Homebeter bloggenGemiddelde blogpost kan 72% korter!
0
(0)

lengte blog“Hoelang moet een artikel op je blog wezen?” Ik schreef al eerder over dit vraagstuk. Een cijfer dat me deze week opviel maakt dat ik andermaal wil terugkomen op de ideale lengte van de gemiddelde blogpost.

Eenvoudige opdracht

Ik ben en blijf er dus van overtuigd dat de kwaliteit van de gemiddelde blogpost niet af te meten valt aan de lengte ervan (gemeten naar het aantal woorden).

Voor de blogger is en blijft de opdracht “eenvoudig:” negeer de woordenteller, kom met een samenhangend verhaal, maak het verteerbaar, blijf dus ook to the point, zet er een beetje een smeuïge titel boven en daarmee is de kous af. Toch voor wat het schrijven van je stuk betreft.

Slechts 28% gelezen

Enkele jaren geleden is er internationaal onderzoek gedaan naar het lees- en surfgedrag van de moderne internetter. Daaruit blijkt onder meer dat als een bezoeker op je blog komt, hij of zij zich de moeite getroost om een artikel aan te klikken, dan wordt gemiddeld slechts 28% van je bericht effectief gelezen. Ik weet niet wat jij denkt of voelt bij deze wetenschap, maar voor mij als fervent woordblogger is dit toch wel even schrikken!

Als je denkt dat je er toch wel heel erg bekaaid van afkomt één troost: met 28% van je boodschap gelezen scoor je als blogger/schrijver nog altijd 4 keer beter dan de presentator/spreker, waar gemiddeld zo’n 7% van diens boodschap blijft hangen bij toehoorders. Dat even tussendoor!

En de overige 72% dan? Die wordt in het beste geval geskimd of gewoon overgeslagen.

Je kan je dan wel de vraag stellen waarom je als blogger nog zoveel moeite doet voor je blog. Zou het zo kunnen zijn dat de ideale lengte van een blogartikel geen 600 woorden bedraagt maar slechts – 28% van 600 – 168?

Kijk ik naar mijn eigen blog (met veel artikelen tussen de 750 en 1200 woorden), dan zou ik de lengte van mijn blogpost kunnen reduceren tot zo’n slordige 300 woorden. Dat lijkt erg aanlokkelijk. Ik zou een stuk minder tijd kunnen spenderen aan een gemiddeld blogbericht en/of mijn blogfrequentie drastisch kunnen verhogen.

Maar bij nader inzien zou het toch een hele uitdaging voor mij betekenen. Van nature heb ik immers de neiging alles omstandig uit te leggen. Daarvoor heb ik doorgaans vrij veel woorden nodig. Als ik zou moeten bloggen met 72% minder woorden, dan zou ik mezelf toch geweld aandoen.

simplistisch

Wat zou er gebeuren als we massaal zouden gaan bloggen met bovenstaande criteria in het achterhoofd? Alle blogs als een concentraat aan keywords. De blogosfeer zou steeds meer verworden tot een smakeloze eenheidsworst. En het is vandaag al zo erg!

Je gaat er dan wel vanuit dat je weet WAT (welke keywords) je lezers triggert. Voorlopig is dat laatste echter nog een brug te ver.

En heb je dan een kwaliteitsblog waarvoor je lezers met plezier op “volgen” klikken? Een blog met een onderscheidend vermogen? Een blog die aan de ribben blijft kleven? Dat je zulks kan halen uit bovengenoemd concentraat aan keywords lijkt me nogal sterk! Ik slaak een zucht van opluchting…

Laten we tot slot ook Google en de andere zoekmachines niet vergeten. Zij hebben tot nader order (veel) woorden nodig om de waarde van een artikel – en dus de plaats van dat stuk in diezelfde zoekmachines – te kunnen inschatten.

Conclusie?

Bovenstaande wetenschap leert ons wel een paar dingen. Dat we niet moeten panikeren bij de eerste de beste grammaticale blunder of tikfout bijvoorbeeld. Het is immers niet ondenkbaar dat het merendeel van je bezoekers ze niet eens opmerkt.

Verder lijkt het me zo stilaan onzinnig je nog langer zorgen te maken over de juiste lengte van je artikel. Niet alleen omwille van de 72%-regel, ook omdat Google steeds minder woorden nodig heeft om je artikel naar waarde te schatten.

Wel is het zaak je blogs prettig leesbaar (scanbaar) te maken voor je lezer, zodat maximaal wordt aangespoord om die waardevolle 28% van de tafel te grissen.

photo credit: Abacus via photopin (license)

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

10 reacties op “Gemiddelde blogpost kan 72% korter!”

 1. Gustavo Woltmann avatar
  Gustavo Woltmann

  Interessant onderzoek, maar ik blijf toch gewoon schrijven hoe ik nu bezig ben hoor. Ja, mijn blogposts zijn gemiddeld zo’n 700 woorden lang en sommigen zijn zelfs meer dan 1000, maar anders zou er maar een half artikel staan of moet je ze echt gaan opdelen in meerdere artikels. Ik schrijf liever zo volledig mogelijk, wie maar 28% wilt lezen, doet maar, dat stoort me niet. Voor degenen die wel alles lezen, is het dan toch duidelijk en volledig uitgelegd. En trouwens, ik heb dit artikel wel volledig gelezen hoor….

 2. Denkkaders avatar

  Ik wissel sinds een weekje af. Korte, krachtige tips van hooguit 200 woorden en lange blogs met ervaringen van 700 woorden. Ideale combinatie als blogger zijnde. Ik weet niet wat de lezers ervan vinden. En eerlijk is eerlijk, ik sla ook altijd zeventig procent over. Dus waarom zou iemand wel de tijd nemen om mijn blogs helemaal te lezen? Wat een eer als mensen wel de tijd nemen om het te lezen!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dank voor je tussenkomst. De meeste lezers vinden een afwisseling tussen “kort” en “lang” wel prettig…

 3. She avatar
  She

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik lange stukken vaak ook niet helemaal lees. Het moet wel héél goed zijn wil ik het echt uitlezen.

 4. Ximaar avatar

  Om die reden blog ik niet dagelijks, maar op 28% van de weekdagen.

  Ofwel liever af en toe een lang verhaal ipv regelmatig een setje kreten. Voor dat laatste was toch Twitter bedacht?

 5. Falco avatar

  Top artikel weer! Interessant om die cijfers eens te lezen. Ik kan me voorstellen dat de gemiddelde lezer geen zin heeft ij een flinke lap (beeldscherm)tekst. Zelf zit ik meestal tussen de 300 en 400 woorden. Soms iets minder, soms het dubbele aantal woorden. Er zijn echter altijd mensen die het niet uitmaakt en gewoon alles lezen als zij het artikel interessant vinden.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het belangrijkste is dat je artikel interessant/onderhoudend/leerzaam/leuk/grappig/ ontroerend/toegankelijk genoeg moet zijn opdat je bezoeker met plezier een paar minuten van zijn kostbare tijd spendeert op jouw blog…

 6. Caroline van Wijk avatar

  Misschien lezen ze maar eenderde en misschien onthouden ze er maar een paar woorden van, maar daarvoor hebben de lezers wel een samenhangend geheel nodig (anders komt er helemaal niets binnen) en daarvoor heb je juist iets meer woorden nodig. Bovendien: wélke woorden lezen ze dan? In elk geval je eerste paar regels. Je koppen. Je laatste regels. De vetgedrukte en anderszins gemarkeerde woorden. Zet daarin wat je in elk geval kwijt wilt. En gebruikt de rest om het aan elkaar te schrijven. (is deze reactie nu te lang?)

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Nee hoor, deze reactie is niet te lang. Vooral niet omdat ze ook hout snijdt! 😉

 7. carel avatar

  Het kan altijd korter, mijn blogs zijn zelden langer dan 300 woorden.Ik ben een man van weinig woorden. Mijn lezers vinden dat kennelijk prettig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.