HomeGoogle past privacy-beleid aan

Google past privacy-beleid aan

Dat echte-namen-beleid werd een drietal jaar geleden ingevoerd en maakte het gebruikers onmogelijk om op Google Plus te opereren onder een pseudoniem. Volgens Google zou die voorwaarde de authenticiteit en de transparantie op het web ten goede komen. Er zou een grote community ontstaan van “echte mensen.”

Veel kritiek

Nu vond/vind ik dat streven naar openheid van Google an sich wel nobel, maar de aankondiging van de maatregel zorgde toen voor nogal wat opschudding en ontreddering bij Google Plus-gebruikers van het eerste uur. Er waren/zijn immers tal van redenen te bedenken waarom iemand liever anoniem wenst te blijven op social media.

In een poging dat Google Plus-profiel ingang te doen vinden bij de grote massa werd het ook meteen gekoppeld aan andere Google-diensten zoals Youtube en blogger. Dat schoot bij nogal wat gebruikers in het verkeerde keelgat.

Nooit potten gebroken

Die manier van werken is volgens mij een van de oorzaken van het feit dat Google Plus tot op heden nog geen potten heeft gebroken in de concurrentiestrijd met Facebook. Maar je kan er natuurlijk niet omheen dat datzelfde echte-namen-beleid iets was wat Google Plus duidelijk onderscheidde van pakweg Twitter of Facebook.

Ikzelf zag Google Plus destijds vooral als een extra kanaal om  blogs te promoten (vandaag nog steeds, eigenlijk). De verplichting om het platform te moeten gebruiken onder mijn echte naam, heeft er zeker voor gezorgd dat het bij dat promotiekanaal voor mijn blog gebleven is.

De aanpassing van het privacy-beleid zal er niet toe leiden dat ik Google Plus (onder mijn privé-account) meer of anders zal gaan gebruiken. Daarvoor is het nu te laat. Ook nu zal ik Google Plus vooral blijven gebruiken in functie van mijn “bedrijfspagina.” Zoals al eerder verteld kan het zeker geen kwaad actief te zijn op een social media platform dat zulke nauwe banden heeft met een zoekmachine…

Wanhoopspoging?

Hoe dan ook, de zoekmachinegigant biedt excuses aan voor de – ik citeer – “verwarring en de vele onnodig moeilijke situaties.” Met de ommezwaai in het beleid hoopt Google het platform toegankelijker te maken en ook nieuwe gebruikers aan te trekken. Die kunnen dat vanaf nu in alle anonimiteit doen.

Beter laat dan nooit.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.