blog uit. Negeer dus rustig alle blogtips (ook als ze van Blogtrommel.com komen). Tips voor beter bloggen werken doorgaans goed voor een gemiddeld blog, maar er kunnen gegronde redenen zijn waarom het voor jou toch anders moet. De persoonlijkheid van je blog spreekt ook uit het feit dat jij het (helemaal) anders aanpakt dan je collega’s.

7. Sta dicht bij je lezer

Treed met hem in een dialoog. Laat je door hem inspireren ook. Leg je oor te luisteren in de communities die aansluiten bij het hoofdonderwerp en je blog en keer terug met panklare onderwerpen om over te bloggen. Het helpt als je als blogger tussen de regels van het commentaar kan lezen…

8. Associeer, leg verbanden

Sluit je dus niet altijd op in je eigen niche. Zet je breedhoeklens op en speur naar verbanden en gelijkenissen tussen jouw (niche)blog en zowat elk domein van het leven rondom jou. Gezien het feit dat het onwaarschijnlijk is dat twee verschillende bloggers dezelfde link leggen, zal alleen al dat verband, die buitenissige gedachtekronkel jouw bericht uniek maken!

Je ziet, al bij al is een nicheblog persoonlijk maken niet zo moeilijk. De omgekeerde oefening (boeiend lifebloggen zonder daarom meteen je hele privéleven op straat te gooien) vind ik een stuk lastiger.

Misvatting

Blogtrommel.com is geen lifeblog, geen persoonlijk blog in de strikte zin van het woord. Ik laat immers maar zelden iets los over m’n dagelijks leven. Dit is een blog over “beter bloggen.” Correctie: mijn visie op “beter bloggen.” Dat is mijn niche. Is dit blog daarom niet persoonlijk??? Dat zou willen zeggen dat Blogtrommel.com inwisselbaar is met andere Nederlandstalige Weblogs die blogtps rondstrooien…

Nee, alle gekheid op een stokje: natuurlijk kan een nicheblog ‘persoonlijk’ zijn! Grasduin even door mijn “aanbevolen blogs” en oordeel zelf! Ik vind het zelf een stuk makkelijker om een nicheblog te onderhouden en een ziel mee te geven, dan een  zogenaamd persoonlijk (life)blog. Ik kom er waarschijnlijk later nog op terug.

Volg dit blog een tijdje en je zal ongetwijfeld een bepaald beeld van mijn persoonlijkheid voor ogen krijgen (toegegeven, je zal wat tussen de regels moeten kunnen lezen). In hoeverre dat beeld dan overeenstemt met de realiteit valt nog  te bezien. Maar ook die onzekerheid maakt deel uit van de magie die kan bestaan tussen ons beiden.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

3 reacties op “Kan een nicheblog ook ‘persoonlijk’ zijn?”

 1. Frederique avatar

  Ik kende je blog nog niet, eigenlijk pas sinds vanavond, maar het leest heerlijk weg. En je artikelen zijn ook nog eens interessant en er valt van te leren. Prima niche toch?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dankjewel voor het geweldige compliment. Nu ben ik trots!

   1. LavieMamsElle avatar

    Je mag zeker trots zijn. Ik leer enorm veel bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.