Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenEén maand zonder Twitter? 25% minder bezoekers op je blog!
0
(0)

StilteOp het moment dat dit bericht online komt, ben ik alweer enkele dagen aan het twitteren dat het een lieve lust is.

Tijdens de voorbije maand oktober voelde ik heel duidelijk hoe groot mijn Twitter-verslaving eigenlijk wel is. Vooral de eerste week was vreselijk lastig! Bezig zijn met Blogtrommel.com en tegelijkertijd twitteren is immers een automatisme, een reflex!

Hoe groot is nu precies die impact van een maand zonder Twitter op de bezoekersaantallen van mijn blog? Dat zocht ik uit door een maand lang geen openbare tweets te versturen. En – verrassing – ik heb niet meegedaan aan #blogpraat. De verleiding om met blogtips allerhande te gaan  strooien zou toch te groot geweest zijn.

De cijfers (op maandbasis; 30 dagen) vind je hieronder:

[table id=1 /]

Zoals je kan merken zijn we ver verwijderd van de verwachte/gevreesde daling van 50%. Er valt zelfs een aangename verrassing uit de bus: de afgelopen maand steeg het aantal volgers op Twitter!

Er zijn mogelijk een aantal verklaringen te vinden voor de al bij al beperkte terugval inzake verkeer op Blogtrommel.com.

Het was Henk die me er in zijn reactie op de aankondiging van dit Twitter-experiment wees op een ‘fout.’ Immers, ik kondigde het experiment op voorhand aan (zowel hier als op Twitter). Het gevolg laat zich raden: zeer veel verkeer naar mijn blog van mensen die wilden weten hoe dat nu zat met die plotselinge radiostilte van iemand die anders vrij intensief twittert. Het verkeer dat via Twitter op dit binnenkwam, steeg zelfs nog lichtjes om pas in de tweede week van het experiment serieus te dalen.

Het ware allicht veel beter geweest om het zaakje niet op voorhand aan te kondigen, op 30 september het twitteren te staken en op 1 november weer boven water te komen alsof er nooit wat aan de hand was geweest. Ik was echter bang dat nogal wat volgers zich nodeloos ongerust zouden hebben gemaakt…

De periode van één maand is allicht wat te kort om echt een duidelijk beeld te krijgen. Het effect van bijna 2 jaar activiteit op Twitter (met een zekere ‘reputatie’) rolt dus nog wel even door. Meer dan 750 volgers, 2850 tweets, vele tweets ’toegevoegd aan favorieten’, @Blogtrommel in 27 Twitter-lijsten voorkomend,… Je veegt het niet allemaal in één klap van tafel.

Zonder twijfel het effect zal veel groter zijn als naarmate je minder actief bent op Twitter of naarmate je er langer het zwijgen toedoet.

Natuurlijk is Twitter niet de enige bron van bezoekers op je blog. De artikelen, de abonnementen, de vaste lezerskliek, de diverse blogrolls waar Blogtrommel.com mag verschijnen, de zoekmachines van Google enz… doen allemaal een flinke duit in het zakje. Waarvoor dank, dat spreekt.

Ik weet al langer dan vandaag dat er geen wondermiddelen zijn om snel en structureel (veel) meer bezoekers naar je weblog te halen. Iedereen die het tegendeel beweert, mag voor mijn part zonder meer als een charlatan worden afgeschilderd. Ook Twitter is dus geen wondermiddel, maar het kan wel werken. Verdomd goed zelfs!

Anyway, it’s good to be back!

photo credit: Giampaolo Squarcina via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?4 reacties op “Eén maand zonder Twitter? 25% minder bezoekers op je blog!”

 1. Lies avatar

  Hallo Ben,
  Dit artikel heb ik er even terug bij gehaald. We zijn nu twee jaar en drie maand verder… Hoe staat het ondertussen qua twitter en je bezoekers?
  Grtjs,
  Lies

 2. Carel avatar

  Zonder op de getallen te willen ingaan, de trend herken ik. Als ik op vakantie ben twitter ik niet maar blog wel (nagenoeg) dagelijks. De bezoekersaantallen lopen dan toch terug.

 3. Debby avatar

  Heb tegelijkertijd met je een stop uitgevoerd en het NIET aangekondigd, bij mij maakte het geen verschil :’)

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Jij merkte helemaal geen verschil in de bezoekers aantallen van je blog? Dat verbaasd me…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.